Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Melodifestivalen 2016 – hit kommer turnén

<p>Nu är det klart vilka städer Melodifestivalen kommer till.</p>Foto: Pelle T Nilsson
Hasse Kvinnaböske Andersson 2015.Foto: Pelle T Nilsson
Loreen 2012.

Nu är det klart vilka städer som får Melodifestivalen nästa år.
Bland annat kommer schlagercirkusen för första gången att göra ett besök i Halmstad.

Melodifestivalen 2016 har extra tyngd – vinnaren kommer som bekant att få representera Sverige på hemmaplan när Eurovision Song Contest avgörs i maj.

Och nu börjar också nästa års tävling ta form. SVT har bland annat beslutat i vilka städer som Melodifestivalen ska arrangeras.

Den första deltävlingen hålls i Göteborg lördagen den 6 februari och sedan rullar det på med deltävlingar i Malmö, Norrköping och Gävle. Alla de städerna har arrangerat Melodifestivalen minst en gång tidigare, men när det bli dags för Andra chansen den 5 mars gör Halmstad debut som schlagerstad.

Finalen hålls sedan, precis som de senaste åren, i Friends arena i Solna den 12 mars.

– Att hitta en ny stad är en utmaning varje år, Melodifestivalen är en produktion som växer och växer och därför är det svårt att hitta en stad och en arena som kan erbjuda allt som behövs. Därför är vi extra glada för att vi nu ska till Halmstad, säger Anette Helenius, SVT:s projektledare för Melodifestivalen.

"Möta publiken"

Hur går det till när ni utser arrangörsstäder?

– Det finns ingen exakt vetenskap utan det är ett samarbete mellan SVT och turnésamordnarna där vi tillsammans tar fram förslag på städer. Vi har önskemål och vi måste också ta hänsyn till andra arrangemang runt om i landet och titta på kapacitet och spridning så att vi varierar oss.

Just spridningen i landet är extra viktig i och med public service-uppdraget.

– Melodifestivalen åker på turné av en enda anledning och det är att möta publiken. Det har vi gjort de senaste 14 åren och då är det också viktigt att vi lyckas hitta en spridning bland våra städer så att vi inte bara åker till sådana som tidigare har fått uppleva Melodifestivalen, säger Anette Helenius.

Vilka artister som ska tävla i Melodifestivalen 2016 kommer att presenteras i november. Vem eller vilka som blir programledare avslöjas under hösten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.