Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fälld artikel: Martin Timell polisanmäld för våldtäkt

Nu väljer Martin Timells offer att polisanmäla programledarprofilen för våldtäkt.
Foto: Privat
Efter de senaste veckornas eskalerande skandal meddelade TV4 att man avslutar samarbetet med Martin Timell.
Foto: AUGUST JERNER

KLANDER FRÅN PON: Den här artikeln har klandrats av Pressens Opinionsnämnd (PON) för att ha brutit mot god publicistisk sed. Läs mer om beslutet här. 


Här kommenterar chefredaktör Thomas Mattsson PON:s beslut. 

Hon kommer aldrig att glömma chocken, raseriet och förnedringen när hon plötsligt kände Martin Timells fingrar innanför bikinibyxorna, i sig, hur han tryckte till.

Efter beskedet från TV4-ledningen att man inte tänker anmäla det sexuella övergreppet i badtunnan väljer nu Martin Timells offer själv att polisanmäla programledarprofilen för våldtäkt.

– Efter tre försök till uppgörelse, så får jag göra jobbet som TV4 borde ha gjort, för länge sedan. Så känner jag. TV4 borde ha anmält detta.

Här delar hon med sig av sin berättelse för Expressens Malin Roos:

– Att höra TV4-cheferna stå och säga att jag har valt att inte ta saken vidare är fruktansvärt. Jag har inte gjort annat sedan 2008 men de har lagt locket på varje gång.

– Det är som ett nytt övergrepp.


Efter de senaste veckornas eskalerande skandal och efter ett internt stormöte med personalen meddelade TV4 att man avslutar samarbetet med en av kanalens stora profiler, programledaren Martin Timell.

Den pågående produktionen av "Äntligen hemma" har strukits ur tablån, och Kanal 5 har tagit bort ett avsnitt av programmet "Fiskefeber" där Martin Timell skulle medverka.

– Man hoppas att Martin Timell är ett enskilt rötägg, sa TV4:s vd Casten Almqvist i en live-sändning på den egna kanalen där han också meddelade att man från ledningens sida inte kommer att gå vidare med händelsen i badtunnan, där Martin Timell under en personalfest med "Äntligen hemma"-redaktionen 2008 ska ha förgripit sig sexuellt på en då 26-årig assistent.

Hemma satt Martin Timells offer och kände förnedringen skölja genom kroppen ännu en gång – det är hon som är kvinnan i badtunnan.

Anmäler TV4-profilen Martin Timell för våldtäkt

Det var hon som några dagar före midsommar 2008 och tillsammans med ett tjugotal kolleger blev hämtade av Martin Timell med ribbåt på Vaxholm för att avsluta inspelningssäsongen med en fest på programledarens lantställe på Mjölkö i Stockholms skärgård – en fest som slutade i katastrof för produktionsassistenten.

Nu har hon bestämt sig för att polisanmäla händelsen och till sin hjälp har hon bett att få advokaten Elisabeth Massi Fritz.

Den i dag 35-åriga tvåbarnsmamman sitter rak i ryggen och funderar innan hon formulerar sig.

De hade ätit en tidig middag i lusthuset med utsikt över vattnet och skulle bada bastu och badtunna. Hon räknar upp de som fanns på plats vid tunnan, Lulu Carter och Martin Timell med flera, men även från den glasade bastun såg man rakt ner mot badtunnan.

Kvinnan polisanmäler och har bett att få hjälp av advokaten Elisabeth Massi Fritz.
Foto: Pressbild

– En kollega ber mig skicka en sak och jag reser mig upp för att sträcka över den till henne. När jag lutar mig tillbaka och ska sätta mig igen tar Martin sin hand och kör i den bakvägen via ryggen och kör upp sina fingrar mellan mina ben... i mig, i vaginan. Samtidigt som han tar andra handen på magen och höfterna och trycker till.

Hon fortsätter:

– Vad som hände undgick ingen, alla visste, alla såg och festen avslutades. Jag slet mig loss och sprang till huset och klädde på mig. På vägen ut och bort därifrån kom Martin och undrade varför jag hade tagit av mig min "sexiga bikini".


