Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Max Martins skräck inför livsändringen: ”Livrädd”

Expressen Kristofer Sandberg bevakar premiären av ”& Juliet”.
Max Martin har dragit in miljarder.
Foto: CHRIS PIZZELLO / AP TT NYHETSBYRÅN
Han tog också hem Polarpriset 2016.
Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES
Max Martin gör musikalen med frun Jenny.
Foto: MPNC / STELLA PICTURES BACKGRID US

Han är en av världens största hitmakare men är ändå livrädd för kändisskapet. 

Nu, efter 20 år av konstant hitmakande, och god för 2,5 miljarder kronor, provar det svenska popfenomenet Max Martin något nytt – och gör musikal.

I ”& Juliet” används alster från den hyllade låtskrivaren för att berätta en alternativ och feministisk version av ”Romeo och Julia”.

– Jag insåg för ett tag sedan att det enda sättet att utvecklas är att vara kreativt obekväm. Så jag tror att det här är precis var jag ska vara just nu, för jag är livrädd, berättar Max Martin för The Telegraph. 

Han har skrivit världens största hits i 20 år – men ändå lyckats hålla sig i skymundan. Innan han prisades med Polarpriset 2016 var det få svenskar som skulle känna igen Max Martin – egentligen Martin Sandberg – på stan. Detta trots att han är den överlägset mest framgångsrika musikprofilen som någonsin kommit från Sverige.

– Jag är inte blyg. Jag gillar bara att vara så mycket jag kan i bakgrunden, säger han till The Guardian. 

Kändisskapet lockar honom inte och han vill undvika det till varje pris.

– Jag är väldigt, väldigt rädd för det. För jag har sett vad det gör med människor och jag har sett vad man måste offra, säger han till The Telegraph. 

Efter att ha jobbat med stjärnor som Britney Spears, Justin Timberlake, Taylor Swift och Katy Perry, vunnit Grammys och nominerats till Oscars, så har Max Martin nu tillfälligt bytt fokus – till musikalscenen.

Den 20:e november har West end-musikalen ”& Juliet” premiär i London – en nyskriven musikal som kretsar kring ungefär 30 låtar från Max Martins digra katalog. 

På premiären kommer flera svenska profiler att befinna sig –så som Tomas Ledin med frun Marie och artisten Robyn. Även Ed Sheeran kommer vara där. 

Tanken på att göra en musikal av hans musik har funnits i över åtta år, men det tog lång tid för Martin Sandberg och hans fru och medproducent Jenny att hitta rätt berättelse.

Till slut föll valet på kanadensiska David West Reads idé, som förvandlar Shakespeares klassiska ”Romeo och Julia” till en alternativ och feministisk berättelse där Julia inte tar livet av sig – utan i stället skriver sin egen berättelse, stöttad av William Shakespeares fru.

Romeo kommer till exempel brista ut i Ellie Gouldings ”Love me like you do” och Julia sjunger Katy Perrys popdänga ”Roar”. 

Idén föddes under en hjärnskakning

Idén kom till David West Read av en liten annorlunda anledning – han hade nämligen fått en hjärnskakning. 

– Jag hade slagit mitt huvud i ett köksskåp och kunde inte titta på skärmar eller vara i ljuset under en tid, säger manusskrivaren David West Read till The Guardian och fortsätter: 

– Så jag gjorde en spellista med Maxs musik och insåg att många av sångerna handlar om ung kärlek, så klart kom jag att tänka på Romeo och Julia då. 

Så hur känns det då för en av världens största musikproducenter att ge sig ut i en totalt okänd värld för honom? 

– Jag insåg för ett tag sedan att det enda sättet att utvecklas är att vara kreativt obekväm. Så jag tror att det här är precis var jag ska vara just nu, för jag är livrädd, berättar Max Martin för The Telegraph. 

Max Martin under Polarpriset 2016.
Foto: OLLE SPORRONG

Enligt Variety 2017 är Max Martins god för 2,5 miljarder kronor, efter sina många år i branschen, och drog 2018 in 541 miljoner kronor till sin koncern. Samtidigt beräknar magasinet att han får in royalties på över en halv miljard kronor per år. 

Så vad är då hemligheten bakom denna superstjärnas framgång? I intervjun med The Telegraph avslöjar han några av dem. En av dem är till exempel språket. 

Eftersom att hans första språk är svenska innehåller hans låtar en del grammatiska fel och påhittade ord på engelska. 

– Om det är så att ett ord kanske är bättre rent grammatiskt och ett annat låter coolare, då kommer jag alltid att välja det som låter mest lockande för mig. Det ultimata målet är ju att säga något meningsfullt med rätt grammatik. Då är du guld, säger han. 

Hemligheten bakom Max Martins succé

En annan av hans hemligheter är att han låter artisterna vara med under låtskrivarprocessen, även om de inte bidrar med så mycket. 

– Om du jobbar med någon som har en syn på saker som är väldigt långt ifrån din egen, som en ung 20-årig tjej, då måste berättelsen komma från henne. Jag gillar att vara runt människor som gör att jag blir nyfiken. Erfarenhet kanske är en del av pusslet men att göra beats och trendsätta, det är en ung människas spel. 

”& Juliet” är alltså en feministisk version av ”Romeo & Julia” och Max Martins största hits har varit med just kvinnliga artister – ändå är de flesta musikskrivare och musikproducenter män. 

– Kvinnor uppmuntras inte på rätt sätt. Vi är fortfarande programmerade att tänka: ”Killarna tar hand om datorerna” och det måste ändras, och det håller på att ändras, säger Max Martin till The Guardian och fortsätter: 

– Vi går miste om 50 procent av talangen. 

Här är några Max Martins världshits

Från Katy Perry till Ariana Grande – se några av stjärnorna Max Martin jobbat ihop med.

Max Martins miljardsuccé: 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.