Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Max Martins liv i LA – ärliga orden: ”Mycket självhat”

Många vet att Max Martin slog igenom stort som låtskrivare och producent med Britney Spears monsterhit. Men visste du att han också ligger bakom dessa hits?
Max Martin är aktuell med musikalen ”& Juliet”, som var tvungen att läggas ner under pandemin.
Foto: AXEL ÖBERG / AXEL ÖBERG EXPRESSEN
Max Martin gästar den brittiska podcasten ”Table Manners”.
Foto: Instagram
Max Martin gästar podcasten i samband med musikalen ”& Juliet” som väcks till liv i London efter ett pandemiuppehåll.

Trots Max Martins stora framgång har han medvetet valt att hålla en låg profil och göra få intervjuer.

Men nu gästar han en podcast för första gången, där han berättar om livet i LA och sitt mörker. 

– Som låtskrivare har jag mycket självhat och osäkerhet precis som många andra, säger han. 

Max Martin, 50, eller Martin Sandberg som han egentligen heter, har skrivit och producerat många av de mest framgångsrika låtarna någonsin

Sångaren Jessie Ware och hennes mamma Lennie Ware intervjuar hitmakaren i den brittiska podden ”Table Manners”. 

Londonbesöket gör Max Martin i samband med att musikalen ”& Juliet” väcks till liv, efter ett pandemiuppehåll. Musikalen är en twist på klassikern ”Romeo och Julia”, där flera av Max Martins hitlåtar sätter stämningen i berättelsen.  

Max Martins mörker: ”Jag har mycket självhat och osäkerhet”

Under skapandet av musikalen, som han nu också berättar om ska bli film, präglades Max Martin av ett oroväckande mörker, som han tror att många låtskrivare kan känna igen sig i. 

– Jag var så nervös. Som låtskrivare har jag mycket självhat och osäkerhet precis som många andra. Du kan fråga vilken låtskrivare som helst. 

Max Martin berättar också i podcasten att han trivs med livet i Los Angeles, tillsammans med frun Jenny Pettersson, 49, och dottern Doris Sandberg, 20. 

– När vi flyttade dit hade vi ett syfte och kunde sätta mat på bordet. Jag avundas inte unga som kommer dit för att söka lyckan. 

Max Martin kände flera svenskar i LA sedan tidigare. Några bildade han ett innebandylag med. 

– Vi spelar två dagar i veckan och några gånger har vi haft artister på besök. Harry Styles till exempel. Han var faktiskt väldigt bra, berättar han. 

Max Martin väljer svensk klassiker som favoritmat

Podcasten ”Table Manners” har ett tydligt mattema. Därför var det inte överraskande när Jessie Ware ställde frågan om vad som skulle vara Max Martins ”sista måltid”. 

– Jag har en konstig besatthet med fläsk, potatis och löksås. Min svärmor är väldigt duktig på att göra den rätten, svarade han. 

Den svenska klassikern har en given plats på Max Martins meny, tillsammans med ceviche som förrätt och glass till dessert.  

DET HÄR ÄR MAX MARTIN

Namn: Martin Sandberg

Ålder: 50 år

Familj: Fru Jenny Pettersson och dotter Doris Sandberg

Bakgrund: Född i Stenhamra i Uppland

Yrke: Låtskrivare och producent

Bor: Mestadels i Los Angeles sedan 10 år, men också i Stockholm


Martin Sandberg fick sitt artistnamn av mentorn Dag Volle, mer känd som Denniz Pop. Det var 1994 som Dag Volle skrev ”Produced by Denniz Pop and Max Martin” på en skiva utan att fråga Martin Sandberg.


Den första låten som producerades av duonvar E-Types ”This is the way”.


Max Martin gick på Södra latins musiklinje men valde att hoppa av gymnasiet för att i stället satsa på en karriär i musikbranschen. Han var då sångare i hårdrocksbandet It's Alive.


1993 fick bandet kontrakt med Denniz Pops skivbolag Cheiron Records. Albumet ”Earthquake visions” blev ingen succé men Denniz Pop lät ändå Max Martin stanna kvar som en ”praktikant” i Cheiron-studion.


När Denniz Pop gick bort 1998 fortsatte Max Martin för egen maskin. 1998 släpptes en av de första låtarna som Max Martin skrivit helt själv – Britney Spears debutsingel ”...Baby one more time”. Resten är, som man brukar säga, historia.

Maria Brander recenserar musikalen ”& Juliet”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.