LÄS MER: Martin Timell har lämnat Sverige för paradisö


Martin Timell har inte velat svara på frågorna

Martin Timell själv har inte velat svara på frågorna om övergreppet i badtunnan, varken när TV4 eller Expressen har frågat honom. I en tidigare intervju med Expressen berättade han:

– Jag kommer inte att kommentera den här enskilda händelsen, det var så många människor inblandade där. Återigen - jag har gjort en jävla miss. Jag har missbedömt en stor del av mitt liv, och det är det jag måste göra något åt. 

Mer än så vill programledaren inte säga, och hans inställning till vad som hände är fortfarande oklart. 

–  Jag lägger mig platt till marken och kommer inte kommentera det mer, berättade Martin Timell.

Dagen efter händelsen är första gången "kvinnan i badtunnan" berättar om övergreppet för sina arbetsgivare.

– Jag blev inkallad till producenten Anna Rydins kontor på Meter. Hon börjar med att prata med mig om hur det går på jobbet och att min insats på “Äntligen hemma” är så bra och att det finns så mycket möjligheter i tv-branschen, karriärmässigt, högre lön och så vidare. Sedan tar hon upp vad som hände på festen, frågar om det är någon annan som vet om det här och säger att “saker kan missuppfattas när man har druckit”. Hon säger också att jag inte ska prata med någon utan att hon ska ta det vidare till ledningen på TV4.

– Och de svarar med att – göra ingenting.

Inte förrän i januari 2016 händer något.

Under hösten 2015 har det genomförts en utredning av arbetsmiljön i "Äntligen hemma"-teamet. Profilerna Lulu Carter, Björn Christiernsson och Bosse Rappne har gått ut och vittnat om mobbning, sexism och rasism på arbetsplatsen.

Under hösten 2015 har det genomförts en utredning av arbetsmiljön i "Äntligen hemma".
Foto: Mikael Sjöberg

När TV4:s vd Casten Almqvist i början av gångna veckan meddelade beskedet att man avbryter samarbetet med Martin Timell, hävdade han att han känt till det sexuella övergreppet sedan våren 2016 eftersom den var en del av den utredningen - men det stämmer inte enligt "Äntligen hemma"-medarbetaren.

– Det som hade hänt mig tas inte upp i utredningen, det var just det som utredningen inte fick handla om. Det fick absolut inte komma ut något som hade med sexuella trakasserier att göra, säger hon och menar att det var Frida Olsson, exekutiv producent på "Äntligen hemma" som självmant och mot TV4-chefernas uttryckliga önskan, tog kontakt med henne.

– Hon kände som alla andra till vad som hade hänt och ville prata med mig. Hon hade gjort den här utredningen men tyckte inte att den var tillräckligt bra gjord. Hon vill ändra på arbetskulturen ordentligt.

– Hon meddelar Åsa Sjöberg att hon kommer att ta det vidare och Åsa skäller ut henne efter noter. Hon hotar henne att hon ska få sparken, säger att det är oprofessionellt och att hon absolut inte kan ta tag i sådana saker, säger hon.


LÄS MER: TV4-cheferna vägrade byta ut Martin Timell


Berättar för TV4 om Martin Timell – igen

Men bollen är i rullning och i mars träffar hon Anna Rastner, programchef på TV4, för ett möte.

De ses på Joe and the Juice i centrala Stockholm, äter frukost och hon berättar allt igen. Samtalet pågår i två timmar och enligt assistenten både börjar och slutar det med samma replik.

I mars träffar hon Anna Rastner, programchef på TV4, för ett möte.
Foto: TV4

– Jag säger till Anna Rastner "Nu vet du, nu vet TV4, nu är det upp till dig vad du vill göra med den här informationen. Ni kan inte säga att ni inte visste.

– Tio dagar senare är det jag som får höra av mig till henne efter att inte ha fått någon återkoppling alls. Anna Rastner säger att "det ska komma något positivt ur det här", men det blir helt tyst.

– Hon kontaktar aldrig Anna Rydin, som är en nyckelperson i detta, hon kontaktar inte Lulu Carter (som var med vid badtunnehändelsen). Det är bara locket på.

Enligt 35-åringen har TV4-ledningen under åren fått Martin Timell att gå i terapi.

