Max Martin tilldelas Polarpriset. Foto: Chris PizzelloMax Martin tilldelas Polarpriset. Foto: Chris Pizzello
Max Martin tilldelas Polarpriset.  Foto: Chris Pizzello
Artistnamnet Max Martin fick han av sin mentor Denniz Pop. Foto: Robert GauthierArtistnamnet Max Martin fick han av sin mentor Denniz Pop. Foto: Robert Gauthier
Artistnamnet Max Martin fick han av sin mentor Denniz Pop. Foto: Robert Gauthier
Denniz Pop var mentor åt Max Martin. Foto: Benkt EureniusDenniz Pop var mentor åt Max Martin. Foto: Benkt Eurenius
Denniz Pop var mentor åt Max Martin. Foto: Benkt Eurenius
Max Martin har avböjt intervjuer under hela sin karriär. Men för första gången väljer han att ge en intervju, med DI Weekends Jan Gradvall, som också är medarbetare på Expressen Kultur. Foto: Robban AnderssonMax Martin har avböjt intervjuer under hela sin karriär. Men för första gången väljer han att ge en intervju, med DI Weekends Jan Gradvall, som också är medarbetare på Expressen Kultur. Foto: Robban Andersson
Max Martin har avböjt intervjuer under hela sin karriär. Men för första gången väljer han att ge en intervju, med DI Weekends Jan Gradvall, som också är medarbetare på Expressen Kultur.  Foto: Robban Andersson
Max Martin har jobbat med mängder av världsartister, här Backstreet Boys.Max Martin har jobbat med mängder av världsartister, här Backstreet Boys.
Max Martin har jobbat med mängder av världsartister, här Backstreet Boys.
Adele hade inte hört talas om Max Martin, tills hon upptäckte att doldisen skrivit massor av hennes favoritlåtar. Det ledde till ett samarbete. Foto: Rex ShutterstockAdele hade inte hört talas om Max Martin, tills hon upptäckte att doldisen skrivit massor av hennes favoritlåtar. Det ledde till ett samarbete. Foto: Rex Shutterstock
Adele hade inte hört talas om Max Martin, tills hon upptäckte att doldisen skrivit massor av hennes favoritlåtar. Det ledde till ett samarbete. Foto: Rex Shutterstock
Taylor Swift har skrivit hitlåtar tillsammans med Max Martin. Foto: Evan AgostiniTaylor Swift har skrivit hitlåtar tillsammans med Max Martin. Foto: Evan Agostini
Taylor Swift har skrivit hitlåtar tillsammans med Max Martin. Foto: Evan Agostini
Max Martin låg bakom Britney Spears "…Baby One More Time". Foto: Kevork DjansezianMax Martin låg bakom Britney Spears "…Baby One More Time". Foto: Kevork Djansezian
Max Martin låg bakom Britney Spears "…Baby One More Time".  Foto: Kevork Djansezian
Justin Timberlake är en av alla världsartister som jobbat med Max Martin. Foto: Karen Pulfer FochtJustin Timberlake är en av alla världsartister som jobbat med Max Martin. Foto: Karen Pulfer Focht
Justin Timberlake är en av alla världsartister som jobbat med Max Martin.  Foto: Karen Pulfer Focht

Max Martin: "Jag har varit välsignad"

Publicerad

Han är doldisen som skrivit 21 USA-ettor och jobbat med världsartister som Backstreet Boys, Adele och Britney Spears.

Nyligen fick Max Martin också som första svensk Polarpriset i populärmusikklassen.

Själv gillar han dock inte alls att synas. Det berättar Max Martin för Jan Gradvall i DI Weekend, som nu publicerar den första stora intervjun med demonproducenten och hitmakaren.

Det var några dagar sedan Max Martin belönades med Polarpriset i populärmusikklassen. I en video tackades han av artister som Britney Spears, Justin Timberlake och Katy Perry.

Men trots att han är en av världens mest framgångsrika låtskrivare har Max Martin medvetet valt att hålla en låg profil och inte göra några intervjuer.

