Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mats vill vinna ryska ”Hunger games”

Tvåbarnspappan Mats, 36, kan bli en av deltagarna.
Foto: Privat
Han ligger nu i hårdträning.
Foto: Privat

Tvåbarnspappan Mats Goldberg, 36, kan bli en av deltagarna i verklighetens hungerspel.

Med mindre än en månad kvar av omröstningen är han en av toppkandidaterna till den ryska extremsåpan ”Game2: Winter”.

Blir han uttagen väntar nio månaders helvete i Sibirien – och 15 miljoner kronor i prispotten.

– Att vara ifrån barnen så länge tror jag blir den tuffaste biten, säger han.

– Vänta lite, jag ska bara ta av vattenskyddet på min mobil.

Mats Goldberg, 36, lever som att han redan vore på plats ute i den ryska vildmarken. När Expressen når honom är han ute och paddlar havskajak utanför Tjörn. Sedan januari har han lagt nästan all sin lediga tid på träning och förberedelser.

Men det är ändå en mild bris jämfört med utmaningen som kan vänta i sommar.

Överleva nio månader – i Sibirien

Då börjar den ryska extremsåpan ”Game2: Winter”. 30 deltagare från hela världen släpps ned på ett nio kvadratkilometer stort öde område i Sibirien. Där ska de överleva i nio månader utan kontakt med omvärlden. Inte ens ett tv-team finns på plats – i stället kommer 2 000 kameror övervaka deltagarna dygnet runt.

– Den största utmaningen kommer utan tvekan vara det mentala. Framförallt tristessen. När du väl har fått ordning på läger och vardagliga bestyr, det är då man måste börja bekämpa tristessen, säger Mats Goldberg.

Just nu är det hård träning som gäller för svensken som kan komma med i serien.
Foto: Privat

LÄS ÄVEN: Rysk tv-kanal inför ett "Hunger games"


”Game:2 Winter” – allt är tillåtet

Dokusåpan fick stor uppmärksamhet när Jevgenij Pjatkovskij – tv-programmets upphovsman – i fjol förklarade att alla medel var tillåtna i jakten på prispengarna: ”Slagsmål, alkohol, mord, våldtäkt, rökning – allt”, sa han i en intervju med Sibirian Times. Det har fått kritiker att jämföra den ryska såpan med filmsviten ”Hunger games". I filmerna slåss fattiga ungdomar för sina liv, samtidigt som allting tv-sänds.

Mats Goldberg menar att det ursprungliga citatet har tagits ur sitt sammanhang. Rysk lag gäller även för de tävlande i ”Game2: Winter”:

– Medierna gick mer eller mindre ut och sa att allt är tillåtet, men det är snarare är så att arrangören inte tar ansvar för vad som händer under inspelningens gång. Sådana disclaimers hade ju till och med ”Expedition Robinson” när det begav sig.

Skådespelerskan Jennifer Lawrence i filmatiseringen av Hunger Games.
Foto: Supplied By Lmk / SUPPLIED BY LMK/ALL OVER PRESS LANDMARK MEDIA LTD

Som ”Hunger games” – på ryska

Vem som helst har kunnat anmäla intresse för att delta i den ryska extremsåpan. De 30 deltagarna utses via en omröstning på tv-programmets hemsida som slutar i juni. Mats Goldberg ligger just nu på plats 18, och har goda chanser att bli uttagen till tv-programmet.

Förutom svår kyla (vintertid kan kvicksilvret leta sig ner mot minus 50 grader) bjuder Sibirien även på rovdjur – både varg och björn finns i området. Men det är inte de fysiska strapatserna som skrämmer mest.

Kommer sakna barnen

Mats Goldberg största utmaning finns i stället kvar hemma i Älvdalen. Där väntar hans två barn.

– Att vara ifrån barnen så länge tror jag blir den tuffaste biten. De hejar redan på mig och vet ungefär vad jag ska gå igenom. Det är framför allt tidsaspekten som är den jobbiga. Jag har försökt att sätta det i perspektiv för dem också. De vet hur länge det rör sig om, men det är först när man är mitt i det som saknaden blir påtaglig, säger Mats Goldberg.

Mats pulsar genom snön i skogen.
Foto: Privat

LÄS ÄVEN: Svensk vidare i ryska "Hunger Games"


15 miljoner kronor i potten

I april 2018 tar tävlingen slut. Den eller de personer som fortfarande är kvar i tävlingen då får dela på en rekordhög prissumma – motsvarande 15 miljoner kronor.

– Att hålla någon form av moral blir nog tuffare och tuffare ju närmre mot målet man kommer. Då tror jag att det kan bli fulspel och liknande. Innan dess tror jag mer att det handlar om att hjälpa och stötta varandra, säger Mats Goldberg.

Så går ”Game 2: Winter” till

Om man får tro arrangörerna så slås kamerorna på den 15 juni för första gången. Deltagarna får välja utrustning, varpå de flygs med helikopter till den sibiriska ö där tävlingen ska hållas.

2 000 kameror ska följa deltagarna dygnet runt. Livet på ön kommer att sändas på nätet, och i tv i flera olika länder, enligt arrangörerna.

Deltagarna kommer att få viss träning av ryska specialstyrkor, men får sedan klara sig själva i princip bäst de vill. Arrangörerna sade inledningsvis att de inte kommer att ingripa för att hindra ens mord eller våldtäkt. Men rysk lag gäller fortfarande och bryter man mot den så åker man ut.

Deltagarna lämnar annars ön när de själva väljer att åka hem. De som är kvar den 1 april 2018 delar på prissumman – enligt uppgift 100 miljoner rubel (cirka 15 miljoner kronor).

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.