– TV4 har tvingat Martin att gå i sexterapi. Det vet Anna Rydin, det vet alla som jobbat med "Äntligen hemma"-produktionen. Det var under den perioden när programmet hade en miljon tittare per gång. TV4 ställde ett ultimatum att han skulle förbättra sig och Martin lovade att han skulle gå i terapi för sexualmissbruk.


LÄS MER: Bonniers krisåtgärder efter Timell-skandalen


"Största förgriparen är TV4-ledningen"

Jag frågar om skuldfrågan i det hemska som hände henne under personalfest hemma hos Martin Timell, hur hon ser på att varken Meter eller TV4:s har valt att polisanmäla, och den före detta assistenten döljer inte sin besvikelse.

– Den största boven och förgriparen i det här är TV4-ledningen. Åsa Sjöberg, en av Martin Timells närmaste vänner, har låtit honom gång på gång på gång på gång, genom alla år, gå vidare med sådana här situationer, han har kunnat bete sig som han har velat.

Åsa Sjöberg, TV4.
Foto: PÄR BÄCKSTRAND/TV4 / PRESSBILD/TV4-GRUPPEN

Varför?

– Dels för att han är en stor profil, den som nog dragit in mest pengar av alla deras profiler genom åren sett till hur många år han har varit kontrakterad. Dels har det varit så mycket lögner att man har insett att om en lögn kommer upp till ytan så faller allt. Men framför allt, för att är de goda vänner.

Såväl Casten Almqvist (TV4:s vd) som Åsa Sjöberg förnekar att det skulle ha påverkat?

– Så är det inte. Martin hade henne till bordet på sin 50-årsfest. De umgås privat, firar högtider ihop. Casten kände honom mycket väl innan han hamnade på den positionen han är på i dag. Jan Scherman var en av hans närmaste vänner och Fredrik Arefalk (kanalchef på TV4) och han firar födelsedagar ihop. Det är allmänt känt hur Martin Timell lyfter människor omkring sig för att skapa sin egen hierarki. Han har gjort det med allt från assistenter och inslagsproducenter till chefer på TV4.

– Han har manipulerat alla och jag kan inte förstå hur de kan ha gått på det.

Hon fortsätter:

– Hur mycket man än ogillar Martin så vill man bli älskad av Martin, höjd av Martin. För han är expert på att höja folk, också. Åsa har blivit höjd och backad av Martin i alla år och Martin har backats av Åsa. Så har det varit jämt jämt.


LÄS MER: Kraven efter skandalen: Sparka TV4-cheferna


Gjorde allt för att undvika TV4-profilen Martin Timell

Att höra TV4-ledningen i dag säga att man "nog har blundat" för programledare Timells uppförande och att man känner ånger över att man inte handlade tidigare i fråga om övergreppet i badtunnan, ekar tomt i hennes öron.

– De kan inte sitta och vara ångerfyllda, de har haft tre gånger på sig att ta det vidare. De har haft tre gånger på sig att polisanmäla det här och avsätta Martin Timell. Produktionsbolaget har velat byta ut Martin men kanalen har sagt nej. De står för den här sexförbrytaren. Det här brottet klassas som en våldtäkt och de står bakom det.

Varje gång kvinnan såg Martin Timell var en fasa, berättar hon.
Foto: TV4

Kvinnan, som efter det sexuella övergreppet jobbade vidare som produktionsassistent med "Äntligen hemma" i tre säsonger, berättar att åren efter var fruktansvärda och att hon gjorde allt för att slippa jobba med programledaren på inspelningsplatserna. Men Martin Timell kom in på redaktionen ibland, berättar hon, och varje gång var en ny fasa.

– Det var så förnedrande. Alla som satt och åt lunch i Meters stora matsal visste att han hade gjort det här mot mig och han kom fram till vårt bord och "Tjena tjena", som ingenting.

– Han har låtsas som att det regnar sedan 2008.

Martin Timell har avskedats, ledningen för TV4 har medgett att man har blundat för problemen, så varför väljer du att berätta nu?

– Framför allt för att det är viktigt gentemot andra tjejer, att våga träda fram, visa att det här inte ska få hända på en arbetsplats. Men jag vill också poängtera att TV4 inte har vädrat ur den unkna lukten som man säger. Den hänger kvar.


