Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Timell efter domen: ”Är oerhört lättad”

Martin Timell i rättssalen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
I dag klockan 11.00 faller domen i målet.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Attunda tingsrätt.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Martin Timells advokat Hanna Lindblom.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Förre TV4-profilen Martin Timell frikänns från våldtäktsanklagelserna.

I tingsrättens dom står att kvinnan ger ett trovärdigt intryck – men att det finns risk för felaktiga minnesbilder eftersom det gått mer än nio år sedan händelsen.

Efter domen säger Timell: "Jag är oerhört lättad". Det meddelar hans advokat Hanna Lindblom

På sin badtunnefest för "Äntligen hemma"-personalen 2008 våldtog värden Martin Timell en kvinna genom att föra upp fingrar i underlivet mot hennes vilja, enligt åtalet som väcktes i början av mars.

I slutet av maj hölls en tre dagar lång rättegång där åklagare Anna Bengtsson menade att straffvärdet för det påstådda brottet var två års fängelse, men att det eventuellt kunde leda till ett kortare straff eftersom så lång tid gått sedan händelsen.

Klockan 11 på fredagen meddelade Attunda tingsrätt sin dom:

Martin Timell frias från våldtäktsanklagelserna.

Hans försvarsadvokat Hanna Lindblom säger att det första hon gjorde när hon fick den friande domen var att skicka ett sms till Timell. 

– Jag satt i en annan förhandling när den här domen kom. Jag skrev bara till Martin kort: "du är frikänd". 

Efteråt pratade de i telefon.

 – Vi pratade kanske fem minuter, han är jätteglad. "Jag är oerhört lättad" sa han, berättar Hanna Lindblom.

Den tidigare tv-profilen har hela tiden nekat till brott. I polisförhör innan rättegången la han fram sin version: Om han vidrörde kvinnan så var det i ett gentlemannamässigt försök att rädda henne från badtunnans brännheta aggregat.

Pressmeddelandet från tingsrätten.

SE FILMEN: Martin Timell: "Vet att jag har druckit men skiter i det" 


Rätten: Kvinnan ger trovärdigt intryck

Under rättegången – som hölls bakom stängda dörrar – berättade kvinnan att Martin Timell förde in flera av sina fingrar i hennes underliv och höll dem där under flera sekunder.

I domen skriver Attunda tingsrätt att kvinnans berättelse i huvudsak ger "ett trovärdigt intryck", men att åtalet kräver omfattande stödbevisning eftersom det har passerat så lång tid sedan händelsen.

En enig domstol menar nu att det beviskravet inte är uppnått. Bevisningen som lagts fram som talar för att Timell skulle ha fört in sina fingrar i kvinnans underliv är inte "tillräckligt robust", enligt rätten.

I domen står:

"Det finns nämligen tvivel avseende tillförlitligheten av de vittnesuppgifter som ger stöd för målsägandens uppgifter i den här delen.", står i domen.

Tingsrätten skriver vidare:

"Bevisningen kan därför inte anses ge tillräckligt stöd för att det varit fråga om en penetration, vilket både är ett centralt moment i åklagarens gärningsbeskrivning och en förutsättning för att gärningen ska bedömas som våldtäkt. Åtalet ska därför ogillas."

"Risk för felaktiga minnesbilder"

Chefsrådmannen Klas Reinholdsson säger att det finns särskilda svårigheter i målet.

– En sådan är att gärningen ska ha inträffat drygt nio år innan den efter polisanmälan började utredas. Risken för felaktiga minnesbilder har därför fått beaktas särskilt och varje uppgift analyseras noga. Slutsatsen blev att åtalet inte var styrkt, säger han i ett pressmeddelande.

Åklagare Anna Bengtsson:

– Jag konstaterar att tingsrätten inte anser att bevisningen, på det sätt den framkommit under huvudförhandlingen, är tillräcklig för en fällande dom, säger hon.

Kommer du att överklaga?

– Jag har precis fått ta del av tingsrättens dom. Jag behöver läsa och analysera den innan jag tar ställning till det, säger åklagare Anna Bengtsson.

Efter domen säger kvinnans målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz att hon kommer att rekommendera sin klient att överklaga domen.

– Min klient är besviken men ångrar inte att hon till slut vågade göra en polisanmälan mot Timell. Hade hon fått stöd och hjälp från Meter och TV4 från början hade vi i dag haft en fällande dom. Vittnesutsagor är en färskvara. Vi analyserar domen och kommer sannolikt att överklaga domen.

– Det är inte ovanligt att det blir olika beslut i tingsrätt och hovrätt, säger Massi Fritz.

Lulu Carter: "Jag känner sorg för kvinnan"

En av de som deltog på festen – och som har vittnat under rättegången – är den tidigare Äntligen hemma-profilen Lulu Carter. I en skriftlig kommentar till Expressen säger hon:

"Jag känner sorg för kvinnan och kvinnor överlag i Sverige".

"Det som är nytt idag är att kvinnor vågar anmäla, det måste vi fortsätta med".

Tobias Hallberg Angantyr, tidigare sändningsproducent på Äntligen hemma, vittnade under rättegångens andra dag. Efter domen lämnar även han en skriftlig kommentar:

"Jag vet vad jag såg och hörde den där kvällen i tunnan." 

"Jag tänker självklart på målsäganden där detta måste kännas otillräckligt."

Den friande domen.
Foto: Skärmavbild

Flera andra dåvarande Äntligen hemma-kolleger kallades som vittnen under rättegången. En av dem var den tidigare programledaren Karin Mannerstål, som sagt att hon "absolut inte" tror att Timell begått någon våldtäkt. Hon var det enda vittnet som kallades av försvaret.


LÄS OCKSÅ: Massi Fritz drag – två nya vittnen mot Timell 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.