3,7 miljoner såg Måns Zelmerlöw ta hem segern i årets Melodifestival. Foto: All Over Press/Pelle T Nilsson3,7 miljoner såg Måns Zelmerlöw ta hem segern i årets Melodifestival. Foto: All Over Press/Pelle T Nilsson
3,7 miljoner såg Måns Zelmerlöw ta hem segern i årets Melodifestival. Foto: All Over Press/Pelle T Nilsson
Jon Henrik Fjällgren kom tvåa med låten "Jag är fri (Manne leam frijje)". Foto: Sven LindwallJon Henrik Fjällgren kom tvåa med låten "Jag är fri (Manne leam frijje)". Foto: Sven Lindwall
Jon Henrik Fjällgren kom tvåa med låten "Jag är fri (Manne leam frijje)". Foto: Sven Lindwall
Måns Zelmerlöw kommer att tävla i Eurovision Song Contest med bidraget "Heroes". Foto: Sven LindwallMåns Zelmerlöw kommer att tävla i Eurovision Song Contest med bidraget "Heroes". Foto: Sven Lindwall
Måns Zelmerlöw kommer att tävla i Eurovision Song Contest med bidraget "Heroes". Foto: Sven Lindwall

3,7 miljoner tittade på Melodifestivalens final

Publicerad

3,7 miljoner såg Melodifestivalen.

Det är fortfarande sämre siffror än tidigare - men också en ökning jämfört med förra året.

– Kollegornas hårda slit får sin belöning, säger Thomas Hall, programchef på SVT.

Intresset för Melodifestivalens final var högt i år. Sammanlagt såg 3 732 000 tittare Måns Zelmerlöw sjunga hem segern, vilket är över 400 000 fler än förra året.

– Vi är jätteglada. Kollegornas hårda slit får sin belöning, säger Thomas Hall, programchef på SVT.

Däremot går det fortfarande sämre för Melodifestivalen än tidigare år. Förra året noterades den sämsta siffran sedan 1999.

Dessutom lockade finalen i Eurovision Song Contest nästan 3,4 miljoner tittare förra året - och hade alltså högre tittarsiffror än den svenska Melodifestivalen, som normalt sett brukar ha fler tittare.

 

LÄS MER: Sanna avskärmar sig - stöttas av kärleken.

"Kommer slopa Melodifestivalen"

I finalen i Melodifestivalen kantades tävlingen av ett röstkaos. Appen havererade under Jon Henrik Fjällgrens nummer. Det gjorde att hjärtrösterna inte kunde räknas.

3,3 miljoner röster kan ha gått förlorade när röstningarna från appen nollställdes i och med haveriet.

– Jag tror jag kommer slopa Melodifestivalen nu, sa artisten Linus Svenning då.

 

LÄS MER: Teckentolkens sköna succé i "Mello".

Måns Zelmerlöw vann med låten "Heroes".Foto: Sven Lindwall

Måns Zelmerlöw vann

Det skapade också förvirring med sms-rösterna, då bekräftelserna tog längre tid än normalt. Därför trodde många att inte heller att den röstningen fungerade.

Till slut var det Måns Zelmerlöw och låten "Heroes" som kammade hem segern med ett överlägset röstantal.

Däremot riskerar streckgubben att behöva stanna hemma - det är oklart om han får ta med sig den till Wien.

– Jag tror och hoppas att vi får ta med den, säger han i "Gomorron Sverige" på SVT1.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag