Oscargalans stora vinnare: Martin Scorsese för sin film "The Departed", som fick fyra statyetter.
Oscargalans stora vinnare: Martin Scorsese för sin film "The Departed", som fick fyra statyetter.

Martin Scorseses första Oscar

Publicerad
Uppdaterad
Äntligen fick Martin Scorsese ta emot sin första Oscarstatyett.
Och det blev inte bara en - utan fyra.
"The Departed" blev Oscargalans stora vinnare.
Det var inte helt oväntat att Martin Scorsese skulle kamma hem flera Oscarstatyetter för sin hyllade film "The Departed". Ändå trodde regissören knappt sina öron när han fick höra att det var han som fick priset för bästa film. - Kan ni dubbelkolla kuvertet? var hans första kommentar. Trots nästan 30 år som regissör och flera nomineringar för sina tidigare filmer - bland annat för "The Aviator", "Gangs of New York" och "Maffiabröder" - har han aldrig vunnit någon av de "tunga" statyetterna. I natt möttes han av stående ovationer när han gick upp på scenen för att ta emot priset och hålla sitt tacktal. - Så många människor har önskat mig detta under årens lopp, sa han bland annat. När filmen hade biopremiär förra hösten trodde Scorsese inte att han hade chans att få något pris. - Jag antar att den är okej. Jag är besviken. Men man gör ju inte filmer för att vinna Oscarstatyetter, sa han till AP då. Förutom priserna för bästa regi pch bästa film fick "The Departed" också pris för manus och klippning. En nästan lika väntad utnämning var den av Helen Mirren som bästa kvinnliga skådespelare. Hon fick priset för sin roll som drottning Elizabeth i "The Queen". - I mer än 50 år har Elizabeth Winsor upprätthållit sin värdighet, sin pliktkänsla och sin frisyr. Om det inte var för henne skulle jag inte stå här, sa Helen Mirren när hon fick sin statyett. Bland de övriga pristagarna fanns bland andra Forest Whitaker som fick pris för bästa manliga huvudroll för sin gestaltning av den ugandiske diktatorn Idi Amin i "Last King of Scotland". Alan Arkin som gjorde den bästa manliga huvudrollen i "Little Miss Sunshine", och Jennifer Hudson fick sin första statyett för bästa kvinnliga huvudroll i musikalfilmen "Dreamgirls".
Lisa Jannerling
Lisa Jannerling

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag