Martin Melin kan inte bli kär – efter Läckberg

Martin Melin berättar för Expressens Karin Sörbring om superformen och singellivet.
Foto: OLLE SPORRONG
"Livet hade varit tråkigare utan "Expedition Robinson", säger Martin Melin.
Foto: OLLE SPORRONG
Martin Melins debutdeckare om polisen Thomas Hallgren, "Status 12", kom 2013.
Camilla Läckberg och Martin Melin har varit gifta och har sonen Charlie, 8, tillsammans.
Foto: LISA MATTISSON
Martin Melin på cirkuspremiär med äldsta barnen Fanny och Felix (2014).
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

För 20 år sedan blev han rikskändis över en natt, då "Expedition: Robinson" började sändas i SVT.

Martin Melin får fortfarande nakenbilder skickade till sig från fansen - men säger sig, trots exfrun Camilla Läckbergs Instagraminlägg om att han skulle ha en ny kärlek, fortfarande vara singel.

– Jag skulle inte ha tid att ha en relation nu. Går man in i en relation ger man 100 procent, man måste både ge och ta, säger den nyblivne 50-årige författaren och polisen i en stor intervju om viktnedgången, "snoppmassagen" i "Robinson", singellivet, träningen, "manstofsen" och deckarna. 

Martin Melin tar de fyra trapporna upp till garagetaket där vi ska plåta i ett nafs, utan att bli det minsta andfådd.

Du har inför din 50-årsdag legat i hårdträning, fysiskt. I vilken form skulle du säga att du är nu?

– Jag tänkte på det i dag, för jag ska springa Lidingöloppet snart. I går vägde jag för första gången på 25 år under 80 kilo. Jag vägde 79,8 kilo. Jag är i mitt livs form nu, har aldrig varit bättre tränad eller haft bättre kondition.

Vad häftigt att du är i ditt livs form!

– När man tränar så mycket som jag gör får man två typer av reaktioner: De som själva tränar tycker att det är jättekul. Andra frågar om man har en 50-års- eller ålderskris. Det är de som aldrig tränar. Inom polisen jobbar jag med 30-35-åringar och behöver vara i form för att orka. 

Martin Melin ligger i hårdträning inför Lidingöloppet.
Foto: Martin Melins Instagramkonto

Sprang efter en inbrottstjuv


Är du inte rentav i bättre form än en del av dessa ynglingar?

– Nja, jag är i alla fall inte i sämre form. Jag skrev på Instagram att jag styrketränar för att kunna lyfta tungt och löptränar för att kunna springa i fatt. Det är inte för fåfängans skull. Vi sprang efter en inbrottstjuv i vintras och jag var inte ens andfådd. Och då har vi ändå tolv kilo utrustning att kånka på. 

– Jag väger lika mycket med utrustning i dag som jag gjorde utan utrustning för ett år sedan. Det går inte att jämföra med hur det var att springa uppför trappor då... Det är så himla skönt att känna att jag orkar det här, jag blir inte trött.


LÄS MER: Martin Melin om inviterna från kvinnorna 


Vad har du för mål inför Lidingöloppet?

– Jag ska ta mig runt, bara. Jag har sprungit alla sträckor, var för sig, för att känna på hur det är. Det är konstant uppför och sliter verkligen på kroppen, man drar på sig mjölksyra. Jag har aldrig varit någon löpare, det här är en helt ny värld. Att springa milen under 55 minuter har aldrig tidigare funnits i min världsbild.

För första gången på 25 år väger Martin Melin under 80 kilogram.
Foto: OLLE SPORRONG

När jag intervjuade dig i vintras berättade du att du äter ungefär hälften så mycket skräpmat som förr, men att du får kämpa ganska mycket för att du har ett starkt sockerbehov. Hur mycket kamp är det nu?

– Ganska mycket. Jag tänker på att inte äta onyttigheter som bullar, glass och godis. Jag tar bort sådant. Sedan blir det en del hamburgare och pommes frites i tjänsten. Om man klarar att hålla sig helt borta från socker i tio dagar så tappar du suget, sedan är det mycket lättare. Det märker du när du köper ett halvt kilo godis och bara äter fem bitar och sedan är nöjd. Men det gäller att hålla och ta de där dagarna.


LÄS MER: Martin Melin om Simon Sköld och Camilla Läckberg 


På ditt Instagramkonto har du fått över 3 000 gillahjärtan och många uppmuntrande kommentarer för såväl ditt skägg som din "man bun", manstofs?

– (Skrattar, reds anm). Det här skägget är ett "slutspelsskägg", jag ska ta bort det när jag har sprungit Lidingöloppet, tro mig. Till mångas förtjusning. Det ser inte så bra ut live som det gör på bild, det ser inte klokt ut. Jag får pensionärsrabatt på tunnelbanan, det är inte roligt.

– Den här "man bunnen" ("manstofsen", reds anm) som jag har beror på att jag är i något slags mellanläge, jag ska inte ha det i framtiden. Sorry, jag kommer inte att se ut så här framöver. Jag ska bli mer rumsren.

Skägget ska bort, trots att massor av kvinnor ger Martin komplimanger för just det och hårtofsen.
Foto: OLLE SPORRONG

Fakta/Skriver på din tredje bok

NAMN: Jan Martin Melin.

ÅLDER: 50.

YRKE: Polis, författare, Instagramprofil.

BOR: Lägenhet i Enskede i södra Stockholm.

FAMILJ: Barnen Fanny, 14, Felix, 10 (med ex-hustrun Christina, 40), Charlie, 8 (med Camilla Läckberg, 43).

FÖDD OCH UPPVUXEN: I Mariefred med två år yngre systern Madeleine (som dog i hjärtsjukdom fem år ung) och fem år yngre systern Emma. Efter föräldrarnas skilsmässa 1978 fick Martin en tretton år yngre halvbror, Ludvig.

MAMMA ÄR: Agneta von Bahr, 76, har jobbat med "Stiftelsen Barnens dag".

PAPPA ÄR: Jan Melin, 79, historiker. 

UTBILDNING: Skanstulls gymnasium, pluggat engelska vid "The University of Southern Mississippi". Polishögskolan. Poppius journalistutbildning.

KARRIÄR: Första vinnaren av "Expedition Robinson" (1997). Poliskonsult i filmer. Tv-serien "Realitystjärnorna på godset" (2015). Återkommande gäst i "Nyhetsmorgon". Programledare för "Polishögskolan" (Kanal 5) och "Spårlöst" (Sjuan/TV4). Inhopp i "Karlavagnen", Sveriges Radio. Böckerna "Coola pappor" (2011), "Status 12" (2013) och "Brott kan ej styrkas" (2015). Instagramkontot "TheMartinMelin" följs av 75 000 personer.

INKOMST AV TJÄNST:  361 400 kronor (2015). 

Nu är det 20 år sedan "Expedition: Robinson" började sändas i SVT. Vem och vad hade du varit utan din medverkan?

- Helt plötsligt känner jag mig jättegammal. Jag hade nog varit där jag är, rent yrkesmässigt. Fortfarande polis. Och kanske hade jag gett ut en bok, för jag hade ju börjat skriva redan före "Robinson". Men det är klart att det är lättare att få ut en bok när man är igenkänd. Hur hade livet sett ut utan "Robinson"? Tråkigare, tror jag. 

Vad är det roligaste du har fått vara med om tack vare "Robinson"?

- Jag har fått resa till ganska många länder och göra många roliga tv-projekt. Jag har fått träffa många spännande människor, vara med om roliga saker, gå på roliga fester. 

Martin Melin vann den första omgången av "Expedition: Robinson", 1997.
Foto: SVT

Du har sagt att det kändes lite grann som att vara en turistattraktion då du genom "Robinson" blev rikskänd mer eller mindre över en natt?

– Det var en enorm massmedial uppmärksamhet. Ena dagen går du på gatan och åker tunnelbana som vem som helst och dagen därpå när du kliver på tunnelbanan vänder sig alla om och pratar om dig. På den tiden fanns det inga "vanliga" kändisar. Du blev känd genom att du var artist, skådespelare, idrottsstjärna eller möjligtvis författare. Genom "Robinson" och dokusåporna skapades en helt ny marknad där man kunde producera en massa vanliga människor som blev jättekända. 

Hur gjorde du för att hantera uppmärksamheten?

– Jag tror att jag är en sådan person som kan hantera det. Jag är inte så imponerad av kändisskap, har aldrig eftersträvat det. Och om jag gjorde någon plojgrej och blev plåtad i kalsonger satte mina kolleger upp urklippet på mitt skåp och skrev "tönt", men de gjorde det med hjärta. Det var ingen risk att jag förhävde mig. 

Finalisterna i "Robinson", 1997: Kent Larsen, Ola Melén, Åsa Vilbäck och Martin Melin.
Foto: JOHANNA HOLMGREN / SVERIGES TELEVISION AB

En absurd grej i "Expedition: Robinson" var "snoppmassagen". Hur ofta får du höra om den?

– De första fem åren påmindes jag om den konstant. Du har en kille som sitter och drar dig i snoppen, hårt. Om man ska förklara så att en tjej kan relatera till det är det sannolikt som att någon drar en i bröstvårtan, jättehårt. Det är inte direkt skönt, det är inte njutning. Det här var något slags fruktbarhetsrit. Tv-teamet trodde att det skulle vara en klassisk massage och producenten skrattade så mycket att hon var tvungen att gå i väg.

Hann du med någon semester i somras?

– Den här sommaren valde jag att tillbringa semestern i Sverige. Det var den sämsta semestern på 50 år. Jag satt med mina barn och huttrade på några badstränder i några dagar, i övrigt satt vi och tittade på regnet utanför fönstret. Jag hade ledigt, men jag hade en väldigt tråkig sommar.


Martin Melin går inte i gång på nakenbilderna


Martin Melin berättade i veckan i Expressen TV:s "Robinson"-sändning att det händer att följare på sociala medier försöker fånga hans uppmärksamhet med lättklädda bilder. Men explicita fotografier är inte rätt sätt att nå hans hjärta:

– Det är fel sätt att träffa mig på. Jag går inte i gång på det. Det viktigaste är inte hur en person ser ut naken, förklarade Martin då för Expressen TV:s programledare Ellinor Svensson.


LÄS MER: Martin Melin är trött på att prata om Camilla Läckberg 

Martin Melin längtar efter någon som kan klia honom om ryggen om kvällarna.
Foto: OLLE SPORRONG

För sju månader sedan sade du till mig att du längtade efter någon att bli kliad på ryggen av och att du vill bli begravd med nästa person som du blir ihop. Hur har det gått på den fronten?

– Sade jag så? Det var ett fruktansvärt bra citat. Nej, jag har fortfarande inte hittat någon att dela grav med.

Hur går det med försöken?

– Jag har inte riktigt tiden att lägga ner på det, jag skulle inte ha tid att ha en relation nu. Går man in i en relation ger man 100 procent, man måste både ge och ta. Det finns inte tiden att ge nu.


Därför dejtar inte Martin Melin


Man kan ju ha olika slags relationer, med olika syften och grad av allvar...?

– Nej, men jag har inte ens flört-dejtingrelationer, tyvärr.

Jag läste att det finns singelkvällar på olika museer i Stockholm?

– Gud, så tråkigt det låter! Det där får andra fixa. Det är samma sak med Tinder och de grejerna. Jag skulle bli så stressad. Jag har aldrig testat. Jag fick något konto gratis till en nätsida, men jag aktiverade det aldrig.

"Status 12" och "Brott kan ej styrkas" har jag läst och den tredje kriminalromanen om polisen Thomas Hallgren, "Busjägarna", skulle egentligen ha varit färdig för ett år sedan. Du sade i Daniel Redgerts podd "Tankar med" i juni att du hoppas bli klar i höst?

