Anna Bergendahl, Eric Saade och Timoteij kommer att bli en svår nöt att knäcka för de i sammanhanget åldersstigna schlagerveteranerna i finalen i Globen i morgon. Foto: ANDREAS L ERIKSSON och SVEN LINDWALL
Anna Bergendahl, Eric Saade och Timoteij kommer att bli en svår nöt att knäcka för de i sammanhanget – åldersstigna schlagerveteranerna i finalen i Globen i morgon.  Foto: ANDREAS L ERIKSSON och SVEN LINDWALL

Anders Nunstedt: "I år är det ingen fördel att vara veteran"

Publicerad
Uppdaterad
Det är killarna mot tjejerna, balladerna mot schlagerpopen.
Men framför allt är det de unga hungriga mot dem som blivit gamla i gamet.
I år är det ingen fördel att vara veteran.
Här har ni det – det som kan bli tungan på vågen i Globen – svart på vitt:
Peter Jöback, 38, Pernilla Wahlgren, 42, Andreas Johnson, 39 och ”Fame”-Jessica, 36.
De har en bit kvar till äldrevården, hade de varit NHL-proffs hade de kunnat vara leaders of the pack och hade de varit deckarförfattare hade de fortfarande kunnat kallas för lovande. Men i morgon kväll är de oundvikligen äldst.
Ta Pernilla Wahlgren, till exempel. En drös konkurrenter
i Globen var inte ens var födda när hon sjöng ”Picadilly circus” -85.
Och hon har lite otur att hon tävlar just i år. Efter att ha skickat lysande schlagerdivor som Lena Ph, Carola, Charlotte Perrelli och Malena Ernman till Eurovision med allt sämre resultat lär tv-publiken titta åt ett annat håll när hela tjottaballongen ska avgöras.
Alexander Rybak var 22 år när han vann i Moskva i fjol.
Senast Sverige skickade en så ung artist ut i Europa var under antiken: 1993 var ”Lasseman” i Arvingarna 21 bast. ”Eloise” kom sjua.
Men i år är känslan att det är krattat för ungdomen.
Tufft läge för Peter Jöback, som var bäst av alla under de inledande repetitionerna i Globen i går – han glänste verkligen.
Osis för samtliga över 30 faktiskt. Ingen av dem uppträder ju som en föredetting.
Å andra sidan känns heller ingen av dem som framtiden.
Det gör, på olika vis, startfältets övriga sex.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag