Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Martin Timell bryter tystnaden – och erkänner

Martin Timell väljer nu att bryta tystnaden för Expressen.
Foto: AUGUST JERNER
I en lång intervju med Expressen Malin Roos kommenterar nu Timell anklagelserna.
Foto: AUGUST JERNER

Nu väljer Martin Timell att svara om den sexism, rasism, homofobi som Expressens granskning visat på.

Han kommenterar även det sexuella övergrepp på en kvinnlig assistent som han anklagas för.

TV4-profilen erkänner tafsande, säger att han ska ringa runt och be om ursäkt samt söka hjälp.

– Jag har inte fattat att jag har gjort folk jävligt illa. Jag har inte fattat att mitt beteende har varit grovt föråldrat.

Samtidigt rapporterar Metro att en kvinnlig programledare anklagar Martin Timell för att ha blottat sig för en henne på en tv-gala.

Skandalen kring Martin Timell gällande sexism, rasism och homofobi under och i samband med inspelningarna av mångmiljonsuccén "Äntligen hemma" och "Deal or no deal" har den senaste veckan skakat såväl programledaren själv som TV4.

Casten Almqvist, vd, Åsa Sjöberg, innehållsdirektör, och Fredrik Arefalk, programchef duckade i det längsta för alla frågor kring Expressens rapportering om händelserna och den assistent som trädde fram och berättade om Martin Timells extremt kränkande behandling av henne i en badtunna.

Anna Rastner, programchef, sändes i stället fram och fick sparsmakat besvara frågor. 

Men till slut gick det inte längre.

Martin Timell: "Jag har en oro i kroppen"

Trycket efter att TV4 inte åtgärdat de interna problemen blev för stort.

Ett pressmeddelande skickades ut där det förklarades att programledaren tagits ur tjänst. Nu är även "Äntligen hemma" borta från tablån och TV4:s webb, Martin Timell är även borttagen som en av kanalens profiler på hemsidan. 

Foto: AUGUST JERNER / AUGUST JERNER

Efter en veckans turbulens bryter Martin Timell tystnaden för Expressen. Han berättar om de senaste dagarnas händelseutveckling – och erkänner.

– Jag har en oro i kroppen som inte är så lätthanterlig. När jag kombinerar det med en humörsvängning och inte mår bra, så blir det inte bra, säger han.

Under torsdagen gick TV4 ut med att Martin Timell tas ur tjänst, programledaren berättar att det var TV4:s beslut men att han håller med om det.

– Åsa Sjöberg ringde mig i går, och sa att vi skulle göra så här. 

Vad sa du?

– Att jag tycker att det är klokt. 

Varför?

– Jag är chockad över att jag har gjort så mycket fel. Jag har alltid gått in för att roa, dra skämt som ibland har gått över gränsen, och jag har inte fattat att det har gjort folk illa. Det blev en chock för mig. Jag måste revidera hela min approach. Jag har pratat med mitt lilla team i dag, som jag har jobbat med i fem år ("Äntligen hemma"-redaktionen). 

Martin Timell under senaste avsnittet av "Äntligen hemma"
Foto: / TV4

Under tisdagen publicerade Expressen uppgifter om att Martin Timell har dragit sexistiska, homofobiska och rasistiska skämt på ”Äntligen hemma”-inspelningarna, något som han konstaterar stämmer - men själv menar han att det snarare handlar om att han har en förlegad humor.

– Det är en sån skillnad på hur jag har uppfattat mig själv i den här branschen och hur verkligheten har varit. Jag har inte fattat att jag har gjort folk jävligt illa. Jag har inte fattat att mitt beteende har varit grovt föråldrat. Jag har inte haft några onda avsikter men jag har skött det jävligt klantigt. I bland har det varit plumpt, men så gör väl andra också. Men jag får tala för mig. Jag har inte fattat att det var så här jävla illa. 

"Jag har inga som helst minnen här"

Martin Timell fortsätter: 

–  Jag har alltid trott att det har varit fritt fram. Jag har varit den som vill skapa god stämning och underhålla, livrädd för att folk ska tycka att man är en sur jävel. Jag fattar det nu, jag har haft något slags krav på mig att synas mest.

