Christer Björkman vill förtydliga - inte förändra. Foto: SVEN LINDWALL
Christer Björkman vill förtydliga - inte förändra. Foto: SVEN LINDWALL

Ändrar inget - trots kritik

Publicerad
Uppdaterad
Trots den massiva kritiken - SVT vägrar ändra på röstningsförfarandet. Och Melodifestivalens projektledare Ronnie Lans slår nu tillbaka mot svenska folket: - De har alltid haft svårt för förändringar.
Expressen kunde i går berätta om den massiva kritiken mot Melodifestivalens nya röstningssystem.
78 procent av de röstande på expressen.se tyckte att upplägget var alldeles för krångligt, och 43 procent gav programmet underkänt.
"Detta var den mest förvirrade tillställning jag sett i Sveriges television", lyder ett av hundratals omdömen.


"De lurar tittarna"

Dessutom gick en rad artister och branschfolk med "Dansbandskampens" jury-ordförande Thomas Deutgen i spetsen ut och kritiserade SVT:
- Det här är rent lurendrejeri mot tittarna. SVT är bara ute efter att tjäna pengar.
Trots den massiva kritiken - de ansvariga för Melodi-festivalen tänker inte ändra röstningsupplägget:
- Svenska folket har svårt för förändringar. Det får gärna vara det samma hela tiden. Om vi ville undvika reaktioner då vi gör förändringar skulle det väl krävas att vi tog in Lasse Berghagen som programledare, och det är inte riktigt den grejen vi vill göra. Även om det självklart inte är något fel med Lasse, säger projektledaren Ronnie Lans.
- Det här kommer att ge sig inom ett par veckor. Vi är jättenöjda.
Även Christer Björkman, tävlingsproducent, skakar av sig kritiken:
- Det här visar att Melodifestivalen engagerar. Lika glada som folk kan bli om det är bra, lika arga kan de bli om de inte tycker det är bra.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag