Anders Nunstedt: Striden står mellan Nanne och Shirley

Publicerad
Uppdaterad
Det blir en tvekamp.
Det blir en ladies night.
Det blir Nanne Grönvall eller Shirley Clamp som tar hem det i kväll.

Det är inte samma

klockrena känsla som i fjol. Men så finns det ju inte heller någon "Det gör ont", Team Oruphs klockrena vinnare som omöjligt gick att missa, bland årets finalister. Ändå är jag hyfsat säker på min sak. Hur jag än vrider och vänder på startfältet får jag inte Stenmarck och Alcazar till att bli annat än outsiders. Det fullsatta genrepet i Globen i går kväll underströk aningarna: Nanne Grönvall och Shirley Clamp gör upp om slutsegern.

Båda lyser på scenen

Det mesta talar för att Nanne till slut tar hem det. Båda tävlar med låtar som är breda nog att appellera till schlagerfans i alla åldrar. Båda sjunger fantastiskt säkert. Båda lyser på scenen. Båda borde ligga bra till hos SVT:s jurygrupper, sett till hur de brukar lägga sina röster. Men Shirleys "Att älska dig" är aningen mer traditionell, löst förankrad i det vägvinnande Abba-soundet, och jag tror att det kan fälla avgörandet.

Nannes låt mer oväntad

Nannes "Håll om mig" har mer temperament, mer pondus och känns snäppet mer oväntad. Det är möjligen också ett säkrare kort att skicka Nanne till Kiev, men ska man börja prata om de mest internationellt gångbara numren står egentligen Stenmarck och Alcazar i särklass – trots spår av bronkit respektive falsksång. I slutändan kan något så till synes simpelt som fördelaktigaste startnumret fälla avgörandet. Vilket i sådana fall avgör saken: Det blir Nanne.
 • Det är egentligen ganska underligt att SVT låter juryn kliva in och spela lika stor roll som svenska folket först i tävlingens sista skede.
 • Nu – när i stort sett alla tittare är bekanta med låtarna. När de flesta redan hittat sina favoriter. En inlyssnad jury som vägde upp impulsrösterna under de första fyra veckorna vore väl mer logiskt?
 • Apropå startnummer så vann nummer sex i fjol. Men även om Caroline Wennergren har chans att skrälla en smula så vore en seger verkligen ett chockresultat.
 • Medan alla andra stjärnor lydigt genrepade i går så befann sig Carola nån annanstans. Den enkla förklaringen: Hon är Carola.
 • Tack för att du hjälper oss!

  Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

  Stort tack!

  Tack!

  Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

  En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

  Thomas MattssonAnsvarig utgivare

  Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

  Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

  Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

  "Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

  Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


  Till Expressens startsida

  Mest läst i dag