Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Martina Haags livsvändning – oväntade stödet i skilsmässan

Det här är Martina Haag.
Martina Haag fick oväntat stöd av sina grannar efter skilsmässan med Erik Haag.Foto: ROJASTUDIOS / STELLA PICTURES
För QX berättar hon hur hon bjöd hem sina grannar för att undvika skvaller. Foto: OLLE SPORRONG
Martina Haag och Erik Haag.Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES DAVID SICA
”Jag kände blickarna på gatan och hur det tisslades och tasslades”, berättar Martina Haag. Foto: OLLE SPORRONG

Efter skilsmässan från maken Erik Haag kände sig Martina Haag utstirrad i kvarteret – men i stället för att flytta därifrån bjöd hon in sina kvinnliga grannar på middag.

I en intervju med QX berättar författaren, aktuell med kokboken ”10 anledningar att inte bjuda hem folk”, hur hon vände den jobbiga tiden och fick nya vänner.

– Jag kände blickarna på gatan och hur det tisslades och tasslades: ”Jag har hört att hon fortfarande lever ensam”, säger Martina Haag i QX.

Martina Haag, 55, har inga problem med att träffa nya människor, och hittar gärna vänner i oväntade personer som Viktor Frisk, 24, eller William Spetz, 23 – eller grannfruarna på gatan.

I en intervju med QX berättar författaren bakom kokboken ”10 anledningar att inte bjuda hem folk (och 10 sätt att göra det ändå)” om hur hon lydde sitt eget råd – och bjöd in folk trots att hon kanske egentligen hade anledningar att låta bli.

– När jag skilde mig så bodde jag kvar i huset i Bromma och jag kände hur alla granntanter stod och tittade på mig bakom sina gardiner när jag gick där fram och tillbaka till affären. Jag såg löpsedlarna när jag var och handlade och ville bara dö och köpte fyra paket cigg och rökte mig hela vägen hem. Jag kände blickarna på gatan och hur det tisslades och tasslades: ”Jag har hört att hon fortfarande lever ensam”. ”Jag kan inte bo kvar här” tänkte jag, berättar Martina Haag i QX.

Bjöd hem sina grannar

I stället för att flytta bjöd hon in sina grannar på en enkel middag – och det visade sig vara helt andra människor än vad hon hade räknat med.

– Men – då bjöd i stället in alla tanterna på gatan till en middag, och så tänkte jag att ”nu kommer de där moderatkärringarna komma in här och anmärka på allt – jaha, här var det ju lite mycket färg i köket...”. Jag gjorde det enkelt för mig, det blev vin, hembakt bröd och soppa. Den första tanten som kom sa: ”Förlåt att jag sluddrar, jag är inte full, jag har haft en stroke”, den andra som kom frågade: ”Kan jag få lite vin, jag har sådana problem med mina barn”. Alltså, alla öppnade upp sig och vi pratade om allt, berättar författaren.

Soppmiddagarna har nu blivit en tradition, och gänget har insett att de har mer gemensamt än de kanske hade trott

– Så nu har i en supersammanhållning på gatan och käkar soppa hos varandra en gång i månaden och avhandlar allt som hänt. Jag hade ju dömt ut dem som rikemansfruar, men vi var liksom trasiga allihopa på lite olika sätt, säger Martina Haag i QX.

Expressen har sökt Martina Haag, som avböjer att kommentera.

Peter Magnusson om vänskapen med Martina Haag

Peter Magnusson om sin vänskap med Martina Haag.