Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Matias Varelas svar efter om Schibbyes kritik om filmen

Nu svarar Matias Varela, som spelar Johan Persson i filmen, i podcasten ”Nemo möter en vän”. Skådespelaren tycker att alla har rätt till sin åsikt, men menar samtidigt att Schibbye och Persson gav upp en del av boken när de sålde rättigheterna.Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Filmen har tidigare kritiserats av Schibbye själv, som menar att de ändrat för mycket.Foto: ALEX LJUNGDAHL

”438 dagar”, om journalisterna Martin Schibbyes och Johan Perssons tid i fängelse i Etiopien, har blivit en av höstens stora filmer.

Filmen har tidigare kritiserats av Schibbye själv, som menar att de ändrat för mycket – något skådespelaren Matias Varela nu svarar på.

– Jag förstår honom, men samtidigt tycker jag att det är lite märkligt eller naivt, säger Varela i podcasten ”Nemo möter en vän”.

Under 2011 och 2012 satt de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson fängslade i Etiopien, innan de fick återvända hem till Sverige igen.

Under hösten släpptes ”438 dagar”, filmatiseringen av den bok som journalistduon skrev om sin tid i fängelset. Medan filmen har hyllats av kritiker och publik, så har Schibbye kritiserat filmen – bland annat i en essä i Expressen.

”Det som är mest ledsamt är ändå hur produktionen valt att gestalta fängelset. Filmskaparna verkar ha tänkt sig ett fängelse i Afrika i stället för att utgå från boken och vår verklighet”, skrev Schibbye om sin upplevelse av filmen.

 ”Måste vara beredd på att människor kommer tolka historian”

Nu svarar Matias Varela, som spelar Johan Persson i filmen, i podcasten ”Nemo möter en vän”. Skådespelaren tycker att alla har rätt till sin åsikt, men menar samtidigt att Schibbye och Persson gav upp en del av boken när de sålde rättigheterna.

– Boken har de sålt, och fått pengar. Sen har människorna som köpt deras bok och rättigheterna till den skrivit ett manus, och anställt en regissör som kommit med visioner och idéer. Min personliga åsikt är att när man väl har sålt sin historia, så tycker jag att man måste vara beredd på att människor kommer tolka den historian, utefter vilka de är, och vilka behov eller agenda de har, säger Matias Varela i ”Nemo möter en vän”.

Har erbjudits att vara med i filmskapandet

Varela förklarar att båda journalisterna också har bjudits med att vara med i processen.

– Det var inte att de sålde historien, och sen kom en klar film och de kände ”Vad fan, det här stämmer ju inte”, de har ju sett arbetet under resans gång. Jag personligen känner mig rätt neutral. Jag blir varken upprörd eller glad. Jag kan fatta att Martin känner att det finns avbräck mellan den verkligheten de upplevde och filmen. Men vi gör ju film liksom, och film ska vara underhållande. Då måste man kanske skapa suspens och intrig där det kanske inte finns, för att filmen ska bli en intressant film, säger skådespelaren i podcasten, och fortsätter:

– Men samtidigt är det kanske lätt för mig att säga, jag satt ju inte i Etiopien i 438 dagar och undrade vad som skulle hända. Jag förstår honom, men samtidigt tycker jag att det är lite märkligt eller naivt.

Expressen söker Matias Varela för en kommentar.