Tills nu vill säga. I en stor intervju med DI Weekend berättar Max Martin för Jan Gradvall, som också är medarbetare i Expressen Kultur, bland annat varför han konsekvent tackar nej till att bli intervjuad.

– Mitt liv är mycket enklare utan uppmärksamheten. Jag finns inte heller på sociala medier. Jag håller inte på med sådant alls. Jag träffar människor som har många problem som har med sådana saker att göra. "Personer tycker si och så om mig". Men de hade inte haft de problemen om de som jag inte hade läst det. Jag vill hålla det enkelt, säger han till Dagens Industri.

 

LÄS MER: Max Martin får Polarpriset

 

Max Martin, som egentligen heter Martin Sandberg, föddes i Stenhamra utanför Stockholm i februari 1971. Hans pappa var polis och mamma mellanstadielärare.

Artistnamnet Max Martin fick han av sin mentor Denniz Pop, mer känd som Dag Volle, som dog i magcancer 1998, blott 35 år gammal.

Sin första riktiga superhit fick Max Martin med Britney Spears "...Baby one more time". Hittills har Max Martin haft 58 låtar som legat på topp tio listan på Billboard. 21 av dessa har varit listettor.

Bara Beatles-medlemmarna Paul McCartney och John Lennon har haft fler.

 

LÄS MER: Så hyllas Max Martin av världsstjärnorna

 

För DI Weekend berättar Max Martin hur han ständigt lyckas förnya sig.

– Det är viktigt att understryka det jag säger nu. De flesta låtar som gjort att jag sitter här i dag har varit ett resultat av massor med folk som har hjälpt till. Jag skulle vilja dela Polarpriset med väldigt många människor. Ingen nämnd ingen glömd, säger han till DI Weekend och fortsätter:

– Det är mina samarbeten med andra som har gjort att jag har kunna hänga kvar längre än vad som är medellivslängden för en låtskrivare. Jag har varit välsignad som har fått jobba med så många unga människor. Hur gör de? De gör att jag får kämpa för att hänga med. Jag känner en oerhörd ödmjukhet inför det. Jag vill såga sönder Polarpriset i tio delar och dela med andra.

Max Martin: "Jag har varit bra på att hålla mitt ego i schack"

Max Martin berättar också att han dagligen blir bortdribblad av de yngre talangerna.

– Det här känns konstigt att säga själv, men jag tror att jag har varit ganska bra på att hålla mitt ego i schack. Egot ligger i vägen för många, i många sammanhang. Jag tror inte att det är bra för en. Jag kan inte komma på många tillfällen då det inte gynnar en att vara generös och hålla ett öppet hjärta. Men, visst, jag har ett ego som alla andra. Det har jag ibland fått kämpa med under åren, säger han till DI Weekend.

Den som hjälpt Max Martin att hålla egot i schack är hans fru.

– Hon har varit starkt bidragande till att jag håller mig på jorden. Min fru och några vänner. Men det är svårt. Jag kan verkligen förstå artister som drabbas av det. Det är också en anledning till att jag har valt att hålla mig undan intervjuer. Om ingen känner igen en, om ingen bryr sig, är det enklare att inte flyga i väg. Det är mycket svårare om du är en känd artist. Jag sett väldigt många exempel på när det har gått illa.

Max Martin berättar också varför han aktivt jobbat med att få in kvinnor och producenter med utländsk bakgrund i sitt team.

– Jag skiter helt i varifrån folk kommer, vilken bakgrund de har. Är du grym får du vara med. Att få in fler tjejer i tekniken är väldigt viktigt. Det finns många tjejer i dag som är väldigt bra låtskrivare, men få som är producenter. Det måste vi ändra på. Laleh är ett fantastiskt exempel på någon som är lika bra även som producent. Hon är ett geni, säger han till DI Weekend och fortsätter.

– Det bästa sättet att skapa förändring är att få in fler förebilder som hon. Det är skittråkigt att det är så mycket män i mitt yrke.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag