Max von Sydow död – skådespelaren blev 90 år

Den svenske filmgiganten vigde sitt liv åt filmkonsten.
Svenska skådespelaren Max von Sydow har gått bort, 90 år gammal.
Foto: FAMEFLYNET/STELLA PICTURES
Max von Sydow medverkade i ”Exorcisten”.
Foto: MARY EVANS PICTURE/IBL
Max von Sydow medverkade i ”Det sjunde inseglet”.
Foto: MARY EVANS PICTURE/IBL
Max von Sydow tillsammans med sin fru Catherine Brelet.
Foto: BESTIMAGE/STELLA PICTURES
Max von Sydow.
Foto: GIUSEPPE ANASTASI/AP TT NYHETSBYRÅN
Max von Sydow i filmen ”Extremt högt och otroligt nära”.
Foto: FRANÇOIS DUHAMEL/AP TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Svenska skådespelaren Max von Sydow har gått bort, 90 år gammal.

Max von Sydow dog på söndagen, bekräftar hans management.

– Det är med brustet hjärta och en oändlig sorg som vi måste berätta det oerhört smärtsamma att Max von Sydow har gått bort, den åttonde mars 2020, säger en representant från hans management.

Den svenska skådespelaren Max von Sydow har gått bort.

Han blev 90 år gammal, och somnade in den åttonde mars i Frankrike. Det bekräftar hans management.

– Det är med krossat hjärta och en oändlig sorg som vi måste berätta det oerhört smärtsamma att Max von Sydow har gått bort, den åttonde mars 2020, säger en representant från hans management i ett uttalande.

Expressens krönikör Anders Björkman minns Max von Sydows stora genomslag och långa karriär, i Expressen TV.

– Han är verkligen en mångsysslare och en flitig, skicklig skådespelare, säger Anders Björkman.

– Han har både spelat Jesus, Karl-Oskar och Ernst Stavro Blofeld, Bond-skurken framför alla andra. Det visar på hans bredd. Det tycker jag mest kännetecknar honom.

Björkman minns tillbaka till när han träffade Max von Sydow på en inspelning av ”Blixt Gordon”, som släpptes 1981.

– Sen träffade jag honom i London när han spelade in Blixt Gordon, och han var universums största superskurk. Det tyckte han var jättekul, att vara med i en amerikansk superproduktion. Han ville förstå alla typer av filmer, och tyckte det var roligt att lära känna olika typer.

Max von Sydow spelade i Star Wars 

Max von Sydow är känd för mängder av ikoniska roller, som ”Det sjunde inseglet”, ”Utvandrarna”, ”Pelle Erövraren” och ”Exorcisten”. Han Han hade också många framstående roller på teatrar runt i hela Sverige och världen. Skådespelaren spelade en roll som August Strindberg på Broadway 1981, och stod i centrum för många produktioner på Dramaten, fram till 1991. Han spelade sin första roll på den anrika teatern redan 1948, och gjorde filmdebut året därpå.

Expressens filmexpert Maria Brander pekar på Max von Sydows stora bredd – då han arbetade med både Ingmar Bergman, Woody Allen och David Lynch.

– Jag kan inte föreställa mig en skådespelare med större bredd, säger Maria Brander.

Den svenska legendaren fortsatte arbeta som skådespelare långt över 80. Så sent som 2012 Oscarsnominerades han för sin roll i filmen ”Extremt högt och otroligt nära”. I samband med filmen gjorde von Sydow några sällsynta intervjuer, och konstaterade att han fortfarande hade drömmar för sin skådespelarkarriär, då 82 år gammal.

– Jag skulle älska att göra roller jag inte har gjort förut, sa Max von Sydow till The Guardian.

2015 spelade han Lor San Tekka i ”Star Wars: The force awakens”, och 2016 hade han också en roll i ”Game of Thrones” som Three-eyed Raven.

Trots sina många ikoniska insatser i filmvärlden fick Max von Sydow aldrig en Oscar – och han blev bara nominerad två gånger. Förra året hedrades han för sin livsgärning på Stockholms filmfestival.

Sörjs av sin familj

Den svenska stjärnan var gift med franska producenten Catherine von Sydow 1997, efter att ha varit gift med svenska Christina Olin mellan 1951 och 1979. Skådespelaren fick de två sönerna Henrik von Sydow och Clas von Sydow med Olin, och adopterade senare sin franska hustrus två söner Cedric och Yvan. 

När han 2002 blev fransk medborgare, så förlorade han sitt svenska medborgarskap, och sågs sällan hemma i sitt modersland. 2017 sålde han en 1700-talsgård på Gotland.

Expressens nöjeskrönikör Maria Brander om Max von Sydows storhet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.