Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Medes ord om kärleken: ”Finns ingen formel”

Petra Mede är aktuell med nya serien ”Min historiske pojkvän”.
Foto: OLLE SPORRONG
I kväll, torsdag, sänds det första avsnittet av TV4:s humorserie ”Min historiske pojkvän”.
Foto: Daniel Stigefelt / TV4/CMORE
I kväll, torsdag, sänds det första avsnittet av TV4:s humorserie ”Min historiske pojkvän”.
Foto: JONAS EKSTROMER / TT NYHETSBYRÅN

Petra Mede är aktuell med nya serien ”Min historiske pojkvän” i TV4.

På ett humoristiskt sätt utforskar hon hur kärlekslivet ser ut i olika tidsepoker.

Nu berättar programledaren om vad hon uppskattar – men framför allt vad hon inte uppskattar hos en dejt.

– En väldig självförträfflighet är inte så charmigt, bristande självinsikt och snålhet, det tror jag är egenskaper som går bort, säger Petra Mede.

Mångsysslaren Petra Mede, 51, som har programlett både ”Melodifestivalen” och ”Let's dance” står nu inför sin första premiär för ett program som hon känner sig ”väldigt ansvarig” för. I kväll, torsdag, sänds det första avsnittet av TV4:s humorserie ”Min historiske pojkvän”.

– Jag brukar alltid säga att jag har nerver av stål, men den här gången tycker jag att det står mer på spel eftersom jag har varit så delaktig i utveckling och produktionen. Jag är inte nervös, men det är en liten anspänning, säger hon.

I programmet får tittarna följa Petra Medes jakt på kärleken genom historien. I sex avsnitt gör hon nedslag i 1300-, 1500-, 1600-, 1700- och 1800-talet där hon inleder relationer med olika mer eller mindre tidstypiska män.

”Den jag blir mest förälskad i...”

– Jag har för en gångs skull fått välja mina män. De är handplockade, absolut. Det är inte alltid det hjälper, men de är utvalda med stor noggrannhet.

Och när Mede själv får välja faller valen på Gustaf Hammarsten, William Spetz, Simon J Berger, Jonatan Unge, Olof Wretling och Jonas Malmsjö som alla har olika roller och relationer med Mede i serien.

– För att serien ska kunna fortsätta så kan det inte vara några lyckliga slut direkt, så mycket kan man väl avslöja. På så vis är det inte bara älskog jag bedriver, som det tyvärr är alldeles för lite av, det var väldigt mycket förbud och religion, framför allt under Medeltiden.

Därutöver stöttas hon upp av historikern Brita Planck och psykologen Björn Hedensjö som hjälper till med kontext och att förstå relationer.

Så, vem gillar Petra Mede mest?

– Den jag blir mest förälskad i är ju Sven (Olof Wretling), och han har ju väldigt sympatiska drag. De dragen är nog de som privata jag uppskattar. Väldigt mycket snällhet och lite tryggare, fast han är ju väldigt imbecill. Men det är svårt alltså. Det är svårt att hitta någon som har allt.

Hur ser det ut på ett privat plan?

– Det finns ingen formel där. Jag behöver nog möta människor innan, säger Mede innan hon går in på vad hon inte vill se hos en partner i verkliga livet.

– En väldig självförträfflighet är inte så charmigt, bristande självinsikt och snålhet, det tror jag är egenskaper som går bort för mig privat.

Annars?

– Det har varit så roligt, lärorikt och utmattande. Precis som älskog kan vara. Intensivt, lärorikt och utmattande, säger hon.

Glädjen när ”Antikrundan” får åka på turné igen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.