Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åklagaren kräver fängelse för Timell

Rättegången mot Martin Timell avslutas på fredagen.Foto: AUGUST JERNER
Karin Mannerstål vittnar i rätten på fredagen. Hon är kallad av Martin Timell.Foto: TV4 / TV4

Åklagaren krävde fängelse för Martin Timell när våldtäktsrättegången avslutades. 

Domen kommer 8 juni. 

Den tredje och sista dagen i rättegången mot Martin Timell, misstänkt för våldtäkt, avslutades under fredagen. 

Den tidigare Äntligen hemma-programledaren Martin Timell anklagades för sexuella trakasserier och övergrepp i samband med den våg av vittnesmål som kom under höstens #metoo-rörelse och som riktade sig mot en rad olika män i maktpositioner.

Tidigare programledarkollegan Lulu Carter skrev på Instagram att Timell var Sveriges svar på den amerikanska producenten Harvey Weinstein, som anklagats av flera kända kvinnor för trakasserier, sexuella övergrepp och våldtäkt.

 6 mars beslutade åklagare att väcka åtal mot Martin Timell, misstänkt för våldtäkt.

Misstanken gällde vad som hänt i en badtunna på en Äntligen hemma-fest på Mjölkö, sommaren 2008.

Enligt åtalet ska Timell i badtunnan samtidigt som han förde in fingrarna i underlivet tryckt ned målsägandens höft och hållit i henne.

Martin Timell nekar till anklagelserna och har inte kommenterat rättegången eller polisutredningen. Men i höstas, under Metoo-rapporteringen, intervjuades han av Expressens Malin Roos. Han nekade till anklagelser om våldtäkt och sexuella övergrepp, men sa samtidigt att han skulle jobba på sitt sätt:

”Jag måste bara förändra mig själv. Har jag kränkt någon, har jag gjort någon illa, jag ber om ursäkt”, sa Timell då.

Massi Fritz: ”Det har varit intensiva dagar”

Rättegången i Attunda tingsrätt har tagit tre dagar – och enligt både domare och försvarsadvokat har rätten genomfört olika speciallösningar för att de inblandade inte ska behöva möta media eller allmänhet.

– Min klient har inte behövt vistas i de offentliga delarna av tingsrätten. Vi har kunnat komma in bakvägen och har kunnat vistas bakom kulisserna. Han har verkligen kunna fokusera helt och hållet på den här processen, säger Hanna Lindblom, Martin Timells försvarsadvokat.

Har det varit ett önskemål från Timell?

– Ja, det har varit ett önskemål, från mig i första hand. Jag vill ha en klient som håller ihop.

Hur har han hanterat rättsprocessen inne i salen?

– Han har varit samlad och lugn tycker jag. Det har varit en bra process. Inga utbrott. Ingen som har brutit ihop. På det stora hela har det varit snyggt och värdigt.

Målsägandebiträdet Elisabeth Massi Fritz är nöjd med rättegången så långt.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Målsägandebiträdet Elisabeth Massi Fritz var liksom försvaret nöjd med vad som framkommit under förhandlingen men poängterade hur jobbig själva rättsprocessen varit för sin klient.

– Det har varit intensiva dagar, som också har varit jobbiga för min klient. Det är ett öppet sår. När hon väl fattade beslutet att anmäla, kunde hon inte ana att det skulle vara så mycket bevakning i media kring detta som det varit. Hon har blivit förhörd och hårt ansatt men hon har klarat av ett målsägandeförhör på ett exceptionellt bra sätt, säger Elisabeth Massi Fritz. 

Vittnena under rättegången

Under rättegången har sammanlagt tio vittnen hörts. Det saknas teknisk bevisning och därför stödjer sig kammaråklagare Anna Bengtsson helt på de vittnesuppgifter som ska styrka kvinnans berättelse.

Vittnena har berättat om vad de anser sig ha sett och hört under den aktuella festkvällen. Men det har också hörts vittnen som inte var med på själva festen men som berättat om vad målsäganden ska ha sagt om den påstådda händelsen i efterhand.

Försvaret kallade under fredagen tidigare tv-kollegan Karin Mannerstål, som i förhör har sagt att hon ”absolut inte” tror att Timell vidrört den målsägande kvinnan på det sätt som påstås i våldtäktsåtalet.

Samma dag hördes även Anna Rydin, dåvarande vd på produktionsbolaget Meter. Hon har i förhör medgett att målsäganden kom till henne för att berätta om att hon hade varit med om ett övergrepp men att hon inte förstod att det handlade om våldtäkt.

Efter sitt vittnesmål i rätten skrev hon i ett sms:

– Jag har svarat på frågorna i rätten. Jag har stor respekt för processen och att de inblandade har bett om lyckta dörrar, jag har därför inget mer att säga just nu.

 

LÄS MER: Fredrik Sjöshult: Fyra saker som talar att Martin Timell frias 

Advokaten: ”Yrkade på frikännande dom”

Under rättegången, som till största del hölls bakom stängda dörrar, fick rätten se flera bilder från festen. Åklagare Anna Bengtsson har sagt att bilderna är tagna ”i samband med gärningen”, men att de inte visar själva gärningen.

Enligt åklagaren är straffvärdet för brottet två års fängelse, men det görs avdrag eftersom det har gått så lång tid sedan det misstänkta brottet ska ha begåtts.

– Jag yrkade på en frikännande dom. Åklagare yrkade på att straffvärdet är minst två års fängelse, sade Martin Timells försvarsadvokat Hanna Lindblom efter att den sista förhandlingsdagen var över. 

Rätten meddelar dom den 8 juni.

– Vi har inlett överläggningar och kommer att fortsätta med det. När en förhandling sträcker sig över flera dagar är det inte omöjligt att man måste träffas flera gånger för överläggningar. Men vi har kunnat genomföra rättegången på den tiden vi trodde att det skulle ta och på det stora hela så får man vara nöjd med det, säger rättens domare Klas Reinholdsson.

Expressen har sökt åklagare utan att lyckas. 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.