Meja skriver om sin ilska mot folk som skjuter raketer på nyårsafton. Foto: Jan Wiriden
Meja skriver om sin ilska mot folk som skjuter raketer på nyårsafton. Foto: Jan Wiriden

Mejas ilska – mot raketer på nyårsafton

Publicerad

Meja Kullersten vill att svenska folket ska sluta smälla raketer.

Här är artistens uppmaning inför nyårsfirandet:

"Visa att du är smart och omtänksam och SLUTA SMÄLLA FYRVERKERIER!!!", skriver hon på Facebook.

Under nyårshelgen ökar försäljningen och användningen av fyrverkerier runtom i landet. Men även motståndet mot användandet ökar.

Flera djurrättsorganisationer har tagit ställning, nu sluter artisten Meja Kullersten upp. På sin Facebooksida skriver hon att raketerna skrämmer djur till döds, varje år.

"Det här handlar om fyrverkerier och hur de skrämmer djuren till döds varje år. Snälla visa att du är smart och omtänksam och SLUTA SMÄLLA FYRVERKERIER!!!", skriver hon och fortsätter:

"Snälla ni som inte har nån aning om vad fyrverkerier gör med djuren. Det är en likvärdig upplevelse till att köra in den i ditt öra och tända på... Visa att du är smart och omtänksam. HOPPA ÖVER FYRVERKERIERNA".

 

LÄS MER: Meja: "Musik är ett bra, fredligt vapen"

 

Kissie: "Dumt och egoistiskt"

Även storbloggaren Alexandra, "Kissie", Nilsson, uppmanar folk att skippa raketerna.

"Alltså kan alla bara skippa fyrverkerierna i år? Vi alla är medvetna om att det finns massa djur varje år som blir livrädda, och det är för att folk vill titta på något som smäller och glittrar.. Ja ni hör ju själva hur dumt och egoistiskt det låter?", skriver hon på sin blogg.

100 skadas varje år

Varje år skadas cirka 100 människor så allvarligt av fyrverkerier att de behöver uppsöka en akutmottagning, uppger Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

En farlig, men vanligt förekommande, kombination är alkohol och fyrverkerier. De flesta som skadas är män och många är under 18 år, enligt MSB.

 

LÄS MER: Efter kraschen – Meja tackar för att hon lever

 

Alexandra "Kissie" Nilsson skriver vidare i sitt blogginlägg att hennes hund blir rädd vare år när det smäller.

"Och jag vet att flera andra hundar (och andra djur) blir lika rädda dom. Så tänk steget längre innan ni köper en box med sjukt dyra raketer".

 

 

This is a note about fireworks and how they scare animals to death every year. Please show your smart and caring and DON...

Posted by meja on Monday, December 28, 2015

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag