Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Max, 26, dog – blev beroende på resan

Max (till vänster) blev 26 år gammal.
Foto: Kanal 5
Max mamma Line i "Sofias änglar", vars tionde säsong har premiär i kväll.
Foto: Kanal 5

Livet såg ljust ut för 26-årige Max – han hade blivit drogfri och levde mycket för taekwondon, där han både tävlade och var instruktör. 

Men efter ett återfall dog Max i en överdos och lämnade familjen med en förlamande sorg. 

I måndagens avsnitt av "Sofias änglar" väljer hans föräldrar och syskon att dela sin berättelse.

– För oss var det så viktigt att förmedla vad som kan hända, och faktiskt hände Max. Trots att han hade all potential och var en så kompetent kille, säger hans mamma Line.

Efter gymnasiet åkte Maximilian till Sydostasien för att upptäcka världen. Men där var han med om en skoterolycka som vände upp och ner på hans liv. Max hamnade på sjukhus och fick morfin mot smärtan, men blev snabbt beroende av preparaten.

– På apoteket där kan man köpa morfinpreparat utan läkarintyg. Så han blev beroende av det, och tog med det beroendet hem, säger brodern Alex i programmet. 

När Alex kom hem till Sverige kämpade han mot drogerna. Och han lyckades vända sitt liv och blev drogfri under en period. 26-åringen var en omtyckt ungdomstränare i taekwondo, jobbade extra i en matbutik och hade tagit tag i sina studier.

Så när polisen i mars 2017 knackade på dörren hos hans familj i Staffanstorp kom dödsbudet som en fullständig, fruktansvärd chock. Max hade fått ett återfall och tagit en överdos, och kvar stod hans föräldrar, syskon och alla andra som älskade honom med en förlamande sorg. 

Max var utbildad snickare och innan han dog hade han dragit i gång ett byggprojekt: att göra om husets övervåning till ett rum åt sin lillasyster. I måndagens avsnitt av "Sofias änglar" kommer tv-teamet till familjen för att hjälpa dem att slutföra projektet.

Max mamma Line, och systern Wilma.
Foto: Kanal 5

Starka känslor inför att avsnittet ska visas

Familjen känner anspänning inför att "Sofias änglar"-avsnittet ska visas för många människor på tv.

– Det är tungt. Man känner att allting kommer tillbaks igen. Det går inte en dag utan att man fortfarande gråter, även fast det inte är intensiva attacker längre. Det är bara för jävligt att det blev så här, säger Max mamma, Line.

– Det var en ganska turbulent inspelningsvecka upplevde vi. Å ena sidan fick vi processa sorgen, för vi grät ju konstant, umgicks och var väldigt nära varandra. Filmteamet, som hela tiden är med, kom man nära. 

Line säger att familjen funderade noga innan de valde att exponera sin berättelse i tv.

– För oss var det så viktigt att förmedla vad som kan hända, och faktiskt hände Max. Trots att han hade all potential och var en så kompetent kille. All kärlek man gav Max, den räckte inte. Drogen vann över honom, vi förlorade inför den allihop. Det känns oerhört smärtsamt.

Max hade blivit drogfri när han fick ett återfall.
Foto: Kanal 5

Familjens budskap till tittarna

Genom sin medverkan i "Sofias änglar" vill Line få andra föräldrar, som misstänker att deras barn använder droger, att våga inse sanningen – och agera.

– Överhuvudtaget när det gäller droger tycker jag att man ska våga engagera sig som förälder. Att inte blunda för sina barn och tänka att "det drabbar inte oss". Det finns så många tecken på att ens barn drogar: röda ögon, drar sig undan, nytt umgänge – alla de här sakerna. Att man vågar tänka att "mina barn är inga lamm, även mina barn kan råka ut för det här". Jag tycker att vi på många sätt har varit en bra familj, men det har ändå inte räckt. Drogen är så stark. Jag tror inte vår historia är unik, det här drabbar så många familjer, säger hon och fortsätter:

– Det är viktigt med behandling. Och att man värderar beroendepersonen, de är inga knarkare ute på bänkarna längre. De har flyttat in i våra vardagsrum. Att man ger dem den respekt de behöver, stöden och hjälpen. Max har i mångt och mycket fått bra hjälp, men i många avseenden har de inte lyssnat. Vi kan känna att han hade behövt tvångsomhändertas men den lagstiftningen är så urholkad, så de gör inget.

Skånes Idrottsförbund har tillsammans med Max Fernebros familj inrättat en minnesfond i hans namn för att hedra Max för hans ledargärningar inom idrotten. Fonden syftar till att stödja barn och ungdomar som vill idrotta, men där vårdnadshavare har en begränsad ekonomi. Fonden kan hittas via Skånes idrottsförbund

"Sofias Änglar" visas kl 20:00 på Kanal 5.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.