Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Timell övergiven av vänner efter våldtäktsanklagelserna i badtunnan

Martin Timell
"Äntligen hemma" startade 1997 i TV4 och blev snabbt en miljonsuccé. Efter skandalen kring Timell är framtiden för programmet oklar.
Martin Timell ledde ungdomsprogrammet "Bullen" i SVT tillsammans med Cissi Elwin. "Bullen" sändes på SVT mellan åren 1987 till 2000.

Han var SVT:s guldgosse som blev TV4:s guldgruva.

Martin Timell var i decennier en av regenterna i tv-rutan och hans Timelleffekt fick stor påverkan på byggbranschen.

Men det slutade med en krasch efter att han anklagats och nu åtalats för våldtäkt.

Jobb har försvunnit och vänner har vänt honom ryggen – samtidigt berättar flera tidigare medarbetare att de aldrig sett något klandervärt beteende hos honom.

Martin Timell tjatade sig till ett jobb som programledare på SVT 1984 – och fick sedan allt större uppgifter i tv-mediet under mer än 30 år. Han ledde ungdoms- och underhållningsprogram. Men det var som tv-snickare han kom att dominera branschen.

Timell var SVT:s nya stjärnskott och slog igenom med det epokgörande ungdomsprogrammet ”Bullen” 1987. Först som ensam programledare och sedan tillsammans med Cissi Elwin. Programmet visades i SVT mellan 1987 och 2000 och tog upp ämnen som kärlek, onani och homosexualitet. Det fick mycket beröm för sin sexualupplysning och vann flera priser.

 

LÄS MER: Martin Timell polisanmäld för våldtäkt 

 

Martin Timell ledde ungdomsprogrammet "Bullen" i SVT tillsammans med Cissi Elwin. "Bullen" sändes på SVT mellan åren 1987 till 2000.

Cissi Elwin och Martin Timell ledde "Bullen" tillsammans

Cissi Elwin, som ledde ”Bullen” tillsammans med Timell, har goda minnen av honom. Men kommenterar nu bara kort.

”Jag arbetade med Martin för 30 år sedan och vi hade ett jättebra samarbete”, skriver hon i ett sms.

Gunilla Nilars producerade SVT-underhållningen ”Det kommer mera” i mitten av 1990-talet med Martin Timell och Arne Hegerfors som programledare. Det var en ny stor lördagsunderhållning med flera programpunkter som pågick hela kvällen. Hon berömmer Timells insatser och säger att han och Hegerfors var ett tryggt ledarpar som trivdes bra tillsammans.

– Jag har bara gott att säga om Martin som programledare. Han var duktig, orädd och charmerande. Han var snabbtänkt och hade stor arbetskapacitet, han var vänlig och varm, säger Gunilla Nilars, pensionerad tv-producent. 

– Jag jobbade med Martin i två säsonger, sedan hoppade han över till TV4. Han fortsatte att vara duktig där. Jag har aldrig upplevt att han uppträtt negativt på något sätt mot personalen eller andra, säger hon.

Timelleffekten

Efter det att han gått över till TV4 i en av 1990-talets mest omtalade tv-värvningar lyfte hans karriär mot skyarna.

Hemmasnickarprogrammet ”Äntligen hemma” startade 1997 och blev genast succé. Miljoner tittare inspirerades av hans snickrande och fixande. 

 

LÄS MER: Martin Timells förklaring – nu ger han sin version 

Cissi Elwin säger idag om Timell: "Vi hade ett jättebra samarbete"

Vid jobbytet fick han kritik både för att han valde en reklamkanal och för att han började göra reklamjobb. Han förklarade då att reklamjobbet äntligen gjorde honom skuldfri. Före tv-karriären hade han haft en byggfirma som havererat, så han satt i många år med stora personliga skulder.

Erfarenheten från byggbranschen kom väl till pass när han 1997 började leda ”Äntligen hemma”, en blivande långkörare och storsuccé som drog in många miljoner till TV4. Timell blev omåttlig populär och till och med en ”effekt”.

Timelleffekten fick svenska folket att ännu mer än tidigare börja fixa hemma – och påverkade därmed byggbranschen, återvinningshanteringen och inte minst försäkringsbolagen. Byggvaruhusen upplevde en boom tack vare hans program. Mängden avfall ökade eftersom folk byggde om hemma. Och vattenskadorna ökade när människor själva renoverade sina badrum, så försäkringsbolagen höjde självrisken.

