Anna Bergendahl är enligt Expressens krönikör Anders Nunstedt årets "poltergeist" och kommer står som segrare i kväll. Foto: Christian Örnberg
Anna Bergendahl är enligt Expressens krönikör Anders Nunstedt årets "poltergeist" och kommer står som segrare i kväll.  Foto: Christian Örnberg

Anders Nunstedt: Anna Bergendahl tar hem schlagersegern

Publicerad
Uppdaterad
Anna Bergendahl är fortfarande favorit.
Men jokerns egen skrälljoker kan defintivt sänka det tipset.
Med Björn Gustafsson i ryggen är Salem Al Fakir en segermelodi på spåret.
I år finns inte den där självklara vinnarlåten. I kväll spelar melodin mindre roll.
Det är det starkaste framträdandet som är grejen.
Och vilket är det?
Jag råkade tappa kristallkulan under "Andra chansen"-veckan, men Timoteij är en outsider. Frågan är bara om jurygrupperna faller för deras ohippa sommarflört. Tveksamt där.
Jöbacks "Hollow" då? Skitsnyggt och dessutom svincoolt - i arenan. Men i tv blir det inte lika pampigt.
Den barnvänliga refrängen som framförs av duschfenomenet Eric Saade samt - min personliga favorit - Darin, som lyft sin redan läckra "You're out of my life" ett snäpp ytterligare under repetitionerna i Globen, är hetare outsiders.

Men på tal om framträdanden, på tal om att rusa genom rutan samt idka sweet loving med kamerorna i alla möjliga vinklar:
Anna Bergendahl.
18 år och säsongens poltergeist.
Lilla Anna är en annan energiform än den vi är vana vid. Med behärskad sångglädje framför hon den Bobbelibobba-ballad som toppat singellistan sedan den gavs ut.
Låten i sig är ingen superklassiker. Men det är ett framträdande som sträcker ut en hand och verkligen rör vid hjärtat.

Men så var det detta här med Björn.., förlåt Salem Al Fakir. Som slagit en genial ringsignal till 2008 års succékomiker och klätt ut honom till Anna Ternheim.
Det är den fetaste schlagerkuppen på år och dag, och kan mycket väl bli tungan på vågen om rösterna faller jämnt. Jag förstår om konkurrenterna muttrar över det röstfisket.
Men det är bra för underhållningen.
Thrillern kan börja.
DISKUTERA ALLT OM MELODIFESTIVALEN HÄR

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag