Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Martina Haags drag – mot Lotta Lundgren

Efter flera böcker släpper Martina Haag nu en kokbok
Martina Haag.Foto: Johanna Åkerberg Kassel / Johanna Åkerberg Kassel
Lotta Lundgren.Foto: JARI KANTOLA / STELLA PICTURES
Erik Haag.Foto: ALEXANDER DONKA / ALEXANDER DONKA EXPRESSEN

Efter flera romansuccéer släpper Martina Haag nu kokboken ”Tio anledningar att inte bjuda hem folk”. 

Hon blir en tuff utmanare för de svenska matskribenterna – i toppstriden finns en av vår tids storsäljare: Lotta Lundgrens ”Tio lektioner i matlagning”.

– De ska trilla baklänges på förlaget, säger Martina Haag i DN.

Efter sommaren kommer Martina Haag, 55, ut med kokboken ”Tio anledningar att inte bjuda hem folk (och tio sätt att göra det ändå)”.

Förlaget The Book Affair meddelar att de släpper en ”riktig pärla till kokbok på marknaden i september”, och enligt Martina Haag är den skapad med en originell twist.

– Jag har fått deras fulla förtroende att skapa en kokbok som inte är så konventionell, som är mer textbaserad och roligare än en vanlig kokbok, säger hon i ett pressmeddelande. 

Författaren har tidigare haft stora framgångar inom både skön- och facklitteratur, som ”Det är något som inte stämmer”, ”Heja, Heja!” och ”Underbar och älskad av alla”.

Haag blir en allt tydligare konkurrent

Ingen av Martina Haags tidigare titlar har varit inom mat- och dryckesgenren, men för tre år sedan började hon närma sig området. Hon gjorde då en kokbok tillsammans med barndomsvännen Clara Block Hane, 53. Men den nya kokboken släpper Martina Haag helt på egen hand – vilket stärker hennes varumärke som matlagningsprofil.

I och med den nya karriären blir Martina Haag en allt mer tydlig konkurrent till matskribenten Lotta Lundgren, 48 – som numera lever tillsammans med Martina Haags ex-man, programledaren Erik Haag, 51. 

2013 släppte Lotta Lundgren omtalade ”Tio lektioner i matlagning” – som hör till en av decenniets största kokbokssuccéer.

”Vi kan tyvärr inte lämna ut några exakta säljsiffor – men kan däremot säga att den sålt väldigt bra”, skriver bokförlaget Wahlström & Widstrand i ett mejl.

”Tio lektioner i matlagning” bröt ny mark med sin otraditionella stil. Istället för en sedvanlig receptsamling var den fylld av skarpa iakttagelser, humor och personliga texter om ätandets glädje.

Släppta bok efter skilsmässan 

Lotta Lundgren och Erik Haag är inte bara ett par privat, de utgör också en programledarduo. Tv-serier som ”Historieätarna” och ”Landet brunsås” har hyllats för sitt folkbildande och underhållande innehåll.

Det var i augusti 2013 som Erik och Martina Haag gick ut med att de skulle skilja sig efter 18 år tillsammans. När hon ombads kommentera ryktena om ett otrohetsdrama var svaret fyllt av känslor.

– Det där är så vidrigt, jag finner inte ens ord för vad jag tycker, sa Martina Haag till Hänt.

Två år senare släppte hon romanen ”Det är något som inte stämmer”, som handlar om en skilsmässa fylld av svek.

I dag har Martina Haag fått tillbaka sin styrka efter den tuffa tiden. Den levnadsglada författaren har tidigare berättat i SVT:s ”En familjehistoria” att det är mycket tack vare systern Bea Uusma, 53. Syskonen lever nära och stöttar varandra i allt.

Enligt Martina Haag är hon beredd att arbeta hårt och disciplinerat med kommande verk – och hon nöjer sig inte förrän omgivningen häpnar av resultatet.

– Det här året är mitt tyska år. Tåget ska gå i tid och det ska vara ordning och reda. Jag ska skriva så jäkla mycket att de ska trilla baklänges på för­laget, säger hon i en intervju med DN.

Expressen har sökt Martina Haag. Lotta Lundgren avböjer att kommentera, men berättar att även hon har en ny kokbok på gång.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.