Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MobilTabletDator

Allt om musikfesten med Ellinor Svensson

DELTÄVLING 1 – GÖTEBORG: 

Varje vecka levererar Expressen Nöjes reporter Ellinor Svensson allt du behöver ha koll på inför helgens musikfest. 

✓ Snackisarna

✓ Det du inte får se i tv

✓ Vilka som väntas gå vidare till final 

Melodifestivalen 2023

✔️ I mitt program Q&A träffar jag Tone Sekelius som flörtar loss när vi pratar om Jon Henrik Fjällgren.

– Han är så kompakt på ett bra sätt, säger hon och skrattar.

När jag under fredagen träffade Jon Henrik var jag ju bara tvungen att fråga honom vad han känner. Kan det eventuellt vara en match?

– Jag kan inte säga någonting, det är väldigt gulligt av henne, svarade han då.

Vad som händer på efterfesten får vi väl se!

Se intervjun med Jon Henrik Fjällgren här!

✔️ Förlåt alla för snackisen jag nu droppar. Victor Crone är inte längre singel! Faktum är att han faktiskt haft flickvän i tre år. Den lyckliga heter Amanda och jobbar i butik. Spanar man riktigt noga så kan tittarna se att Victor ett armband i silver på sig. Det har han fått av henne. När jag pratade med Victor i veckan berättade han att han att han drömmer om barn och att han till och med har ett förslag på namn – Ricke!

Victor Crones kärleksgåva från flickvännen

✔️ Vi måste prata om satsningen ”Somna med Mello”. För andra året kommer du att kunna lyssna på timmar av poängutdelningar med hissmusik som bakgrundsljud. SVT själva beskriver det som ”en långsam, trött och utdragen Melloresa som förhoppningsvis får dig att komma ner i varv”. Blev du sugen? Allt finns på SVT Play.


✔️ En kokt med bröd tack! Ja, man kan tänka sig att korv, EPA och snus är vad som levereras när de tävlande artisterna Elov och Beny är på plats här i Göteborg. Men än har vi inte sett till någon EPA och artisterna är dessutom ordentligt stylade av influencern Lisa Anckarman. Enligt rykten är deras jackor målade av en konstnär som tidigare gjort en jacka till Justin Bieber.

Jackorna ligger bakom kulisserna i väntan på att göra succé på scenen.
Foto: Lisa Anckarman

✔️ Vi fortsätter bakom kulisserna med just influencern och stylisen Lisa Anckarman. Mitt under min intervju med Lisa, Elov och Beny så knackar en medarbetare från SVT mig på axeln och vill avbryta. Lisa hade nämligen på sig märkeskläder, vilket hon inte får. Så det exklusiva halsbandet från Chanel åkte av och Nike-märket täcktes av en Elov och Beny-pin. Rätt ska vara rätt med SVT!

Här ser man detaljen som fick SVT att avbryta intervjun.
Foto: Expressen TV

✔️ I veckan smög jag runt bakom scenen och gjorde en del intervjuer, bland annat med årets programledare Farah Abadi. Nyvaken bjöd hon in mig i sin loge. Hennes crib är ett omklädningsrum här i arenan Scandinavium, med en soffa, ett bord, mysbelysning och ett kylskåp. Farah berättar att man som programledare får önska vad som ska finnas i logen.

– Jag ville inte ha så mycket. Jag ville ha en soffa, en kudde, en filt, lite läsk, riskakor, bär och sånt.

När jag ber Farah öppna kylskåpet som står där brister alla ut i skratt.

– Ja varsågod, öppna så får du se vad som finns där!

Se nästa bild för att öppna kylskåpet.
Foto: Expressen TV
Där finns en Coca-cola.
Foto: Expressen TV
Jesper Rönndahl och Farah Abadi är årets programledare.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

✔️ Glitter, glamour och dans. Nu är Melodifestivalen för första gången på två år ute på turné - äntligen! Men något, eller rättare sagt någon, som knappast är ny i sammanhanget är husdansaren Lamin Holmén. Han har svängt om på Melloscenen många år. Utanför scen hänger han med sin flickvän Zara Larsson – vi får se om hon dyker upp som stöd i publiken här på Scandinavium.

Lamin Holmén dansar i fluga och hängslen tillsammans med Eva och Ewa.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Han dansar även bakom Tone den här deltävlingen.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

Startordning

1. Tone Sekelius – ”Rhythm of my show”

Låtskrivare: Anderz Wrethov, Dino Medanhodzic, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Tone Sekelius

Tone Sekelius debuterade i Melodifestivalen förra året med låten ”My way” och slutade då på en femte plats i finalen. Förutom att vara artist är hon också influencer. Tone startade sin Youtube-kanal 2015 och har i dag över 300 000 prenumeranter. ”Rhythm of my show” beskriver hon som en poppig klubblåt.


2. Lou lou LaMotte – ”Inga sorger”

Låtskrivare: Jonas Thander, Loulou LaMotte

Loulou LaMotte fick sitt stora genombrott i Melodifestivalen 2020 när hon tävlade med gruppen The Mamas och vann med låten ”Move”. Året innan var hon och de övriga gruppmedlemmarna kör bakom John Lundvik och hans låt ”Too late for love” som också vann Melodifestivalen och slutade på en femte plats i Eurovision Song Contest. Loulou LaMottes musikkarriär började dock i ett annat musikprogram, nämligen ”Idol” 2008.


3. Rejhan – ”Haunted”

Låtskrivare: Albin Johnsén, Mattias Andréasson, Pontus Söderman, Tilde RONIA Wrigsell

Rejhan Bellani debuterar i Melodifestivalen och är 16 år gammal. Han har spelat gitarr, piano och sjungit sedan han var fyra år. 2021 ställde han upp i ”Talang” där han hyllades av juryn och tog sig hela vägen till final.


4. Elov & Beny – ”Raggen går”

Låtskrivare: Johan Werner, Kristian Wejshag, Mattias Elovsson, Oscar Kilenius, Tim Larsson

Duon består av Mattias ”Elov” Elovsson och Oscar ”Beny” Kilenius. Elov & Beny grundades 2008 och samma år slog de igenom med låten ”Singel och sökande”. 2022 släppte de sommarplågan ”Bubbel på balkongen” som låg högt på topplistorna i både Sverige och Norge. Med ”Raggen går” utlovar de fest, svett, högt tempo och ett leende på läpparna.


5. Victor Crone – ”Diamonds”

Låtskrivare: David Lindgren Zacharias, Peter Kvint, Victor Crone

Victor Crone har tävlat i Melodifestivalen två gånger tidigare. Första gången var 2015 då han tillsammans med Behrang Miri tävlade med låten ”Det rår vi inte för”. Andra gången var 2020 då Victor tävlade med låten ”Troubled waters”. Dessutom har han tävlat i den estniska motsvarigheten till Melodifestivalen år 2019. Då vann han hela tävlingen och fick representera Estland i Eurovision Song Contest. Där slutade han på 20:e plats.


6. Eva Rydberg & Ewa Roos – ”Länge leve livet”

Låtskrivare: Emil Vaker, Henric Pierroff, Kalle Rydberg

Eva Rydberg och Ewa Roos har i över 60 år underhållit svenska folket på teaterscener och revyer samt med musik och film. I Melodifestivalen 2021 gjorde de succé med låten ”Rena rama ding dong” och förra året återkom de med en mellanakt, ”A ding dong worldwide remix”. Eva Rydberg har även tävlat i Melodifestivalen en gång tidigare, nämligen 1977 med låten ”Charlie Chaplin”.


7. Jon Henrik Fjällgren, Arc North feat. Adam Woods – ”Where you are (Sávežan)

Låtskrivare: Arc North, Calle Hellberg, Jon Henrik Fjällgren, Joy Deb, Oliver Belvelin, Richard Lästh, Tobias Lundgren, William Segerdahl

Jon Henrik Fjällgren, Arc North och Adam Woods vill skapa en unik sonisk storhetskänsla i sina verk och gränsöverskridande samarbeten. Arc North är dj och musikproducent från Stockholm, även Adam Woods kommer från Stockholm och är musikproducent, låtskrivare och sångare. Båda debuterar i Melodifestivalen. Jon Henrik Fjällgren har tävlat tre gånger tidigare. 2015, 2017 och 2019. 2015 fick han sin bästa placering, då slutade han på en andra plats i finalen med låten ”Jag är fri”.

Programledare

Förra året var Farah Abadi sidekick till Oscar Zia, men i år är hon en av två programledare. Med sig har hon komikern Jesper Rönndahl.


Även artisten Linda Bengtzing kommer ha en stor roll att spela i årets Melodifestival då hon programleder både förfesten och efterfesten i SVT Play.

Foto: Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN

✔️ De som tar sig direkt till final blir Jon Henrik Fjällgren, Arc North feat Adam Woods tillsammans med Tone Sekelius – i varje fall om man ska tro oddsen. Bakom kulisserna pratas det till och med om att Jon Henrik och gänget kan knipa platsen till Eurovision i Liverpool.

Till semifinalen tar sig då också Elov & Beny tillsammans med Victor Crone. Men att Eva & Ewa inte kniper en plats till semifinalen, som oddsen säger, har jag svårt att tro. Den som lever i den härliga Mellobubblan får se!