Masked singer – här är alla ledtrådar hittills

Det blev Godisautomaten som till slut tog hem vinsten i TV4:s succéprogram ”Masked singer”.
”Masked singer”.
Foto: TV4

Det har blivit dags för final i ”Masked singer” och det står mellan Godisautomaten, Voodoodockan och Enhörningen.

Här är alla ledtrådar hittills i programmet.

Godisautomaten

Godisautomaten.
Foto: Skärmdump/TV4

Vecka 1:

– Det är jag som är Godisautomaten. Jag bjuder gärna på mig själv, och om man trycker på rätt knapp så kan man få en ordentlig överraskning. Jag var nog aldrig en av de heta killarna. Mormor tyckte jag såg ut som en tjej. Och när andra gick på disko, ja, då stod jag i disken. När jag var tonåring vann jag en talangjakt och blev upptäckt av självaste Bert Karlsson. Skivkungen tyckte jag skulle ringa honom, men jag glömde skriva ner hans telefonnummer. Jag har skrivit hundratals låtar och spelat massa instrument. Jag har till och med sjungit i Globen, fast då hade jag inte en glob på huvudet. Och det här med att höras, men inte synas – det har jag provat förut. Nu du mums-Måns hoppas jag att den här låten ska smaka gott.

En till ledtråd: Kan du säga någonting mer om dig själv?

– Det skulle inte vara fel att kalla mig för en gold digger. 

Vecka 3:

– Det är helt surrealistiskt att showa utan att någon vet vem jag är. Jag trodde att panelen skulle höra att det var jag, men jag tror att jag lyckades överlista dem. Och det var väl tur, för jag har mycket mer att ge och fler sidor jag vill visa. En del av mig kommer alltid finans i Västmanland. Jag var ett barn som ville höras, så mycket att mina föräldrar tyckte att jag var som en tapet av ljud. Jag var helt uppåt väggarna ibland. Jag tänkte bli lärare och började plugga, men fattade snart att jag skulle syssla med något annat som inte krävde utbildning. Tack vare en musiktävling fick jag mitt stora genombrott. Men jag fattade att jag verkligen hade lyckats, det var när jag såg mig själv på matbordet. Det var en riktig känslostorm. Ja, eller snarare en känslobris. 

Föremål: Läppstift

Vecka 5:

– Utan den här stiliga dräkten skulle ingen ta mig på allvar om jag sjöng en ballad. Här får jag äntligen chansen att visa att jag har fler lager än folk tror, och i kväll är jag redo för att visa ännu mer av mig själv. Jag skulle kunna skryta om att en i panelen har skrivit om mig, men det här med sociala medier är egentligen inte min grej. Jag lever min dröm när jag äntligen får sjunga ut, Ted Gärdestad var min idol. Men min sångkarriär fick en tuff start, allt blev helt sjukt – även om snubben bakom var hälsosam. Även om jag väljer min identitet i det här programmet så har jag ingenting emot att synas, vi vill ju ha provat det mesta innan vi dör. Numera kan jag kalla mig skådespelare. Jag har medverkat i stora biosuccéer, och nu senast spelade jag en ung version av en detektiv. Men jag har inte gjort mitt på den här scenen, jag har torkat mina tårar och är beredd att bjuda på en ny toppkaramell. 

Två sanna påståenden, ett falskt: 

– Jag har blivit utsedd till Sveriges bäst klädda man.

– Mitt drömjobb som barn var blomsterförsäljare.

– Jag är livrädd för vattenrutschbanor. 

Ytterligare en ledtråd:

– Det är inte min stil att sälja in mig själv, men jag skulle vilja säga att jag förtjänar en fördel för att jag är den mest färgsprakande karaktären här. Jag är festlig, mångsidig och charmig – men nog om mig, för min dräkt är också toppen. Men nu är det nog konverserat, för nu ska ni få se på action.

Vecka 7

Styrka: Karaktärsstark

Svaghet: Barnslig

En vän som berättar om Godisautomaten:

– Jag har slagit dom flesta, inte bara i den sport jag är känd för. Jag är inte förvånad över att godisautomaten gått så långt i den här tävlingen. Han lyckades faktiskt vinna mot mig som ändå är världsmästare, hur fasen gick det till? Jag föll verkligen på målfoto. Godisautomaten har inte bara haft flyt förut. Han är större tävlingsmänniska än man kan tro. Men när vi satt på andra sidan jorden vid lägerelden och spelade och sjöng då var han verkligen grabben med choklad i. Godisautomaten är en stjärna. Han kommer säkert att få sitt eget program men först vill jag att han är med i mitt program, så jag får en chans till revansch. 