Programmet rullade på säsong efter säsong fram till i oktober förra året då anklagelserna började riktas mot Martin Timell. Han tvingades lämna uppdraget som programledare – och programmet lades ned.

"Äntligen hemma" startade 1997 i TV4 och blev snabbt en miljonsuccé. Efter skandalen kring Timell är framtiden för programmet oklar.

Missnöjet växte

För bakom kulisserna växte under många år missnöjet med den populäre programledaren. I oktober förra året blev det känt att Timell i åratal hade gjort sexistiska, rasistiska och homofoba utfall – utan att hans chefer ingripit.

"Vi har blundat för problem vi borde agerat på långt tidigare", skrev TV4:s vd Casten Almqvist i ett öppet brev till medarbetarna i oktober.

Skandalen kring Timell briserade i oktober när flera kvinnor berättade om trakasserier och ofredanden från hans sida. En tidigare assistent vittnade om att han utsatt henne för ett sexuellt övergrepp i en badtunna på en sommarfest 2008. Det vittnesmålet har nu lett till att Martin Timell, 60, åtalas för våldtäkt.

Inredaren och ”Äntligen hemma”-medarbetaren Lulu Carter är bland dem som riktat starkast kritik mot Timell. Hon har sagt att han skickade sexfilmer till henne 2007 samt att han ofta tafsat på henne. Hon var på plats när den påstådda våldtäkten ägde rum och hon är ett huvudvittne mot Timell i den kommande rättegången – och hon tycker att det är ”fantastiskt” att åtal nu väcks.

Inredaren och ”Äntligen hemma”-medarbetaren Lulu Carter är bland dem som riktat starkast kritik mot Timell. Hon har sagt att han skickade sexfilmer till henne 2007 samt att han ofta tafsat på henne. Foto: /IBL / /IBL

– Det har bara varit positivt. Jag har fått mängder av mejl och sms från människor som tycker att det här är fantastiskt och bra. Och mycket mejl från kvinnor – och män – som hört av sig med egna erfarenheter av liknande situationer på arbetsplatser, sade hon efter det att åtalet mot Timell väcktes i tisdags.

Stor skandal

Det var i samband med #metoo-rörelsen som kritiken mot Martin Timell kom fram ordentligt i rampljuset. Redan tidigare hade rapporter om gnissel på arbetsplatsen och kritik mot hans ledarstil nått offentligheten. Men nu blev det en rejäl skandal, som satte stopp för hans långa och framgångsrika karriär.

Anders Öfvergård, ”Arga snickaren”, arbetade tillsammans med Timell i den senaste säsongen av ”Fuskbyggarna” i TV4. Han reagerade i oktober med bestörtning på alla uppgifter om Timells påstådda kränkande beteende.

I en intervju med Expressens Dante Thomsen, genomförd i samband med premiären för "Anders knackar på" i januari, berättade han om känslorna kring Martin Timell-utvecklingen.

Det måste ha varit lite omskakande med det som hände kring ”Fuskbyggarna” och Martin Timell?

– Absolut. Det är klart att man undrar vad som händer. Samtidigt händer det saker hela tiden, det är ju en snabb värld vi lever i. Jag kan säga så här, jag är snarare glad över att folk vågar stå upp och äntligen säga vad vi tycker och tänker i stället för att vi ska gå runt och vara kutryggiga och kuvade, säger Anders Öfvergård.

Anders Öfvergård, ”Arga snickaren”, arbetade tillsammans med Timell i den senaste säsongen av ”Fuskbyggarna” i TV4. Han reagerade i oktober med bestörtning på alla uppgifter om Timells påstådda kränkande beteende.

Han berättar vidare om hur det kan te sig att arbeta med Martin Timell:

– Men när det gäller ”Fuskbyggarna”-redaktionen så märkte jag av Martin som person, absolut. Han är tydlig. Men någonting åt sexuella trakasserier eller homofobi … det fanns inte utrymme för det. Det är en ganska hög medelålder i redaktionen och det är lite mer allvar. Därför fanns det inte utrymme för honom för det. 