Samtidigt har tidigare kolleger talat om dig i ordalag som "maktfullkomlig", "mobbartendenser" och "arg", det stämmer inte särskilt väl med den bilden.

– Ja, nej, jag har ett problem med mitt temperament. Jag ska försöka göra någonting åt det här nu.

Tv-spelsexperten Paula Fenjima Manrique gick under den gångna veckan ut på sociala medier och skrev att Martin Timell har utsatt henne för sexuella trakasserier när han tafsat henne på rumpan under inspelningarna av programmet  ”Deal or no deal”.

Timell svarar att han inte menade något illa med sitt beteende.

– Vad jag har läst där så handlar det om att jag tydligen har tagit henne på rumpan i någon frukostkö. Det här är 11 år sedan. Jag har inga som helst minnen här, men det är hennes upplevelse som stämmer. Även om inte jag minns det. Det är klart som fan jag ber om ursäkt för det också. Jag har gjort saker som jag inte har menat något illa med. Som inte har varit avsedda som sexuella trakasserier.

För Expressens Malin Roos kommenterar Martin Timell den sexism, rasism, homofobi och kränkande behandling av en kvinnlig assistent han anklagas för.
Foto: AUGUST JERNER

Vad har du tänkt att det är då?

– Allt från flört till skämt, och jag har inte tänkt på hur kvinnor har uppfattat det här. Inte en sekund.

Hur har du uppfattat det då, att ta en kvinna på rumpan?

– Det låter konstigt men som en rolig grej, man skämtar eller man säger något i samband med det. Tar man det ur sin kontext så är det klart det är för jävligt.

Har du aldrig känt någon gång själv att du har gjort fel i läget där och då?

– Det är klart, ibland känner man att man har misstolkat situationer, så in i bomben. 

Hur menar du?

– Ibland om någon har skämtat om någonting och jag har tagit det ett varv till, och den här gången grövre och lite juicigare, för att det har varit spännande att försöka vara underhållande genom att gå över gränsen. Jag har fått höra av mitt team i dag upprepade exempel när så har varit fallet. Jag har trott, eftersom ingen har sagt någonting, att det har varit underhållande. Jag har ett språkbruk som kanske lämpar sig lite mer på 1700-talet, det har jag förstått.

Är det någon särskild du tänker på som du skulle vilja be om ursäkt till? Där du känner att du gått över gränsen?

– Nej, jag kan inte göra mer. Det är inte fel på hela mig. Men den här sidan måste jag göra någonting åt. Och jag måste sluta säga saker, jag måste försöka bli vuxen i mitt språkbruk, i min relation till andra människor i allmänhet och kvinnor i synnerhet.

Finns det flera sådana sexuella övergrepp som inte har kommit fram, som du vet om att du har gjort?

– Nej. Jag har säkert tagit på någon någonstans, men jag vet inte.

Är du rädd för att det ska komma fler grejer?

– Jag kan inte göra mer än att säga "Fan, jag gjorde fel", jag kommer aldrig göra om det och jag ber djupast om ursäkt om det är någon som har uppfattat det på det sättet. Jag är i grunden djupt olycklig. Jag är bekräftelsejunkie. Jag vill att folk ska tycka bra om mig, och så har det blivit precis tvärtom.

Hur skulle du beskriva din kvinnosyn?

– Gud... Hur fan Malin gör jag det nu på ett korrekt sätt? 

Jag stressar inte på dig.

– Just nu i det här läget är kanske inte jag den rätta att beskriva det, men jag tycker... såklart tycker jag att det är självklart att det ska vara jämlikt. Men det blev inte så bra.

Martin Timell ska gå i terapi 

Nu vill Martin Timell bättra sitt beteende säger han, och förklarar att han ska gå i terapi för att förändra sig.

– Jag har gått i terapi. Men nu har jag fått tag i en kvinna som kan ta emot mig och som sa "Jag vet precis vad det här handlar om". Jag måste göra någonting åt det här.

Det är flera som har gått fram med namn och beskrivit dig som homofobisk, rasistisk och kvinnoförnedrande. Menar du att du inte har hört det från dem någon gång?

– Jo, fast jag tycker inte att de här med rasistisk har stämt. När vi gjorde "Bullen" en gång i världen så försvarade jag invandrare, jag försvarade färgade. Jag fick ju polisskydd för att jag var hotad av nazisterna.