Föremål: Dirigentpinne

Vecka 8

– Nu stiger temperaturen i den här tävlingen, det kan tydligen jag bedöma. Kärt barn har många namn brukar man säga och i så fall tycker panelen om mig. Jag har varit ute på djupt vatten förut och lyckats vinna. Och vatten är också viktigt för att musiken ska få färg. Tävlingar är inte min grej egentligen, trots mitt jobb tycker jag inte om när folk tappar masken. Även om jag skulle vinna får jag väl ingen musikkarriär helt automatiskt. Men visst skulle det vara lite kul att göra låtar till mig själv och visa en ny sida. Nu ska jag göra allt för att komma till finalen. Det här ska bli Godisautoamtens stund på jorden 

Fler ledtrådar: Har vi jobbat ihop?, frågar Pernilla Wahlgren.

– Ja det har vi gjort, och det ledde till mycket skratt.

Är du bra på att laga mat?, frågar Nour El Refai.

– Många tv-tittare har fått se vad jag kan i köket.

Panelens gissningar:

Felix Herngren: Viktor Frisk 

Nour El Refai: Tareq Taylor 

Pernilla Wahlgren: Ola Forssmed 

Måns Zelmerlöw: Albin Lee Meldau 

Voodoodockan

Voodoodockan.
Foto: Skärmdump/TV4

Vecka 2: 

– Är man en voodoodocka så vet man allt om hämnd. Själv har jag gjort många illa under min karriär. Jag har alltid vetat att jag skulle bli en höjdare och jag fick till och med leda den högsta beslutande församlingen. Det var inte så konstigt at jag började med sport, med mina förutsättningar. Basket blev min grej, och jag höll till och med på att hamna i ungdomslandslaget. Jag var ingen blivande LeBron James skulle det visa sig, även om jag gjorde succé med en del av honom. Men så upptäckte jag musiken, jag gick från trumpetare i en blåsorkester till Anita Lindblom-tolkare i ett partyband, till syntpoppare med demokarriär. Där föddes drömmen om ett liv på scenen. Till slut kom jag faktiskt med i Nationalteatern. Då var livet en fest.

En till ledtråd: Var kommer du ifrån? 

– Det jag jobbar med nu är en del av det min hemstad känd för.

Vecka 4:

– Jag och min dräkt är som gjorda för varandra. I den här dräkten får jag bjuda på den underhållning jag gillar bäst, fullständig, otrolig, rolig galenskap. Mitt voodoohjärta blir helt varmt när jag tänker på att jag är med i världens knasigaste program. Jag är född det året som p-pillret blev tillåtet i Sverige, och Assar dök upp bakom ladan. Jag drömde om att bli veterinär och satte up min första show på en djurpark. Det var när jag såg Månbas Alfa som jag insåg att jag insåg att jag borde göra raketkarriär och sikta mot stjärnorna. Jag har varit på bio både med Björn Skifs och Kurt Olsson, men det var när jag klev på färjan som jag hamnade rätt. Jag drog på skidsemester också, men där mötte jag inte kärleken: En fast förbindelse som inleddes för tio år sen blev en långvarig historia, i dag känns det nästan som en saga. Nu tänker jag hålla käften så ni kan börja dansa.

Föremål: Domarklubba

Vecka 6:

– Det ni inte ser är en voodoodocka som dnasar samba inombords. Att sjunga är roligare än att skrämmas, och det är min stora hemlighet. Jag hoppas att ni sitter fastnålade, för snart kommer jag avslöja ännu mer om mig själv. Voodoodockan är tillbaka, det känns nästan som svart magi att jag överlevt varenda fajt. Jag var en missnöjd tungviktare en gång i tiden, både på jobbet och på fritiden. Men nu har jag äntligen tagit kontrollen, nu är det slutfestat. Det gick inte på en minut precis, det tog mer än 180 dagar. Och jag har mitt på det torra – i många bemärkelser. En gång i tiden hade jag bara småslantar. Nu har jag fått visa nya sidor och har kontrakt med världens största underhållningsföretag. Mitt liv är inte precis beckmörkt. 

