Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Martina Haag om skilsmässoboken: ”Rekommenderas av terapeuter”

Så var dag ett från Bokmässan i Göteborg.
Martina Haag signerar böcker på Bokmässan i Göteborg.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Martina Haag, 55, skrev ”Det är något som inte stämmer” efter sin egen skilsmässa.

Fyra år efter att den gavs ut får hon fortfarande höra att den hjälper människor genom tuffa tider.

– Folk kommer fram och säger ”vet du, den här boken räddade mig”, säger hon.

Författaren Martina Haag har besökt Bokmässan i Göteborg i tio år och hon älskar det. Hon har egen kassa i förlagets monter där hon står och säljer och signerar sina böcker ända tills de tar slut.

– Det är helt galet, det är som att man är på någon knasig Roskilde-fest, fast utan tält, man sover lite bättre. Men man träffar jättemycket roliga människor, sådana man bara träffar en gång om året. Många läsare, många kolleger, säger Martina Haag.

Just mötet med läsare är något hon uppskattar.

– Folk kommer fram och säger att ”vet du, den här boken räddade mig”, berättar Martina Haag och pekar på sin roman ”Det är något som inte stämmer” från 2015.

Boken, en fiktiv skilsmässoskildring, skrev hon två år efter att hon själv skilde sig från maken Erik Haag.

– Jag har träffat många terapeuter som säger att de rekommenderar den till folk i sorg. Förstår du, då blir man ju jätteglad. Det är ju fantastiskt om man kan hjälpa folk som har det kämpigt, säger Martina Haag.

Martina Haag: ”Det är pampigt”

Nu är hon aktuell med ”10 anledningar att inte bjuda hem folk (och 10 sätt att göra det ändå)” som innehåller allt från recept till tips på hur man ställer till med festligheter hemma.

– Jag har jättemycket middagar, alltid väldigt oordnat, udda porslin och inget är klart när gästerna kommer. Så hör man folk som säger också att de också skulle vilja bjuda hem folk men så har de en massa anledningar till att inte göra det. Jag har tagit de vanligaste anledningarna och har hittat lösningar och förslag på meny, säger Martina Haag.

Nästa år är hon också aktuell med en ny film som hon och William Spetz har skrivit manus till och som Felix Herngren regisserar. I rollerna syns bland andra hon själv samt Sven Wollter, Marianne Mörck och Tomas von Brömssen.

– Det är stort som tusan, pampigt. Det är roligt att skriva repliker och så säger Sven Wollter dem, säger Martina Haag.

FEM HÖJDPUNKTER DU INTE FÅR MISSA VID EXPRESSENS SCEN

TORSDAG 26/9

14:40 – 15:00 PETTER STORDALEN: BERÄTTELSERNAS KRAFT

Nu ger sig en av Skandinaviens mest omtalade företagsledare in på den svenska bokmarknaden med Strawberry publishing. Vad vill han åstadkomma?

Moderator: Gunilla Brodrej, Expressen

FREDAG 27/9

17:20 – 17:40  CAMILLA LÄCKBERG: VÄSTKUSTENS PÄRLA

Super-Charlie-böckerna är populära bland barnen och Camilla Läckbergs egen popularitet skapar signeringsköer över hela världen. Möt super-kvinnan själv.

Moderator: Christer El-Mochantaf, GT

LÖRDAG 28/9

16:20 – 16:40 JAN GUILLOU: DEN ANDRA DÖDSSYNDEN

Vad hände när pengarna blev allt? I sin nya roman ger Jan Guillou form åt 1980-talet – girighetens decennium.

Moderator: Victor Malm, Expressen

17:03-17:20 MARGAUX DIETZ: I HUVUDET PÅ EN INFLUENCER

Är det möjligt att alltid vara glad? Influencern Margaux Dietz ger ett lyckorecept i debutboken ”Your best life”.

Moderator: Victor Malm, Expressen

SÖNDAG 29/9

14:00 – 14:20 ALEX SCHULMAN: MANNEN, MYTEN, FÖRFATTAREN

Författaren och Expressen-kolumnisten Alex Schulman arbetar på en bok om tre bröder och en monolog till Dramaten. Han är kreativ inom en rad genrer – men finns det någon urberättelse han alltid återkommer till? Moderator: Karin Olsson, Expressen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.