Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Massi Fritz överklagar nu domen mot Timell

Martin Timell.Foto: AUGUST JERNER
Elisabeth Massi Fritz.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Martin Timell åtalades för våldtäkt – och frikändes av Attunda tingsrätt.

Nu väntar en ny prövning i hovrätten efter att målsägandebiträdet Elisabeth Massi Fritz överklagat.

– Alla vittnesmål går inte att vifta bort, säger hon.

Förre programledarprofilen Martin Timell anmäldes för våldtäkt i samband med höstens #metoo-kampanj.

Anklagelserna sträckte sig tillbaka till 2008, då Timell stod värd för en personalfest för Äntligen hemma-medarbetarna. Enligt en kvinna som deltog på festen förde Martin Timell in sina fingrar i hennes underliv i samband med att de satt i en badtunna.

 

LÄS MER: Martin Timell frikänns från våldtäktsanklagelserna

 

Fallet ledde till åtal där förhör med vittnen i huvudsak utgjorde bevisningen. Attunda tingsrätt meddelade den 8 juni sin dom: Bevisningen räcker inte – Timell frikänns.

Detta efter en tre dagar lång förhandling bakom stängda dörrar i tingsrätten.

Tvivel kring vittnen

"Det finns nämligen tvivel avseende tillförlitligheten av de vittnesuppgifter som ger stöd för målsägandens uppgifter i den här delen", skrev domstolen.

"Bevisningen kan därför inte anses ge tillräckligt stöd för att det varit fråga om en penetration, vilket både är ett centralt moment i åklagarens gärningsbeskrivning och en förutsättning för att gärningen ska bedömas som våldtäkt. Åtalet ska därför ogillas."

Timell reagerade med orden "jag är oerhört lättad", enligt hans advokat Hanna Lindblom.

Nu meddelar advokat Elisabeth Massi Fritz, målsägandebiträde för kvinnan som anmält Timell: "Nu har jag överklagat domen mot Timell", skriver hon i sms.

 

LÄS MER: Martin Timell efter domen: "Är oerhört lättad" 

 

Massi Fritz: Går inte att vifta bort det

I samband med beskedet lämnar hon en kommentar:

"Min klient vill överklaga tingsrättens dom. Även om det finns svårigheter, vilket det gör i majoriteten av våldtäktsmål, är det viktigt att hovrätten prövar målet."

"Det är ett mål som bygger huvudsakligen på målsägandens berättelse och flera vittnesmål, nio st. Alla vittnesmål går inte att vifta bort."

I överklagandet står:

"Tingsrättens resonemang om att det inte går att dra säkra slutsatser om vad, när och från vem vittnena först fick höra om händelsen i badtunnan, menar jag är felaktig."

Martin Timells försvarsadvokat Hanna Lindblom tror på en ny frikännande dom för sin klient.

– Jag har läst igenom överklagandet och kan konstatera att det inte åberopas någon ny bevisning. Det står målsägandebiträdet fritt att överklaga, men med de här förutsättningarna ser det ut att bli en repris av den förra rättegången. Och där kom tingsrätten fram till att det fanns väldigt starka domskäl till en frikännande dom, säger hon.

Huruvida åklagaren Anna Bengtsson också överklagar är fortfarande oklart.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.