Anna Bergendahl fick krishjälp i natt

Publicerad
Uppdaterad
OSLO. Förlåt mig Sverige, jag gjorde mitt bästa.
Anna Bergendahl bröt i natt ihop och grät efter att ha misslyckats med att ta Sverige till final.
Hennes stora skräck besannades - och i natt fick hon krishjälp av SVT efter den stora chocken.
- När det sista kuvertet skulle öppnas var det väldigt jobbigt, säger sångerskan som i natt flydde hela festen direkt efter superfiaskot.

För första gången sedan 1958 missar Sverige finalen i Eurovision Song Contest på lördag. Inför gårdagens sändning berättade Anna om pressen hon kände på sig:
- Jag har blivit vald av Sverige och känner att jag har ett stort ansvar att ta oss till final, sa hon.
Då visste hon inte vilken mardröm som väntade henne senare under kvällen.
Tiden i green room förvandlades i går snabbt från spännande väntan till plågsam tortyr. Storfavoriten Safura från Azerbajdzjan lästes upp som finalist nummer sju, och endast tre finalplatser återstod.

"Var väldigt nervös"

Då zoomades Anna Bergendahl in i green room, där hon satt och skakade på huvudet och höll hand med de andra i svenska delegationen. När bara en plats återstod skakade Anna av nervositet och pulsen var skyhög.
- Jag var väldigt nervös då. Man hoppas ju såklart att de ska säga Sverige. Så när det sista kuvertet skulle öppnas var det väldigt jobbigt, säger Anna Bergendahl till Expressen.
Bara sekunder senare stod det klart att den sista platsen gick till Danmark.
Då blev det tvärtyst i det svenska lägret.
- Luften gick ur oss kan man säga, berättar Bobby Ljunggren som skrivit låten.
Det var svårt för alla att ta in vad som hänt, men allt fokus lades direkt på att stötta Anna Bergendahl.
Direkt efter att sändningen var över bröt hon ihop bakom kulisserna. Hon flydde gråtande in i ett rum där hon sedan stängde in sig. SVT:s pressansvariga Helena Brodén meddelade att Anna Bergendahl förmodligen inte skulle orka göra några enskilda intervjuer.
- Jag vet inte alls vad som kommer att hända nu, sa hon när hon mötte den svenska pressen direkt efter chockbeskedet.

Behöver allas stöd

Bobby Ljungren vädjade om lugn och ro.
- Hon behöver allas stöd nu. Det här är inte lätt, säger han.
Först en och en halv timme senare orkade Anna Bergendahl komma ut från rummet på arenan där hon stängt in sig.
Hon är tårögd men samlad när hon möter pressuppbådet som samlats.
För Expressen berättar hon om det stöd hon får mitt i krisen.
- Alla har hjälpt mig och stöttat mig jättemycket.
- Konstigt vore väl annars efter det här, säger hon och försöker sig på ett leende mitt uppe i det chocktillstånd som råder.
Vid ett-tiden i natt lämnade Anna Bergendahl arenan mitt under den pågående festen för de tio nya semifinalisterna som i morgon står i final.

"Tack för ert stöd"

Vad vill du säga till svenska folket efter den här kvällen?
- Jag vill säga tack för allt ert stöd. Jag har gjort mitt allra bästa och är väldigt stolt över vad vi gjort tillsammans.
Sångerskan anlände till sitt hotell vid halv två-tiden i natt med den svenska delegationen som sällskap.
Redan i dag flyger Anna Bergendahl tillbaka till Sverige.
DISKUTERA EUROVISION SONG CONTEST HÄR

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag