Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Melodifestivalen görs om – ”Andra chansen” blir semifinal

Semifinal nyhet i Melodifestival – andra chansen försvinner.
Oscar Zia programleder Melodifestivalen 2022.
Foto: OLLE SPORRONG

SVT gör om i Melodifestivalen. 

”Andra chansen” ändras – och blir i stället en semifinal.

”Vi ser över tävlingen varje år och har i år valt att utveckla Andra chansen till en semifinal, skriver Anette Brattström i sms.

Melodifestivalen görs om inför sändningarna 2022. Sedan 2004 har tvåorna från varje deltävling tävlat mot varandra om en sista finalplats. Sändningen som hetat ”Andra chansen” ändras nu, vilket Aftonbladet var först att rapportera. Det innebär också att duellerna tas bort.

I stället inför SVT en semifinal. Anette Brattström säger att andra chansen behövde ses över.

I deltävlingarna kommer två låtar att gå direkt till final, och två akter går i stället vidare till semifinal där totalt åtta akter tävlar, enligt Aftonbladet. Där delas de upp i två grupper som tävlar inbördes och de två låtar som får flest röster i respektive grupp tar sig vidare från semifinalen till finalen.

”Vi ser över tävlingen varje år och har i år valt att utveckla Andra chansen till en semifinal.” 

”I deltävlingarna går två bidrag vidare till final och två går vidare till semifinal. I stället för som tidigare, då Andra chansen bestod av fyra dueller, tävlar nu de åtta bidragen i två olika grupper i semifinalen. De två bidrag som får flest röster i respektive grupp går vidare till final.”, Anette Brattström, projektledare Melodifestivalen 

Oscar Zia programleder

I september meddelade SVT att artisten Oscar Zia är programledare för Melodifestivalen 2022.

Zia har själv tidigare tävlat i Melodifestivalen och tillsammans med Anis Don Demina programledde han ”Mello” i februari.

– Det känns väldigt skönt att äntligen få prata om detta, sa Oscar Zia på en pressträff tidigare i höstas och menade då att det varit svårt att hålla det hemligt.


Oscar Zia om att leda Mello 2022: ”Känns speciellt och lite läskigt”
Tusse berättar om känslorna kring vinsten av Melodifestivalen 2021

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.