Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anders Bagges känslosamma gest – detaljen i Melodifestivalen

Anders Bagge tävlar i finalen av Melodifestivalen med låten ”Bigger than the Universe”. Direkt efter att ha framfört sitt bidrag under det viktiga genrepet inför den stora finalen tittade han upp mot himlen och tackade sin pappa.
Anders Bagge.
Foto: OLLE SPORRONG
Anders Bagge.
Foto: SVEN LINDWALL
Anders Bagge tackade sin pappa efter att ha framfört sitt bidrag under fredagens genrep.
Foto: SVEN LINDWALL

Melodifestivalen har varit en känslosam resa för Anders Bagge.

Direkt efter att ha framfört sitt bidrag under det viktiga genrepet inför den stora finalen tittade han upp mot himlen och tackade sin pappa.

Inför finalframträdandet bad han – och hade med sig en speciell detalj som artsten bar på sin kavaj som gav styrka under framträdandet.

Dessutom passade han på att hylla sin kärlek.
– Jag älskar min hustru!, skrek han ut efter uppträdandet. 

När Anders Bagge, 54, tog sig direkt till final från sin deltävling kunde han inte hålla tillbaka tårarna.

– Jag har inget självförtroende, sa Bagge från scenen samtidigt som han torkade tårarna.

Melodifestivalen har fortsatt vara en känslosam resa för ”Idol”-jurymedlemmen som säger att han ofta tänker på sin pappa, Sven-Olof Bagge, när han står på scenen och framför ”Bigger than the universe”.

Sven-Olof Bagge var även han låtskrivare och musiker och skrev texten till låten ”Beatles” med Forbes som tävlade i Melodifestivalen 1977 – och vann hela tävlingen.

Under fredagens genrep, då även den internationella juryn tittade för att under lördagen ge sina viktiga poäng, tittade Anders Bagge upp mot himlen och tackade sin pappa.

Och under lördagens final passade Bagge på att be en liten bön, just innan han gick ut på scen.

”Vet att han är med mig”

På presskonferensen efter genrepet förklarade Bagge den känslosamma stunden. 

– Tack pappa för allting, tack för all musik du har gett mig. Tack för all den tiden du körde mig till trumpetlektionerna, tack för du lärde mig pianot. När du sa till mig när mamma gick till jobbet att jag skulle göra alla läxor men att så fort hon hade gått så lirade vi. Och sedan pluggade jag ikapp allting innan mamma kom tillbaka, säger han och fortsätter:

– Allt han gjorde för mig, även mamma. Mamma finns fortfarande och gör så mycket. Men jag är tvungen att tacka honom. Tänk dig alla föräldrar som ställer upp för sina barn, kör de träning och alltihop. Man får inte glömma den grejen, det är lätt att man gör det.

Även om hans pappa inte finns kvar i dag vet Anders Bagge att han är med honom, säger Anders Bagge. Bland annat genom en brosch i form av en kolibri han har med sig upp på scenen.

– Jag vet att han är med mig för jag såg en duva på hotellet förra gången. Pappa hade duvor när han var liten. Det är därför jag har min lilla kolibri också. Den är med mig.

Bagges ursäkt till Cornelia Jakobs – 14 år efter Idol

2008 deltog Cornelia Jakobs i ”Idol”. Där var jurymedlemmen Anders Bagge avskräckande mot den då 16-åriga Jakobs. Under fredagens genrep försonades de båda finalisterna.