Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Martinas sanning om skilsmässan från Erik

Martina Haag i Skavlan.
Foto: Olle Sporrong
Martina och Erik Haag.
Foto: David Sica

Martina Haag berättar i "Skavlan" att hennes skilsmässobok är känslomässigt baserad på hennes egen separation från Erik Haag.

Hon säger också att hon i princip slutade äta i samband med händelsen – och att hon inte kunde sova mer än en kvart i taget.

– Det är ingen hämndbok. Det handlar om överlevnad, säger författaren och berättar att hon nu har förlåtit.

Det var för två och ett halvt år sedan som programledaren Erik Haag och författaren och skådespelaren Martina Haag gick skilda vägar, efter 18 år tillsammans. De offentliggjorde det hela genom ett gemensamt pressmeddelande.

Ingen av parterna har i någon högre utsträckning velat prata öppet om skilsmässan. Närmast har Erik Haag kommit då han i Café berättade:

– Jag skilde mig häromåret från Martina. Det är verkligen just en livskris för det var så många människor inblandade, och barnen, och jag minns ju hur mina föräldrars skilsmässa påverkade mig. Egentligen är det ett lika stort livsval att inte skilja sig, men effekterna blir mer dramatiska om man väljer att göra det, sa Erik Haag då.

Martina Haag berättar om jobbiga tiden

Under onsdagens inspelning av "Skavlan" valde Martina Haag att berätta om den jobbiga tiden.

Författaren säger under inspelningen av programmet att tiden efter separationen var svår, då de varit ett par i hela hennes vuxna liv. Att hon tvingades återuppfinna sig själv. Att hon undrade över vem hon var efter det att relationen var över.


LÄS MER: Erik och Martina Haag skiljer sig: "Tråkigt"


Hon berättar vidare att hon först trodde att hela situationen gick att lösa - att hon och Erik Haag inte behövde gå skilda vägar.

Martina berättar i programmet att hon trodde det hela skulle gå över. Hon slöt ett avtal med Gud. Om det hela löste sig så skulle hon ge 50 000 kronor till Läkare utan gränser. Sen ökade summan till 100 000 kronor, och 250 000 kronor.

Haag kunde knappt sova efter skilsmässan

När författaren till slut insåg att äktenskapet inte kunde räddas och att skilsmässan var ett faktum, var det en enormt tuff tid som väntade henne. Hon berättar själv under inspelningen av "Skavlan" att det gick så långt att hon slutade äta och kunde knappt sova.

– När du är så ledsen, då sover du ingenting. Du sover i 20 minuter. Jag skrev upp kvartar, så vaknade jag 4.30 och kryssade av. Sen 4.45 och kryssade av. Under den här perioden kunde jag inte äta, jag behövde inte. Det var helt obegripligt, som att stoppa in tyg i munnen och så kände jag: "Varför ska jag göra det här?". Jag gick ner jättemycket i vikt, berättar hon.

Släppte roman efter uppbrottet från Erik

Efter skilsmässan släppte Martina Haag 2015 boken "Det är något som inte stämmer", som handlar om just en skilsmässa. Där blir kvinnan lämnad av mannen för en annan. Den väckte stor uppståndelse, bland annat under Bokmässan i Göteborg.

Många har spekulerat i att boken handlar om parets egna krossade äktenskap – men varken Martina eller Erik har velat kommentera det närmare.

Om boken: "Ville göra det så sant som möjligt"

Martina Haag vill inte säga rakt ut att boken handlar om hennes egen skilsmässa. Samtidigt säger hon att den är baserad på hennes egna känslor och det som hon gick igenom där och då.

– Jag ville göra det så sant som möjligt, att inga känslor skulle vara konstruerade. Kärnan är hur det känns att bli lämnad av en partner. Men det är ingen hämndbok. Det handlar om överlevnad. För man är så ledsen att man tror att man ska dö.


LÄS MER: Haag bryter tystnaden om tuffa skilsmässan


Efter att boken släpptes var Martina Haag osäker på hur den skulle tas emot av publiken. Men hon berättar i "Skavlan" att hon dagligen får brev från folk som känner igen sig i hennes historia.

Haag har lärt sig att förlåta

Trots sorgen har det nu gått två år sedan hon och Erik Haag separerade. Och Martina berättar att hon har lärt sig att förlåta.

– Det tog tid. Jag har varit så arg, och jag blev så förbannad. Men nu kan jag tänka på det utan hat och ilska, och det är så skönt. Det är som att det rullade runt en svart kanonkula i magen, men nu är jag ute ur det. Och det vill jag säga till alla också, att det kommer en dag då man inte längre kryssar varje kvart när man vaknar, säger hon.

Expressen har sökt Erik Haag för en kommentar.

Programmet sänds klockan 21.00 på SVT1 på fredag.Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.