Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Massmord på rockklubb

Ett av offren för Nathan Gales vansinnesdåd förs ut från klubben där Damageplan-konserten hölls. "Ingen vet varför en del människor gör de vidriga saker som de gör", säger bandet i ett uttalande.
25-årige Nathan Gale stormade upp på scenen.
Pantera borde aldrig ha splittrats, skrek han.
Sedan riktade han pistolen mot bandets förre gitarrist Darrell Abbott.
Jag såg hur han sköt honom i huvudet, säger 16-årige Jeremy Spencer till Expressen.
Totalt dödades fem personer i dramat.
Mördaren Nathan Gale dödades av polis.
Bandet Damageplans sångare Pat Lachman och gitarrist Dimebag Abbot sköts på scen. Abbot avled omedelbart.
Vittnet Jerenmy Spencer har kvar sin biljett från konsertkvällen.
250 personer hade i onsdags kväll samlats på rockklubben Alrosa Villa i norra Columbus i Ohio. Vid 22-tiden gick heavy metal-gruppen Damageplan upp på scen. Två av medlemmarna, gitarristen Darrell "Dimebag" Abbott, 39, och hans bror Vinnie Paul, var tidigare med i kultförklarade Pantera. – Jag är ett stort Panterafan, så jag stod precis framme vid scenen, berättar Jeremy Spencer från Columbus för Expressen.

Trodde det ingick i showen

Bandet hade bara spelat sekunder av första låten när Nathan Gale, 25, rusade mot dem. Den storvuxne mannen, iklädd ishockeytröja, började skrika att Pantera aldrig skulle ha splittrats. Jeremy och många andra trodde först att det var en del av showen – tills de såg pistolen i Gales hand. – Han gick fram till Dimebag och sköt honom rakt i huvudet, så här, säger Jeremy Spencer och visar med fingret mot tinningen. – Jag såg hur han blödde. Galningen avlossade säkert tre skott mot honom.

De sörjer gitarristen

Hela gårdagen strömmade folk – framför allt unga män – till platsen för att lägga ner blommor. Någon spikade upp ett litet träkors med texten "Vila i frid". Jeremy Spencer hade fortfarande konsertbiljetten i fickan när han i går förmiddag kom tillbaka till Alrosa Villa för att hedra dödsoffren. Händerna skakar och ögonen tåras när han beskriver skräcken inne på rockklubben. – Vi sprang mot utgången. Folk klämdes fast, det var ett enda kaos. Jag kommer aldrig mer att gå hit på en konsert igen. När Nathan Gale skjutit ihjäl Abbott avlossade han flera skott mot de andra bandmedlemmarna, deras livvakt och ut mot publiken. Han dödade 23-årige Nathan Bray, 29-årige Erin Halk och ytterligare en person, vars familj i går kväll ännu inte var underrättad. Nathan Gale barrikaderade sig sedan på scenen och tog en person ur publiken som gisslan. – Han hade gisslan i ett fast grepp under armen och riktade pistolen mot honom, säger polismannen Brent Mull till Expressen.

Pistolmannen sköts ihjäl

Hans kollega James Niggemeyer, 31, var ute och patrullerade kvarteren runt rockklubben när han fick larmet om skottlossningen. – Han sköt Gale precis innan han skulle döda sin gisslan. Hade han inte varit så nära hade det kunnat bli mycket värre, han räddade förmodligen flera liv, säger Mull. Två av pistolmannens offer, däribland Damageplans sångare Patrick "Pat" Lachman, ligger skadade på sjukhus. Konserten filmades En person i publiken stod och filmade konserten när blodbadet bröt ut. Polisen studerade i går bilderna. – Men i och med att gärningsmannen är död är det inte säkert att vi någonsin får reda på motivet, säger Brent Mull. Mordet på "Dimebag" inträffade exakt 24 år efter att Mark Chapman skjutit ihjäl John Lennon utanför hans bostad i New York.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.