Två sanna påståenden, ett falskt: 

– Jag har fått benet krossat av ett sjölejon.

– Jag har en tatuering som betyder ”slutet på allt”.

– Jag har tackat nej till en roll i Bondfilmen ”Casino royale”.

Ytterligare en ledtråd:

– Jag önskar jag kunde styra spelet som jag brukade göra innan jag blev voodoodocka. Men än är vi inte på andra sidan utan bara på gränsen. För även om det här är min värsta tortyr så hoppas jag att det hettar till nu när jag ska bjuda på en iskall historia. 

Vecka 7

Styrka: Handlingskraftig

Svaghet: Dramatisk

En vän som berättar om Voodoodockan:

– Jag lärde känna Voodoodockan när vi gjorde ett rätt urspårat program. Jag är inte förvånad över förklädnaden det visade sig nämligen med tiden att han inte bara är den kanske roligaste människan jag någonsin träffat utan också en av de mest skrämmande. Jag tyckte att det var lite otäckt med alla hemska historier som han diktade ihop. Jag vet att Voodoodockan kan sjunga för att jag har hört honom agera dansbandssångar. Men egentligen kanske han borde spela trummor för jag vet ingen som är så galen på att multitaska. Jag tror faktiskt att jag har Voodoodockan att tacka för några av mina häftigaste somrar men i och för sig också några av mina värsta mardrömmar. 

Föremål: En topplista på vilka Voodoodockan tycker är bäst i panelen:

1. Felix

2. Nour

2. Måns

2. Pernilla 

Vecka 8

– Min relation till panelen har varit fantastisk från start. Jag trodde nog att Felix skulle känna igen mig, han och jag har ändå haft en kreativ relation. Jag har faktiskt blivit känd genom en och annan musiktävling även om det här inte är det jag gör bäst. Jag vet allt om hur man eliminerar så att det blir god underhållning och i en sån här tävling har jag säkert nytta av min idrottsbakgrund. Det är nästan som en besvärjelse. Jag ställer aldrig upp för att förlora och när min resa har blivit så här lång – då vill jag vara med hela vägen. Jag är lika laddad som inför en VM-final. Men vad som händer i kväll är ett oskrivet blad. Det här dramat kan sluta hursomhelst. 

Fler ledtrådar: Är det så att du har sysslat med politik?, frågar Felix Herngren.

– Jag har absolut varit en del av det politiska spelet. 

Har vi någon relation?, frågar Nour El Refai. 

– Vi är närmare varandra än vad du tror.

Panelens gissningar: 

Måns Zelmerlöw: Mats Sundin 

Pernilla Wahlgren: Jens Hultén

Felix Herngren: Anders S. Nilsson 

Nour El Refai: Björn Gustavsson 

Kvällens final avslöjar de sista personerna bakom maskerna – här avslöjas Enhörningen och Voododockan

Enhörningen

Enhörningen.
Foto: Skärmdump/TV4

Vecka 1:

– Det är jag som är Enhörningen. En enhörning är en mytomspunnen sagofigur som folk inte kan sluta titta på. Vi sticker ut, inte bara för det vi har i pannan. I hela mitt liv har jag drömt om att stå i rampljuset, att vara en entertainer. Varje gång mamma och pappa hämtade mig hos en kompis hade vi satt upp en show. När jag var i tonåren kom jag med i en popgrupp. Vår manager sa att vi skulle bli störst i Sverige. Jag fick en spark i rätt riktning, och hamnade i solstaden. Sen kom jag med i en tävling i tv, och fick tolka min idol Robyn. Jag trodde att jag skulle dö, men jag överlevde. Har ni lyckats gissa vem jag är? Ni vet vad man säger, alla känner apan, och så vidare. 

En till ledtråd: Du som har längtat efter rampljuset, hur känns det att inte få visa sitt ansikte?

– Jag syns så det räcker. Jag tycker om att höras, men inte synas.