Skulle du säga att de ljuger?

– Jag är självklart inte rasist.

Sexist?

– Ja, förmodligen. Eftersom det har uppfattats på det sättet.

Martin Timell har tre år kvar på sitt kontrakt med TV4 och det saknas några avsnitt på “Äntligen hemma”-säsongen som inte har hunnit spelas in.

Men TV4-profilen vet ingenting om sin framtid på kanalen.

Under veckan när du har samtalat med TV4, har det diskuterats att du ska sluta på TV4?

– Aldrig.

Har du stöd hos dina chefer?

– Jag har en pågående diskussion med dem hela tiden.

Vad är nästa steg?

– Jag har ingen aning.

Vet du när du ska prata med dem nästa gång?

– Förmodligen idag.

Vem pratar du med då? Åsa Sjöberg?

– Det brukar vara det.

Hur känner du inför de samtalen nu?

– Jag är så naiv att jag tror att kommunikation är lösningen på allting, så då får vi väl göra det då. Jag är så jävla ledsen över att mitt beteende har drabbat alla, inklusive min familj. 

Martin Timell: "Jag mår inte så bra"

Medan han väntar på att få veta hur det kommer att bli med framtiden på TV4 så  omger sig Martin Timell med sin familj, hemma i lägenheten på Östermalm i Stockholm. 

– Jag umgås med min familj. Jag ska tillbaka till mitt eget bo. Jag mår inte så bra, då måste man omge sig med människor man älskar.

Martin Timell säger att han så småningom kommer söka upp de personer som han betett sig illa emot. 

– När det här har lugnat ner sig, självklart kommer jag att ta kontakt med dem och be om ursäkt.

Du är inte så pigg på att ge dig ut på stan i dag?

– Inte så mycket.

Under torsdagen publicerade Expressen en intervju med en kvinna som jobbat i “Äntligen hemma”-redaktionen som vittnade om hur Martin Timell har tagit på henne på ett extremt kränkande sätt i en badtunna under en personalfest, och hur hon sedan fick löneförhöjning av Meter för att tysta ner händelsen.

Men Martin Timell vill inte djupare kommentera anklagelserna om det sexuella övergreppet i badtunnan på hans eget lantställe.

Han svarar på frågan:

– Jag kommer inte att kommentera den här enskilda händelsen, det var så många människor inblandade där. Återigen - jag har gjort en jävla miss. Jag har missbedömt en stor del av mitt liv, och det är det jag måste göra något åt. 

Men en miss? Det är en allvarlig anklagelse om sexuella övergrepp.

– Ja, och jag kommer inte att kommentera det mer. Jag måste bara förändra mig själv. Har jag kränkt någon, har jag gjort någon illa, jag ber om ursäkt.

Men du förnekar inte att det har hänt?

– Jag lägger mig platt till marken och kommer inte kommentera det mer.

– Till att börja med har jag fått tid för att gå och prata med någon.

Är det tillsammans med din arbetsgivare?

– Nej, jag gör det själv.

Har Tv4 erbjudit dig exempelvis terapisamtal?

– Nej, inte än. Men det gör de säkert. För jag vet att de kan hjälpa till med sådant. Men det här gör jag själv. Jag måste för fan, allting hänger ju ihop. Min oro, min panikångest, hela mitt liv.

Martin Timell lider av panikångest berättar han och har sökt läkarhjälp. 

– Det är två år sedan, det kommer och går. Det har varit jättelänge, men för två år sedan sökte jag hjälp.

Vad hände?

– Hur ska jag beskriva det. Bröstkorgen sjunker ihop och du tror att du ska dö. Och innan du vet att du inte ska dö… 

Timell lider av panikångest 

Anser du själv med bilden du målar upp av ditt mående och din psykiska hälsa, att du kan jobba, vara en del i en redaktion?

–Nej, nu ska det vara. Till att börja med är jag tagen ur tjänst, så nu får man låta tiden gå.

Programledaren Jimmy Schönning slutade på “Äntligen hemma” 2011, enligt honom för att Martin Timell inte tyckte om honom. Schönning har berättat hur Martin Timell drog homofoba skämt, och att han har upplevt sig illa behandlad.

Martin Timell försvarar sig med att han är vän med många homosexuella personer.

– Homofobi har varit att jag har dragit bögskämt och trott att det har varit okej. Ursäkta mig men halva vår bekantskapskrets är homosexuella. 

Redan för två år sedan så kom det fram uppgifter om att Martin Timell ska ha missbrukat sin makt på inspelningarna, och varit otrevlig mot sina kolleger. 

Något Timell trodde löstes då.

– Då hade vi en diskussion, om vad det var som var problemet, och jag tycker att vi ändrade på det. Jag har valt att inte prata om mina gamla kollegor, jag pratar inte om Lulu, om Björn eller om Bosse, säger han.

"Det är klart jag ber om ursäkt"

Lulu Carter anklagade honom också för att vara anledningen till att hon blev av med jobbet, ett påstående som Timell slår ifrån sig.

– Lulu Carter är det en annan situation, för där blev jag anklagad för att vara den som gjorde att hon förlorade jobbet, men det var det inte, säger Martin Timell.

Martin Timell förklarar att han har blivit lugnare efter diskussionerna för två år sedan.

– Mitt humör har blivit mycket mycket lugnare, men min oro mycket mycket större, säger han.

Har det varit okej att det har gått ut över dina kolleger?

– Det är klart det inte har. Det är klart som fan jag ber om ursäkt för att det har drabbat mina kolleger. 

Vilka chefer pratade du med för två år sedan, och vilka samtal hade ni då?

– Jag pratade med cheferna och att vi skulle försöka göra någonting åt situationen på "Äntligen hemma". Jag har ju varit på 15 andra redaktioner på TV4 och det har aldrig varit de här problemen. Men just där så var det existerande problem, och jag var ju en del av det eftersom jag var den som har varit där längst av alla, och jag kan driva saker. Vi gjorde något åt det. Vi satte oss och så pratade vi om det här. Dels en och en, och sen fick man en utvärdering, och sen satte vi oss i grupp, och sedan dess tycker jag att det är en helt annan förändring. 

Ställde dina chefer, i de samtalen med dig, några nya krav på dig?

– Ja, det är klart att de gjorde. 

– Jag pratar mer med min producent Lia än jag pratar med min fru. Vi sitter i timmar och diskuterar hur vi ska göra programmet bättre. Ett av problemen då var ju att jag tycker att jag har sådan erfarenhet att jag har kört över folk. Det tror jag. I stället för att lyssna.

"Satt en sådan fruktansvärd press på mig själv"

– Jag har gjort 500 program och vill alltid vara lite bättre, jag har jag satt en sådan fruktansvärd press på mig själv att försöka uppfinna mig själv hela tiden, och då har jag inte varit lyhörd. 

– Nu har jag pratat med min redaktion, en och en.

Hur har de reagerat? Vill de fortsätta jobba med dig?

– Ingen sade något annat.

Martin Timell om sin makt på Äntligen hemma

Uppgifterna om maktmissbruk, där flera tidigare medarbetare berättar hur personer som Martin Timell inte har kommit överens med har fått lämna produktionen från en dag till en annan, slår programledaren ifrån sig.

– Det här med maktmissbruk, det är klart att efter 42 säsonger på “Äntligen hemma”, det är klart att jag har makt, att jag har tyckt. Men du frågar om det slutgiltiga beslutet om vem som jobbar på redaktionen, det har jag aldrig tagit.

Du har inte sett till att någon fått sluta?

– Nej.

Det förnekar du?

– Definitivt, det är TV4:s beslut.

Du har inte kunnat påverka ledningen i det?

– Nej, jag har inte ens pratat med dem om det. På “Äntligen hemma” tror jag att det har funnits 45-50 programledare. Jag har haft 475 medarbetare. Jag har inte varit ansvarig för någon av dem. Jag har tyckt, säger Martin Timell.

Under fredagen publicerade Expressen ett filmklipp där Martin Timell skäller ut en person under en inspelning. Men programledaren har en förklaring till klippet, och menar att det är enda gången något liknande någonsin har hänt.

– Det där som är i Expressen i dag, det är ett filmklipp där jag är så arg, förbannad och besviken att jag faktiskt började gråta. Det är enda gången i mitt liv som jag gått från en inspelningsplats, säger Martin Timell och menar att det handlade om att han inte kom överens med inspelningsproducenten.

– Han ville bara trycka ner mig. Det var så mycket ackumulerad besvikelse och ilska. Så då gick jag, för att det inte skulle bli värre.

Martin Timell stöttas av familjen 

Under den senaste veckan så stöttas Martin Timell av sin familj - frun Catarina och deras två söner.

– Catarina och jag hade en jävla kris för 10 år sedan. Det gjorde vi något åt, vi bestämde oss för att börja om på nytt och lägga all energi på att komma ihop i stället för att komma isär. Som Catarina säger: ”Jag har gjort mitt val, jag har gått vidare”. Så hon står vid min sida på ett sätt som är enastående.

Varför gör hon det?

– För att hon älskar mig, och jag älskar henne. Catarina säger: ”Det är klart du kan vara en skithög, men det kan alla människor vara, men de goda sidorna med dig Martin väger upp så oerhört”.

Vad säger dina söner?

– Vi är en familj. Så båda två säger är ”pappa vad som än händer, det är vi fyra”, säger han och fortsätter:

– Jag får massor av stöd från vänner som har sett en annan sida av mig.

Är det några som har försvunnit?

– Nej. Jag är självklart väldigt glad för det, för man är inte så stöddig i dag.

Martin Timell vet inte när eller om han kommer synas i tv-rutan igen.

– Dealen med fyran är att de har tagit mig ur tjänst. Det har aldrig pratats om någon tidsaspekt.

Om framtiden på TV4

Hur känner du själv? Vill du jobba kvar, och kan du?

– Om jag kan är inte upp till mig, det får TV4 bestämma.

Känner du själv att du kan komma tillbaka och vara den där folkkära TV4-profilen?

– Förmodligen inte på ett tag, det vore väl lite naivt att tro det. Jag har inte spekulerat så långt. Jag försöker överleva natten. 

– Men det är klart att jag vill jobba, att jag vill revanschera mig och vara i ett sammanhang.

Du har inga planer nu på att självmant sluta?

– Nej. Men det här är saker som hände för 10-12 år sedan, och nu har jag bitit mig i nacken och tagit mig ett rejält nappatag. Jag är inne i torktumlaren på ett sått jag inte trodde var möjligt. Och det kombinerat med den här insikten. Fan vad jag önskar att folk kunde ha sagt någonting, tydligare, rakt av. Och vet du vad det värsta är?

Nej?

– Med eftertankarnas kranka blekhet tror jag att det är flera som har gjort det och jag har skitit i det. Jag har inte tagit det på allvar förrän nu.

Foto: PIERRE BJöRK / STELLA PICTURES / FAMEFLYNET SWEDEN

Timell anklagas för att ha blottat sig

Tidningen Metro skriver om en annan händelse. En kvinnlig programledare anklagar Timell för att ha blottat sitt erigerade kön för henne på en tv-gala. 

Kvinnan som vill vara anonym skriver till tidningen: 

”Ja, det var ju en surrealistisk upplevelse. Men jag tog inte särskilt illa vid mig, jag var inte i beroendeställning, vi jobbade inte ihop. Jag förundrades mest över det helt absurda i situationen”. 

Hon polisanmälde inte händelsen. 

”Tänkte inte ens tanken. Jag kommer från en annan generation, där man liksom hackar i sig. Lite som regn eller ishalka. Sånt som händer. Inget att fästa sig vid”, skriver hon vidare.

Martin Timell vill inte kommentera anklagelsen.

På fredagseftermiddagen intervjuades Martin Timell direkt i TV4. När han fick frågan om vad han tycker om att han stängts av och att hans program har plockats bort från kanalen sa han:

– Det är rätt. Därför att om det nu är sådan här turbulens just nu så måste man lugna ner sig. För min egen del måste jag säga ”okej, vad gjorde jag fel?”. Jag måste ta tag i vad det här beror på, och jag har redan gjort det.

Han fick även frågan om huruvida han utfört någon kränkande handling efter att chefer på TV4 pratat med honom, vilket han kommenterade:

– Om du försöker få det här till att cheferna inte har gjort sitt jobb så är det helt fel. Det är jag som inte har gjort mitt jobb, det är jag som har gjort fel. Vi har haft en kommunikation hela tiden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.