Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Max Martins enorma vinst – tjänar mer än någonsin

Siffrorna avslöjar: Stjärnproducenten slår alla tiders rekord.
Max Martin slår ständigt sina egna rekord med listettor på den amerikanska ”Billboard”-listan. Foto: MPNC / STELLA PICTURES BACKGRID US
Det syns även på pengakontot då stjärnproducentens bolag gör sitt bästa resultat någonsin. Foto: ROBERT GAUTHIER / LOS ANGELES TIMES / POLARIS POLARIS IMAGES
Max Martin när han fick ta emot Polarpriset under 2016. Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES
Martin Sandberg slog igenom som producent när han började jobba i ”Cheiron”-studion på 90-talet. Foto: JACK MIKRUT / PRESSENS BILD

Max Martin slår ständigt sina egna rekord med listettor på den amerikanska ”Billboard”-listan.

Det syns även på pengakontot då stjärnproducentens bolag gör sitt bästa resultat någonsin. 

I fjol drog koncernen in 541 miljoner kronor – vilket är 180 miljoner mer än föregående år.

Den enorma omsättningen gör att han nu drar in mer än vad Abba, Tomas Ledin och Per Gessle gör tillsammans.

Max Martin, 48, är en av världens mest framgångsrika låtskrivare. Sedan 1990-talet har producenten, som egentligen heter Martin Sandberg, toppat musiklistorna världen över – och framgångarna märks även i musikproducentens bokslut.

Popgeniets koncern, med moderbolaget ”2006 i Stockholm AB” i spetsen, gör nämligen sitt bästa resultat någonsin. I fjol drog koncernen in 541 miljoner kronor – vilket är 180 miljoner mer än föregående år.

”Bedöms fortsatt vara lönsam”

Resultatet efter finansiella poster blev 327 miljoner kronor – något som är nästan lika mycket som omsättningen på 357 miljoner för 2017.

I förvaltningsberättelsen skriver man att ”under kommande år förväntas koncernen utvecklas i positiv riktning och verksamheten bedöms fortsatt vara lönsam”.

Samtidigt slår man fast:

”Det finns en väsentlig osäkerhet i marknadens mottagande av nya alster då nya konstnärliga verks popularitet är svår att förutse. Samtidigt pågår en kontinuerlig förändring av tycke, smak och trender som präglar marknaden.”

Förmögenhet på flera miljarder

Enligt sajten Celebrity networth uppgår Max Martins totala förmögenhet till närmare tre miljarder kronor:

– Det är jättekonstigt att tjäna pengar. Men man inser ganska snabbt att det har ganska liten betydelse för det som betyder något på riktigt. De väsentliga sakerna i livet, som lycka och så, har ganska lite att göra med hur mycket pengar man har, sa Max Martin om sin förmögenhet i radio-dokumentären ”Arvet efter Cheiron – en oändlig historia” som sändes i Sveriges Radio under 2015.

Kollegan gör också stor pengasuccé

Även Max Martins samarbetspartner Johan ”Shellback” Schuster, 34, gjorde ett bra bokslut för 2018, med sitt bolag Shellback Industries AB. Under fjolåret omsatte det över 108 miljoner kronor – en ökning från 22,4 miljoner kronor året innan.

Hitmakaren, som bland annat har skrivit musik till Britney Spears, tog då även ut 50 miljoner kronor i vinst.

En stor del av Max Martins pengar investeras i fastigheter – och i december 2017 hade man värderat koncernens innehav i byggnader och mark till 207 miljoner kronor. Ett år senare hade värdet stigit till 346 miljoner kronor, vilket tyder på omfattande förvärv.

Det egna kapitalet uppgick till 542 miljoner kronor, och Max Martin kan plocka ut 105 miljoner i utdelning. Därmed står han i en klass för sig då han drar in mer än vad till exempel Abba, Tomas Ledin och Per Gessle gör tillsammans.

Köpte två stora fastigheter i Stockholm

Nyligen kom också uppgifter om att Max Martin planerade att flytta sitt musikförlag till Stockholm. Tidigare i år köpte han två stora fastigheter i huvudstaden – för att skapa ett musikhus för internationella stjärnor.

Stjärnproducentens plan är att skapa ett internationellt musikhus i den ena fastigheten, samtidigt som den andra fastigheten blir ett lyxhotell för de internationella gästerna att bo på. Hotellet ska då drivas av Ett Hem, enligt uppgifter till Residence magazine.

Det hör inte till ovanligheterna att internationella stjärnor vistas en tid i Stockholm för att arbeta tillsammans med Max Martin. Efter att ha uppträtt på Eurovision song contest 2016 stannade Justin Timberlake kvar i Stockholm under flera veckor för att jobba med den svenska stjärnproducenten. Även Katy Perry har rest till Sverige för att jobba med Max Martin.

Valt att hålla låg profil

Och trots att han är en av världens mest framgångsrika låtskrivare så har Max Martin medvetet valt att hålla en låg profil. Han medverkar inte i särskilt många intervjuer.

– Mitt liv är mycket enklare utan uppmärksamheten. Jag finns inte heller på sociala medier. Jag håller inte på med sådant alls. Jag träffar människor som har många problem som har med sådana saker att göra. ”Personer tycker si och så om mig”. Men de hade inte haft de problemen om de som jag inte hade läst det. Jag vill hålla det enkelt, berättade han i en intervju med Dagens industri under 2016.

Artistnamnet Max Martin fick han av sin mentor Dag Volle, mer känd som Denniz Pop, som dog i magcancer 1998, blott 35 år gammal.

Sin första riktiga superhit fick Max Martin med Britney Spears ”... Baby one more time” 1998.

Sedan dess har Max Martin haft mängder av låtar som legat på Billboards topplista. Genom åren har han jobbat med artister som Justin Timberlake, Taylor Swift, Justin Bieber, Ariana Grande, Adele och Céline Dion.

”Jag har varit välsignad”

Och i intervjun med Di Weekend så berättade stjärnan om hur han ständigt lyckas förnya sig.

– Det är mina samarbeten med andra som har gjort att jag har kunna hänga kvar längre än vad som är medellivslängden för en låtskrivare. Jag har varit välsignad som har fått jobba med så många unga människor. Hur gör de? De gör att jag får kämpa för att hänga med. Jag känner en oerhörd ödmjukhet inför det.

Den som hjälpt Max Martin att hålla egot i schack är hans fru, berättade han vidare i intervjun:

– Hon har varit starkt bidragande till att jag håller mig på jorden. Min fru och några vänner. Men det är svårt. Jag kan verkligen förstå artister som drabbas av det. Det är också en anledning till att jag har valt att hålla mig undan intervjuer. Om ingen känner igen en, om ingen bryr sig, är det enklare att inte flyga i väg. Det är mycket svårare om du är en känd artist. Jag sett väldigt många exempel på när det har gått illa.

Expressen har sökt Max Martin.