Vecka 3:

– Det var helt overkligt att vara en enhörning, men också skitkul. Jag är van att stå på scen, men det här var första gången jag verkligen njöt. Och det, det var för att jag inte behövde visa mig. På landet, där jag växte upp, hade folk ett horn i pannan till mig. Först var jag för liten, sen var jag för mycket. Jag hamnade i storstaden och det drog in mig i en livsstil jag inte var van vid. Det var alltid massa partaj, även när jag inte jobbade. Men även min saga fick ett lyckligt slut när det kom en drömprins i precis rätt tid. Och nu är jag verkligen skitlycklig, jag har lyckats skaka av mig mitt förflutna.

Föremål: Hästsko

Vecka 5:

– Anledningen till att jag ville göra det här att jag älskar att göra knäppa grejer. Men det bästa med det här är gissningsleken, och när det gäller deras gissningar så kan jag avslöja... Ni känner mig som Enhörningen, men jag har varit många olika djur och jag är född skorpion: Passionerad, intensiv och modig. De egenskaperna stämmer in på mig, men knappast tystlåten. Jag gick ut skolan med bra betyg, men min drivkraft har alltid varit att få folk att skratta snarare än att hävda mig intellektuellt. Folk ser mig mer som en clown än ett geni. Min energi tog mig också till radiovärlden och Frankrikes huvudstad – vive la France! Första tiden där var lustig, men det blev ett tufft uppvaknande. Den våren var ingen dans på rosor, även om det såg ut så varje vecka. Jag har gått en kurs i musikproduktion och tycker om att skapa med händerna. Nu är det verkstad också, inte bara snack. 

Två sanna påståenden, ett falskt:

– Jag har pussat Måns Zelmerlöw.

– Linda Lindorff har hindrat mig från att prata med Felix Herngren.

– David Hellenius har sagt att han älskar mig.

Ytterligare en ledtråd:

– Att gå in i karaktär är vardag för mig, men att få bli ett med den här Enhörningen är nog bland det ballaste jag har gjort. Tyvärr har den här Enhörningen inga magiska krafter, men jag vet hur man förtrollar en publik. Hornet är spetsat, och jag är redo att stångas för mitt lyxiga liv. 

Vecka 7

Styrka: Energisk

Svaghet: Sticker ut 

En vän som berättar om Enhörningen:

– Enhörningen och jag träffades på ett sommarjobb och i vår relation hittade vi snabbt våra roller. Mötet med Göran kommer nog ingen att glömma han var en egen liga. Lite märkligt att hon döljer sin fantastiska röst. Det är någonting som vi har gemensamt, själv har jag alltid låtit andra i familjen stå för skönsång. Enhörningen är en färgstark sagofigur som är unik och speciell. Den här maskeringen passar henne perfekt. Enhörningen är också en mästare på att förvandlas till andra personligheter. Hennes största drivkraft är att få andra att skratta. Jag vet att hon har gått en tuff kamp men den har hon vunnit. Det är bara att tacka livet Enhörningen, nu tar du hem det här. 

Föremål: Snickarkjol 

Vecka 8

– Att få beröm för sin sångröst är helt fantastiskt och att en enkel enhörning kan väcka såna känslor, det trodde inte jag. Vilka fredagar det har varit – så coolt varje vecka att få träffa sin största förebild. Jag har en tävlingsrutin som få andra i det här gänget och jag älskar att lära mig nya saker, men jag har nästan aldrig varit i en final. Jag har fått blackouter bakom masker och jag tänker hela tiden katastroftankar. Tänk om jag snubblar i hästskorna, tänk om jag tappar texten, det kan ju verkligen spela roll. Nu kan jag se mig själv på större scener, varför inte Melodifestivalen, men mitt största mål är att galoppera till final.

Flera ledtrådar: Har du en hit?, frågar Måns Zelmerlöw.

– Jag har en låt som har streamats flera miljoner gånger

Är det Måns Zelmerlöw som är drömprinsen?, frågar Nour El Refai.

– Det är faktiskt inte du som är drömprinsen Måns. 

Panelens gissningar:

Felix Herngren: Maria Forsblom 

Nour El Refai: Annika Herlitz

Pernilla Wahlgren: Ellen Bergström

Måns Zelmerlöw: Ellen Bergström

Han dolde sig bakom hjälmen: ”Så sjukt kul”.
”Monstrets” knep för att lura juryn

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.