– Men det är klart att det är otroligt bökigt när det händer. Det är jättetråkigt. Men någonstans är det så att som man bäddar får man ligga, säger Öfvergård.

– Utan att förminska det här tycker jag absolut att man inte ska få behålla sitt jobb om man inte kan sköta sig. Men man måste fortfarande kunna få en andra chans, behålla en familj och inte bli söndersågad, säger han.

Vid sidan av flaggskeppet ”Äntligen hemma” har Timell också medverkat i TV4-program som ”Position X”, "På rymmen", "Småstjärnorna", "Time out", "Fuskbyggarna" och "Deal or no deal". Han medverkade som röstskådespelare i filmer som "Den otroliga vandringen" och "Pocahontas".

Bland hans program märks också "Pengarna på bordet", "Fuskbyggarna" och "Sveriges roligaste klipp".

Martin Timell var med överallt och nästan allt han tog i blev guld. Ibland ledde han tre, fyra program parallellt. Och gav samtidigt ut böcker.

"Han blev arg ibland"

Historieprofessorn Dick Harrison gjorde dokumentärserien ”Sveriges historia” tillsammans med Timell. Han hyllar denne som en professionell och påläst programledare.

– Jag har bara positiva erfarenheter av Martin. Vi jobbade tillsammans i två säsonger och det fungerade alldeles utmärkt. Jag lärde honom historia, han lärde mig att agera framför en kamera, säger Dick Harrison.

– Han blev arg ibland, det blev jag också, när folk slarvade i manus och vid andra klanterier. Men det är ju bara naturligt. Jag såg inget av den stöddighet som man inbillar sig att en diva har.

– Därför blev jag överraskad när skandalen dök upp. Jag såg honom som en programledare som läste på, gjorde sitt jobb och levererade, säger han.

Trädgårdsmästaren Anders Stålhand arbetade fyra år med Timell i ”Äntligen hemma”. Också han har goda erfarenheter av samarbetet.

– Jag har haft bra erfarenhet av att jobba med Martin. Han har en väldig energi, han kan nå ut till många med det han tycker är kul. Det var ett nöje att arbeta med honom, säger han.

Christina Jutterström har varit chefredaktör för Expressen och Dagens Nyheter samt vd för Sveriges Television. Hon uttalar sig inte specifikt om Timell. 

I TV4:s "Småstjärnorna" med Markoolio, Johan Petersson och Nanne Grönvall.

Jutterström utesluter inte att man kan göra en comeback. Det är ledningen som måste besluta: Kan personen komma tillbaka?

– Jag tycker inte att man kan utesluta att en återkomst. Men det är också yttersta en ledningsfråga men stor lyhördhet gentemot övriga medarbetare, säger Christina Jutterström.

– Personer som har ett sådant här beteende i form av sexuella trakasserier, om det är riktigt illa, så är det ju ett missbruk. I dag finns det behandlingar för det. TV4-ledningen verkar ju ha känt till missförhållandena. Att inte de har sett till att personen tas ur tjänst och genomgår en behandling förvånar mig – det är man faktiskt skyldig att göra som chef. Om man gör det, så är det för ledningen att ta ställning till om den här personen sen kan komma tillbaka.

Christina Jutterström Foto: OLLE SPORRONG

Timell förnekar brott

I tisdag väcktes åtal mot Martin Timell för våldtäkt efter en händelse i en badtunna på en sommarfest i skärgården 2008. Sju personer vittnar mot den tidigare TV4-profilen.

"Våldet har bestått i att Timell samtidigt som han förde in fingrarna i underlivet tryckt ned målsägande A:s höft och därefter hållit i/fast henne", står det i åtalet. 

– Jag bedömer att uppgifterna som framkommit är tillräckliga skäl för att väcka åtal för en våldtäkt, säger åklagaren Anna Bengtsson. 

Timell förnekar brott och säger i polisförhör att han har agerat "gentlemannamässigt". 

– Jag har inte gjort detta, säger Martin Timell i förhöret. 

TV4 vill inte kommentera Martin Timell-fallet ytterligare. Magnus Törnblom, TV4:s presschef, har förklarat: 

– Vi har sagt det vi har att säga och vi kommer inte ge några mer kommentarer. Nu måste den här saken få sin rättsliga prövning. 

Annons:
Expressen Refunder Julklappar

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!