Max Martin gjorde en låt av artistens fisljud. Foto: OLLE SPORRONGMax Martin gjorde en låt av artistens fisljud. Foto: OLLE SPORRONG
Max Martin gjorde en låt av artistens fisljud.  Foto: OLLE SPORRONG
Howie Dorough är en av medlemmarna i Backstreet Boys. Foto: EVAN AGOSTINI / AP AGOEVHowie Dorough är en av medlemmarna i Backstreet Boys. Foto: EVAN AGOSTINI / AP AGOEV
Howie Dorough är en av medlemmarna i Backstreet Boys.  Foto: EVAN AGOSTINI / AP AGOEV

Max Martins gjorde hit – med artistens fis

Publicerad

Howard "Howie" Dwaine Dorough råkade släppa väder i studion.

Den oväntade fisen förevigades av den svenska stjärnproducenten Max Martin och finns nu med i Backstreet Boys låt "The call".

– Jag tror han sjöng med för mycket luft så han råkade fisa, säger bandmedlemmen  AJ McLean till Billboard.

Det är i en intervju med Billboard som pojkbandet Backstreet Boys berättar den dråpliga historien om hur beatet i Backstreet Boys låt "The call" kom till.

"The call" är första låten på Backstreet Boys skiva "Black & blue" från år 2000, som producerades av den svenske stjärnproducenten Max Martin.

 

LÄS MER: Max Martins monstervinst – tjänar mer än någonsin 

 

Och det var under inspelningen av just "The call" som mikrofonen fångade upp ett oväntat ljud. När bandmedlemmen Howard "Howie" Dwaine Dorough skulle sjunga sin del av låten råkade han nämligen släppa väder. Max Martin lät inte fisen gå till spillo utan använde den i stället i låten.

– Jag tror han sjöng med för mycket luft så han råkade fisa. Men han gjorde det inte bara i takt till musiken utan också i rätt tonart. Så Max mixade det och gjorde fisen till ett av sina kända basljud, och det kom med på albumet. Det är genialiskt om du frågar mig, säger bandmedlemmen AJ McLean till Billboard och fortsätter:

– Howies fis blev ett instrument och är med på skivan för resten av våra liv.

 

LÄS MER: Max Martins imperium

 

"Extra luft kom ut"

Howie Dorough, som stod för prutten, bekräftar att storyn faktiskt är sann.

– Jag gick in i studion, andades in djupt och jag antar att lite extra luft kom ut. Alla skrattade och Max bestämde sig för att använda det och sampla det i delen som går "dun dun dun, dun dun dun dun".

Max Martin har än så länge inte uttalat sig om fisen i Backstreet Boys-studion.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag