Ace Wilder ifrågasätter Sanna Nielsens seger

Besviken. Ace Wilder var inte nöjd med andraplatsen efter gårdagens schlagerrysare: "Är det värsta jag har varit med om."

Rekordjämnt och osäkert in i det sista - då tvingades SVT skjuta upp beskedet och kontrollräkna för att ens få ett resultat.

Nu ifrågasätter Ace Wilder och andra artister Sanna Nielsens seger.

- Jag vet inte om man kan lita på det. Det är jobbigt, säger Ace Wilder.

Hur borde röstningen avgöras i Melodifestivalen?

Juryrösterna fördelades jämnt - och gav en rejäl rysare för Alcazar, Ace Wilder och Sanna Nielsen. Men det skulle bli värre. De rekordjämna röstsiffrorna från svenska folket gjorde SVT osäkra på resultat - och man fick kontrollräkna i tre omgångar för att ens kunna ge ett besked.

I flera minuter svävade såväl SVT som tittare och artister i ovisshet om vem som vunnit. Slutligen skilde bara drygt 5 000 röster mellan ettan och tvåan. Minsta marginalen någonsin.

- Det är ju värsta skedet det kan ske i, det absolut viktigaste. De sa bara: "Vi har, INTE, ett resultat" precis när jag skulle säga att vi hade ett, säger Nour El-Refai.

Hon och Anders Jansson tvingades fylla tiden i vad som för dem, tittarna, och artisterna, var en evighet.

- Det blir ju det, tv-sekunder är olidliga, säger Nour El-Refai om nervpärsen SVT utsatte programledarna för.

"Juryn är schlagernördar"

Efter röstkaoset ifrågasätter nu övriga deltagare också Sanna Nielsens vinst. Anton Ewald kom sist, och hans spådom om en jury som prioriterar äldre artister slog in, menar han.

- Juryn är schlagernördar som varit med för länge. Jag är inte tillräckligt mysig och bundis med dem. Jag tror inte det blir mer schlager, säger Ewald.

Ace Wilder föll på målsnöret:

- Det här var det värsta jag varit med om i hela mitt liv, säger tvåan.

Hon föll med bara några få röster - bland annat kunde Tyskland ha räddat henne, om de inte gett en nolla till skillnad mot övriga länder.

- Vad i helvete? Jag vet inte vad som hände där, säger hon.

Om resultatet fortsätter den besegrade sångerskan:

- Jag vet inte om man kan lita på det. Det är jobbigt. Jag har ingen erfarenhet av sådant här heller.

Röster kom inte fram

Samtidigt som SVT kämpade för att få ett resultat, kämpade tittarna för att kunna rösta på sin favorit. Många hörde under kvällen av sig till Expressen och berättade att de inte kommit fram då de försökt rösta på Ace Wilder.

- Jag hoppas det inte är sant. Det vore hemskt om det var så. Jag hoppas det har gått rätt till, men vem vet? säger Ace Wilder.

Sanna Nielsen om tvivlet:

- Jag vet inte vad jag ska säga om det. Det var en spännande final och det är ju fantastiskt.

Christer Björkman:

- Det var helt enkelt så jämnt att vi var tvungna att dubbelkolla, trippelkolla resultatet. Samtidigt blir det så när slussarna stänger att massa röster står i kö, vi var tvungna att få med dem in i det sista, säger han.