LÄS MER: Strömstedts hårda kritik mot TV4-cheferna: Vansinnigt ingen behöver lämna


Kvinnan: TV4:s förklaringar stämmer inte

– Castens tre "förklaringar" till varför de inte polisanmäler övergreppet mot mig stämmer inte. De hade ansvar för sin profil, han har gjort ett brott och de är brottslingar som inte har tagit tag i det. Det är TV4 som borde polisanmälas för att de har skyddat en brottsling. Det spelar ingen roll hur mycket de lägger svansen mellan benen, det är de som är den största förövaren i detta.

– Det var en tillställning som hölls av deras största profil, hemma hos honom. Indirekt finansierad av TV4 under arbetstid, säger kvinnan som nu alltså själv polisanmält Martin Timell.

– Hade det här hänt mig i dag hade jag polisanmält direkt. Jag har själv en dotter och en son, vad ska de få för värderingar? Jag känner "Arefalk, Casten och Åsa, har ni inte egna barn, hur kan ni sova på nätterna"?

Tidigare i veckan anmäldes TV4-ledningen till DO, Diskrimineringsombudsmannen, för hanteringen av Martin Timell.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

– Och nu ska de nu sitta och granska sin egen utredning, jättesnyggt.…

Kvinnan är inte ensam om att ta Martin Timells agerande till en annan instans. Tidigare i veckan anmäldes TV4-ledningen till DO, Diskrimineringsombudsmannen, för hanteringen av Martin Timell.

Bakom anmälan står den före detta exekutiva producenten Frida Olsson.

– Cheferna på TV4 försöker skjuta ifrån sig ansvaret och tona ner allvaret i sin hantering av Martin Timell. De måste ställas till svars, säger hon.

Stor kritik mot TV4-ledningen av Martin Timell-hanteringen

TV4:s innehållsdirektör Åsa Sjöberg och Fredrik Arefalk, kanalchef har fått hård kritik de senaste veckorna. Röster att de måste sparkas har höjts.

Bland annat den tidigare "Äntligen hemma"-medarbetaren Lulu Carter har krävt deras avgång.

– De kan absolut inte sitta kvar. Det är en stor skandal. Och den här utredningen som Setterwalls ska göra är ju fullkomligt meningslös. Setterwalls är ju deras advokatbyrå och en advokat är ju där för att ta hand om sin klient, det vill säga TV4, har hon sagt till Expressen.

– De kan absolut inte vara kvar för de har gjort bort sig. De har vetat så mycket under så många år och Casten kan i sin tur inte hålla dem om ryggen. Jag tycker de ska bort alla tre.

Lulu Carter är inte ensam om att kritisera TV4-ledningen.

– Jag tycker det är dåligt ledarskap, dåligt chefsskap. De lagar vi har gäller för alla arbetsplatser, även mediaföretag, har jämställdhetsminister Åsa Regnér sagt i TV4:s nyhetssändning.

Expressen söker Åsa Sjöberg. 

I en kommentar säger Magnus Törnblom, presschef TV4 och Bonnier Broadcasting : 

"Vi välkomnar att kvinnan nu valt att polisanmäla. Det ligger i allas vårt intresse att den här händelsen utreds. Vårt fokus är att agera och säkerställa att situationer likt den det rapporterats om aldrig uppstår igen. Vi har givit advokatbyrån Setterwalls uppdraget att genomföra en oberoende utredning av samtliga händelser kopplade till den aktuella profilen och programmet, inklusive den här händelsen och hanteringen av den. Därför vill vi inte gå in i detaljer här, även om det finns uppgifter i Expressens artikel som vi inte riktigt delar. I sammanhanget vill jag också nämna att vi givit den externa granskaren i uppdrag att rådge oss i hur vi ska agera fortsättningsvis om något liknande skulle inträffa igen. Behöver vi införa en rutin som innebär att vi polisanmäler alla händelser som vi får kännedom om även om offret inte önskar det? Det här en svår fråga.  Vi har inte några ytterligare kommentarer kring det här i nuläget, men kommer givetvis samarbeta om anmälan leder till en förundersökning". 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.