Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Melodifestivalen ställer in årets stora turné

Projektledare för melodifestivalen Anette Brattström kommenterar beslutet att ställa in turnén.
Publik med fler än 500 personer tillåts inte från den 19 januari.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Oscar Zia skulle ha lett Melodifestivalen i samtliga städer.
Foto: OLLE SPORRONG

Tusentals biljetter har sålts – men efter nya restriktioner kommer Melodifestivalens turné nu att ställas in.

– Med den höga smittspridning som vi har just nu och de nya restriktionerna som kom i måndags är det inte längre försvarbart att resa ut i landet, säger Anette Brattström, projektledare för Melodifestivalen.

I stället kommer samtliga program att sändas från Stockholm, men vilken lokal är ännu inte fastställt.

Sedan de nya restriktionerna från regeringen har Melodifestivalen varit i kris. Tusentals biljetter har sålts till årets turné men på måndagen kom beskedet om att enbart 500 personer tillåts under allmänna sammankonster och offentliga tillställningar, även med vaccinationsbevis.

Nu står det klart att turnén ställs in.

Idag ger vi beskedet att Melodifestivalen 2022 ställer in turnén. Programmet kommer att sändas från Stockholm. Med den rådande höga smittspridningen anser vi inte att det är försvarbart att resa ut i landet under med ett stort team. Beslutet fattades av SVT och samarbetspartners.”, skriver Melodifestivalen på Twitter.

Söker lokal: ”Inte helt klart än”

I stället kommer samtliga sex tävlingar att sändas från Stockholm. Vilken lokal det blir är ännu inte säkert.

– Det är inte helt klart än, vi tittar just nu på flera alternativ, säger projektledare Anette Brattström till Expressen och fortsätter:

– Vi vill hitta en lokal som har de bästa förutsättningarna.

Melodifestivalen och bolaget ansvariga för biljettförsäljningen Live Nation är överens om att släppa på den publik som tillåts, säger Brattström.

–Vi välkomnar mer än gärna den exklusiva publik vi kan ha, säger hon.

Vad är det för lokal ni söker?

– En med flexibilitet för publiken, skulle restriktionerna lätta upp så vill vi kunna välkomna en publik på över 500 personer.

Pengarna tillbaka eller biljett nästa år för de som köpt biljett

De som köpt biljett till årets turné kommer dock inte att vara garanterade en plats på någon av de tävlingar som hålls i Stockholm, skriver Live Nation till Expressen.

”Vår absoluta ambition är att kunna genomföra melodifestivalturnén i samma städer nästa år. Vi kommer då kunna erbjuda att biljetterna gäller för nästa år i annat fall återlöser vi biljetterna. Samtliga biljettköpare kommer kontaktats via mail.”, skriver Emilie Ohlsson Lignell på Live Nation till Expressen.

Biljetter till tävlingarna som hålls i Stockholm släpps inom kort, meddelar hon.

”I dagsläget vill vi inte utesluta att finalen kommer kunna genomföras enligt plan. Därför väljer vi att avvakta tills vi vet mer om hur eventuella restriktioner kommer se ut i mars. Biljettköpare kommer informeras i god tid innan.”

Kommer de som köpt biljett till årets turné kunna lösa in nya biljetter till tävlingarna i Stockholm och vad kommer de nya biljetterna att kosta?

”Biljettköpare kommer inte kunna lösa in sina gamla biljetter utan för biljetter till deltävlingarna är vår förhoppning att kunna erbjuda biljetter till nästa års Melodifestivalturne istället. Vi släpper upp de begränsade biljetterna till årets nya evenemang i Stockholm inom kort.”, svarar Emilie Ohlsson Lignell.

SVT-chefen: ”Gör det bästa av situationen”

SVT:s vd Hanna Stjärne är besviken över beslutet.

– Åh vad jag önskar att människor runtom i landet hade kunnat komma och titta på Melodifestivalen. Alla som hade sett fram emot sändningarna från Malmö, Göteborg, Lidköping, Linköping och Örnsköldsvik. Men läget är som det är och nu gör vi det bästa av situationen, säger hon i pressmeddelandet.

De nya restriktionerna gäller från 19 januari - bara veckor innan turnén skulle ha startat. Den första av deltävlingarna skulle ha ägt rum i Malmö arena den 5 februari. 

Första deltävlingen kommer fortfarande att hållas på lördag den 5 februari, och då tävlar bland annat Omar Rudberg, Shirley Clamp och Robin Bengtsson.

Nya coronarestriktioner tvingar kanalen att avstå turnén.

Veteranerna i årets Melodifestivalen

De återvänder till Melodifestivalen 2022

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.