Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Meghan: Jag var mest trollad av alla i världen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Harry och Meghan berättar om psykisk ohälsa.
Foto: TIME WARNER / STELLA PICTURES/
Meghan berättade bland annat om hån och hot som hon utsätts för på nätet.
Foto: NIPI / BACKGRID UK / TT

Hertiginnan Meghan psykiska hälsa skadas av allt det hån och hot hon utsätts för på nätet.

Det berättar hon i en öppenhjärtig intervju på Världsdagen för psykisk hälsa.

– Under 2019 var jag var den mest trollade personen i världen, säger hon.

Meghan Markle och hennes make prins Harry framträder i den populära podden Teenage Therapy (tonårsterapi) och berättar om psykisk ohälsa, om sina erfarenheter av sorg och förlust.

Meghan förklarar att hon lider psykiskt av all trollning hon utsätts för. Alltså av alla de provokationer och påhopp hon drabbas av på nätet.

”Mest trollad i världen”

– Det spelar ingen roll om du är 15 eller 25, om folk säger saker om dig som inte är sanna skadar det din psykiska och emotionella hälsa. Under 2019 var jag den mest trollade personen i världen, säger Meghan i podden.

– Åtta månader av den tiden var jag inte ens synlig, jag var mammaledig med babyn. Men det var nästan omöjligt att överleva allt som hittades på och pressades fram, det var så stort att ni inte ens kan föreställa er hur det känns, säger hon.

Bör tala om psykiska hälsan

Harry säger i podden att ”var och en av oss” borde tala om vår psykiska hälsa. Han förklarar att det är ”väldigt lätt att sugas in i och slukas upp av negativitet”, men att alla kan välja att ignorera sådant. Själv väljer han att inte läsa och se hatfyllda budskap.

– Jag har valt att inte läsa det, att inte se det och att avlägsna mig från det. Och att fokusera mycket starkt på den upplyftande och hoppfulla sidan, säger Harry.

Deras framträdande kommer en dag efter det att en republikansk kongressman i USA skrev till den brittiske ambassadören i Washington. Han begärde att hertigparet av Sussex, alltså Meghan och Harry, ”inte längre skulle försöka lägga sig i det amerikanska valet”.

Nämnde inte Trump

Meghan uppmanade förra månaden det amerikanska folket att rösta eftersom det ”är det viktigaste valet i vår livstid”. Harry sade att det är ”avgörande att vi förkastar hatfyllt tal, desinformation och negativitet”.

De nämnde inte Donald Trump, men de flesta bedömare tolkade det som att de avsåg presidenten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.