Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Martin Timell ville stoppa två vittnen – nekas av hovrätten

Martin Timell åtalades för våldtäkt och friades helt i tingsrätten. Nu ska fallet upp i hovrätten.Foto: AUGUST JERNER
Elisabeth Massi Fritz företräder kvinnan som anmält Martin Timell för våldtäkt. ”Mitt mål är att min klient ska få upprättelse och jag tänker kämpa för hennes rättigheter”, skriver hon i ett sms.Foto: Elisabeth Ohlson Wallin / Elisabeth Ohlson Wallin

Fyra nya vittnen kallas in mot Martin Timell inför hovrättsförhandlingarna om den misstänkta våldtäkten.

Dokument visar att TV4-profilen och hans försvarare försökte stoppa två av vittnena – men att hovrätten släpper fram dem.

Elisabeth Massi Fritz företräder kvinnan som anmält Timell – hon kallar försvarets agerande för ”nonsens”.

Den 2 och 4 april hålls rättegången mot Martin Timell i Svea hovrätt. TV4-profilen är åtalad misstänkt för att ha våldtagit en kvinna i en badtunna i samband med en fest i skärgården 2008.

När fallet var uppe i tingsrätten slutade det med en helt friande dom, men kvinnans målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz valde att överklaga.

I tingsrätten hördes sju vittnen som berättade om vad de sett under skärgårdsfesten och vad kvinnan sagt till dem efteråt. Inför förhandlingarna i hovrätten har ytterligare fyra nya vittnen kallats in – de sista två så sent som i veckan.

TV4-profilen Martin Timell är åtalad misstänkt för att ha våldtagit en kvinna i en badtunna i samband med en fest i skärgården 2008.Foto: Polisen

Vittnena ska styrka kvinnans berättelse om att hon:

”... kort tid efter gärningen har berättat att Timell med våld fört upp sina fingrar i målsägandens underliv.

Bevisningen ska också visa att kvinnan:

”... tillfogats ett psykiskt lidande med anledning av gärningen. Att målsäganden varit orolig och rädd för att polisanmäla händelsen.”

Samtidigt drogs ett vittne – en kvinna – tillbaka då hon inte skulle befinna sig i Sverige under rättegången.

Martin Timell ville stoppa vittnena

Martin Timell och försvararen Hanna Lindblom har förhållit sig skeptiska till den nya bevisningen. Hanna Lindblom kommenterade i veckan:

”Det är obegripligt varför det, först efter snart elva år, dyker upp nya vittnen rörande en händelse min klient friats från.”

Nu motsätter sig Martin Timell att de nya vittnena ska ingå. I dokument från hovrätten framgår att TV4-profilen tycker att uppgifterna är vaga och generella:

”Martin Timell har motsatt sig att hovrätten tillåter den nya bevisningen. Som skäl för det har han i huvudsak anfört att förhörs- och bevistema är vaga och generellt hållna varför det är omöjligt att bedöma vilket bevisvärde förhören kan ha”, står i ett domstolsprotokoll.

Martin Timell och försvararen Hanna Lindblom har förhållit sig skeptiska till den nya bevisningen.Foto: ALEX LJUNGDAHL

 

Försvaret: Varför kom det inte i tingsrätten?

Martin Timell och Hanna Lindblom får emellertid avslag på sitt krav. I dokumentet från hovrätten framgår att vittnena tillåts medverka. Hovrätten menar att vittnenas uppgifter inte kan ”anses vara utan betydelse i målet”.

Hanna Lindblom är inte förvånad över att hovrätten godkände vittnena.

– Det är ganska svårt att få bevisning avvisad. Men jag kan säga att jag är fortfarande inte imponerad av hennes processföring, att driva målet på det här sättet. Att fem i tolv komma med nya vittnen, säger Hanna Lindblom om Elisabeth Massi Fritz och fortsätter:

– Jag är fortfarande övertygad om att domen kommer stå sig i hovrätten, den friande domen. Jag tror hovrätten kommer reagera på att det kommer in elva år senare, och framför allt: Varför kom det inte i tingsrätten?

”Jag är fortfarande inte imponerad av hennes processföring, att driva målet på det här sättet. Att fem i tolv komma med nya vittnen”, säger Hanna Lindblom om Elisabeth Massi Fritz.

 

Elisabeth Massi Fritz: ”Nonsens”

Elisabeth Massi Fritz, som företräder kvinnan som anmält Martin Timell, kallar försvarets uttalanden för ”nonsens”.

”Mitt mål är att min klient ska få upprättelse och jag tänker kämpa för hennes rättigheter”, skriver hon i ett sms och fortsätter:

”Därför går vi 'all in' till huvudförhandlingen i Svea hovrätt.”

Elisabeth Massi Fritz påtalar att det råder fri bevisprövning och avslutar:

”Försvarets påståenden om att förhörs- och bevistema är vagt utformat är rent nonsens.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.