Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Martin Timell karriärs- resa – från "Bullen" till nu

"Bullen" 1987. Martin Timell var först ensam programledare för ungdomsprogrammet som sändes 1987–2000.
Foto: ROBBAN ANDERSSON
Martin Timell fick sen sällskap av Cissi Elwin. 1992 lämnade de båda "Bullen". Bilden från inspelningen av det allra sista avsnittet 2000.
Foto: BJÖRN LUNDBERG
Martin Timell i första avsnittet av "Äntligen hemma" 1997.
Martin Timell var programledare för galan Barn 2000. Här tillsammans med Petra Nordlund.
Foto: BJÖRN LUNDBERG
Martin Timell tillsammans med Markoolio, Johan Petersson och Nanne Grönwall i "Småstjärnorna" 2000.
Foto: FOTO: ANDREAS BYLUND/TV4 / TV4
Thomas Petersson, Måns Möller, Martin Timell, Annika Andersson och Robert Gustafsson i "Time out" 2005.
Foto: / SVERIGES TELEVISION AB
2007 ledde Martin Timell "Världens humorkväll".
Foto: MIKAEL SJÖBERG
Martin Timell medverkade i programmet "När och fjärran", våren 2007.
Foto: FOTO: JOHN ROSENLUND/TV4 / TV4
På Kristallengalan 2010 tog Martin Timells nystartade program Fuskbyggarna hem pris som "Årets livsstilsprogram".
Foto: ROGER VIKSTRÖM
Kristallengalan 2013. Fuskbyggarna fick då nöja sig med ett andrapris.
Foto: PIERRE BJöRK / STELLA PICTURES / FAMEFLYNET SWEDEN
Anders och Martin Timell lagade mat i "Timells skärgårdskök" 2014.
Foto: CECILIA MÖLLER/TV4
Nya säsongen av "Äntligen hemma" hade premiär i veckan.
1 / 12

Martin Timell har lett "Äntligen hemma" sedan starten 1997 – men blev folkkär med "Bullen". 

Här är hans karriär från 1984 års debut som korsordsprogramledare – till en av de mäktigaste och största profilerna på TV4.

Martin Timell tv-debuterade 1984 i programmet "Ordvalpen" som visades i TV2. "Ordvalpen" var ett korsordsprogram för barn där Timell ställde frågor, varpå tittarna skickade in sina korsord och kunde vinna priser.

Cissi Elwin och Martin Timell ledde Bullen tillsammans. Här 1992.
Foto: GUNNAR SEIJBOLD

1987: Bullen

Tre år senare medverkade Timell i ungdomsprogrammet "Bullen", som visades i SVT mellan 1987 och 2000. Programmet tog upp ämnen som kärlek, onani och homosexualitet och leddes till en början enbart av Martin Timell. Han fick sedan sällskap av programledaren Cissi Elwin. "Bullen" vann Aftonbladets tv-pris för bästa program 1990 och RFSU-priset 1996.

Nästa tv-produktion för Martin Timell blev SVT:s underhållningsprogram "Det kommer mera", där han sedan ersattes av Anders Lundin.

Martin Timell i "Äntligen hemma" 1997.
Foto: / TV4

1996: Började på TV4

Efter att ha medverkat i "Drömspelet", "Vad är det du säger?" och "Trodde du ja!" gick Martin Timell över till TV4 för programmet "Cluedo – en mordgåta" 1996. Han blev snabbt en av kanalens stora stjärnor och 1997 premiärvisades det första avsnittet av "Äntligen hemma".

Martin Timell har sedan dess lett "Äntligen hemma", som i dag är ett av Sveriges mest långlivade inredningsprogram. Vid sidan av programmet har Martin Timell också medverkat i TV4:s "På rymmen", "Småstjärnorna", "Time out", "Fuskbyggarna" och "Deal or no deal".

Martin Timell i "På rymmen" som sändes tre säsonger mellan 1997 och 1999.
Foto: TV4

I "På rymmen" befann sig Martin Timell i en studio medan två rymmarpar reste runt i Sverige och utförde uppdrag. De tävlande fick inte bli upptäckta och filmade av spårhunden, och tv-tittarna kunde ringa in till programmet via en tipstelefon.

Under 90-talet kunde Martin Timells röst höras i flera barnfilmer. Han arbetade som röstskådespelare i filmerna "Den otroliga vandringen", "Den otroliga vandringen 2" och "Pocahontas". 2006 använde han sin röst i filmen "På andra sidan häcken".

"Småstjärnorna".
Foto: ANDREAS BYLUND / TV4 / TV4

2000: Småstjärnorna

I "Småstjärnorna" tog Martin Timell över programledarrollen efter Agneta Sjödin år 2000. I programmet framträdde barn framför en jury genom att klä ut sig till kända artister och mima till deras låtar. Amy Diamond, Alicia Vikander och Linnea Henriksson medverkade alla i programmet som barn. Martin Timell ersattes 2001 av nya programledaren Pernilla Wahlgren.

Vinnaren i "Position X" vann en jorden runt-resa.
Foto: FOTO: DANIEL OHLSSON/TV4 / TV4

2002: Position X

2002 blev Martin Timell programledare för "Position X", vars koncept var snarlikt det i "På rymmen". Där skulle tre lag gömma sig för två spanarpar, som bestod av olika kändisar. Vinnaren i "Position X" belönades med en jorden runt-resa.

Expressens Cecilia Hagen intervjuade Martin Timell i samband med "Deal or no deal".
Foto: JONAS LEMBERG

2006: Deal or no deal

Martin Timell ledde under ett års tid TV4-programmet "Deal or no deal". De som tävlade i programmet valde ut en väska av 24 stycken, i hopp om största vinsten på 5 miljoner kronor. Programmet lades ner efter ett år, men återuppstod av TV3 år 2012 under namnet "Miljonjakten".

Tillsammans med Lennart Ekdal jagade Martin Timell fifflande hantverkare i programmet "Fuskbyggarna" 2010–2013. I höst har programmet återuppstått men då med Anders Öfvergård i stället för Ekdal.
Foto: MIKAEL SJÖBERG

2010-talet: Fuskbyggarna 

Under 2010-talet har Martin Timell lett programmen "Pengarna på bordet", "Fuskbyggarna" och "Sveriges roligaste klipp" – alltid parallellt med paradprogrammet "Äntligen hemma". Han har också gjort dokumentärserien "Sveriges historia" tillsammans med historieprofessorn Dick Harrison.

Timell syns i "Fuskbyggarna" och "Äntligen hemma" hösten 2017, medan de andra programmen hunnit läggas ned. Höstens säsong av "Äntligen hemma" är säsong nummer 42 och första avsnittet sågs av drygt 370 000 tittare.

42 säsonger i "Äntligen hemma" i TV4, och snickaren Martin Timell tjänar miljoner. Under 2016 gjorde programledaren en vinst på 3,1 miljoner kronor. I sitt företag Timelleri AB nådde Martin Timell under 2016 en balanserad vinst på 3.128.062 kronor. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.