Mattssons känslosvall efter Arvingarnas överraskning

Arvingarna tolkade Popsicles låt ”Hey Princess”.
Foto: Skärmdump / TV4
Andreas Mattsson blev rörd av Arvingarnas tolkning.
Foto: Skärmdump / TV4
”Tack. Wow. Jävlar”, säger Andreas Mattsson innan han kramar om Casper Janebrink.
Foto: Skärmdump / TV4
Casper tog ton till musiken...
Foto: TV4
men avbröt sig plötsligt, sprang ut och började svära...
Foto: TV4
Foto: TV4
Andreas Mattsson blir lite blank i ögonen under tolkningen.
Foto: TV4
1 / 8

Vid grammisgalan 1992 avslutade indiepopbandet Popsicles bandmedlem Fredrik Norberg sitt tacktal med att skämta om att Arvingarna skulle dö i en bussolycka.

I TV4:s ”Så mycket bättre” möts Casper Janebrink från Arvingarna och Popsicles Andreas Mattsson och pratar ut om den 28 år gamla händelsen.

– Det kändes jättebra att Casper förlät oss. Casper är toppenperson och Arvingarna med, det var väldigt fint av dem, säger Andreas Mattsson till Expressen.

Det var vid Grammisgalan 1992 och Popsicle hade precis vunnit pris för Årets rockgrupp, som frontmannen Fredrik Norberg skulle hålla ett tacktal till publiken. Då chockade bandets sångare plötsligt publiken.

– Tack till oss själva och varsågod och hoppas att Arvingarna dör i någon tragisk bussolycka, sa Popsicles Fredrik Norberg då, vilket möttes av spridda burop från publiken.

I lördagens avsnitt av ”Så mycket bättre” möts Arvingarnas Casper Janebrink och Popsicles Andreas Matsson och pratar ut om händelsen som inträffade för 28 år sedan. 

– Det är roligare att prata om musik än skandaler. Men man får ju skylla sig själv, säger Andreas Mattsson i programmet.

Han berättar vidare att en del skivbutiker inte ville sälja Popsicles EP efter skandalen.

– Fullt begripligt så klart, säger Mattsson.

”Shit nu smäller det”

Casper Janebrink förklarar att bandet inte tog illa vid sig av orden, men säger att han känner kolleger som varit med om bussolyckor, men klarat sig. Janebrink berättar även att han vid flera tillfällen i turnébussen tänkt på Norbergs ord och funderat på om de skulle besannas någon gång. Något han berättat om tidigare för Expressen.

– Det har väl hänt någon gång när man åkt bussen och man har känt att chauffören har bromsat in rejält. Man har tänkt att ”shit nu smäller det”, sa Casper Janebrink då.

Efter att ha pratat om Grammisklippet i ”Så mycket bättre” berättar Janebrink att han ska tolka låten Popsicles låt ”Hey Princess” – som släpptes samma år som Grammisbråket utbröt.

Rörd av tolkningen

Men när Casper står framför artisterna, redo att tolka låten, slår han plötsligt av musiken och springer ut och skriker och svär. Daniel Adams Ray undrar då försiktigt om han ska springa efter och kolla hur han mår. Men i stället kommer Casper Janebrink tillbaka – tillsammans med resten av medlemmarna i Arvingarna. 

Och Andreas Mattsson blir märkbart rörd av bandets tolkning. 

– Tack. Wow. Jävlar, säger han efter låten, säger Andreas Mattsson.

– Kanske blev jag rörd för att det var en så generös gest. Det var så snällt att bemöta något elakt med något snällt. Det är väldigt fint, säger han. 

Mattsson: ”Casper förlät oss”

I slutet av programmet kliver Arvingarna in i turnébussen för att åka i väg. Innan dess hinner Casper Janebrink berätta att de begravt konflikten en gång för alla.

– Nu är det ett jättestort streck dragit över det, säger han.  

Till Expressen säger Andreas Mattsson att det känns skönt att hela händelsen är avslutad.

– Det var fint, jag har avslutat det nu. Jag har slutat prata om det nu, säger han.

– Det kändes jättebra att Casper förlät oss. Casper är toppenperson och Arvingarna med, det var väldigt fint av dom.

Osannolika slumpen i ”Så mycket bättre”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.