– Den ska vara färdig i november. Förseningen uppstod då jag stekte ett halvt manus som jag hade jobbat med i sju-åtta månader och som jag inte var riktigt nöjd med.

Martin Melins senaste deckare om polisen Thomas Hallgren, "Brott kan ej styrkas" (2015).

Vad har du för rutiner när du skriver dina böcker?

– Det tar tid för mig att skriva . Man måste sätta rumpan på stolen, sätta fingrarna på tangenterna och börja producera. Just det har jag lite svårt för. När jag väl kommer i gång då blir det bra, men jag måste ha någon som piskar mig. I april i år åkte jag till Kanarieöarna och skrev 50 sidor på en vecka. Jag funderar på att åka dit i höst igen. 

Polisen Martin Melin är engagerad i rättsfrågor och har nu gått med i Liberalerna.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

"Vi känner inte att Dan Eliasson är på vår sida" skrev du i februari på Expressen Debatt. Hur tycker du att det funkar inom polisen just nu?

– Polisen är i en jättestor kris. Tyvärr ligger nog ansvaret rätt mycket över polisens huvud, hos politikerna. Jag har pratat med rikspolischefen och många andra höga chefer och de håller i stor utsträckning med mig, men de säger "vad ska vi göra, det finns inga pengar, inga resurser". Polischefer kan och får dock inte skrika som jag gör.

Du skrev den 5 juni på Expressen Debatt att du ger dig in i politiken för Liberalernas räkning. Siktar du på att bli riksdagsledamot?

– Jag tänker inte alls så långt, jag gick med i Liberalerna för att det är ett parti som jag tror på. Jag tycker att de har bra rättspolitik. Sedan får framtiden utvisa om och i så fall vad det leder till. 

En bild på Martin Melin med yngste sonen Charlie, i dag 8. Martin förklarade att han blev en bättre pappa efter separationen från första hustrun, Christina.
Foto: ANNA HÃ¥LLAMS / EXPRESSEN / ANNA HÅLLAMS / EXPRESSEN

Du har tidigare berättat att du ser till att få mycket mer tid med dina barn än vad schemat säger?

– Mina två äldsta barn bor hos sin mamma, för jag har 1,5 timmas resa enkel väg till deras skola och även om jag gärna skulle köra den sträckan så skulle inte de må bra av att pendla så långt i vardagen. Men jag träffar dem kanske åtta gånger i månaden ändå för jag kommer på deras träningar och sådant. Charlie, däremot, bor hos mig varannan vecka. Min dotter Fanny har börjat tillbringa mycket mer tid hemma hos mig, vilket jag gillar. Barnen är prio ett. 


Så funkar samarbetet med Camilla Läckberg


Hur funkar samarbetet med dina exfruar Camilla Läckberg och Christina?

– Det där är inga problem, vi pratar med varandra. Det har aldrig varit några problem med det, noll. Om man är skilda och har barn ihop måste man ju kunna prata om barnen, allt annat vore för mig obegripligt. 

Martin Melin var tidigare gift med Camilla Läckberg. De har sonen Charlie, 8, ihop. Här är de på biopremiär, 2014.
Foto: TOMMY PEDERSEN / TOMMY PEDERSEN EXPRESSEN

Intervjun ska inte handla om Camilla Läckberg, men det blev en nyhet nyligen om att hon skrev på Instagram att du var i Uddevalla med din nya kärlek?

– Jag förstod aldrig vad det handlade om, det var så mycket konstigt där som inte stämde. Jag har ingen ny kärlek.

Är det ett problem för dig att kvinnor du umgås med pekas ut som potentiella partners?

– Ja, och det har hänt förut också. Det har hänt för många gånger då det faktiskt inte har varit någonting. En gång när jag käkade lunch med min syster fick hon ett telefonsamtal från en journalist som undrade om vi var tillsammans. Jag tycker att det är bra om journalister frågar, men då det inte är någonting måste man lita på när jag säger det.

Och om det skulle vara någonting på G med en kvinna kanske du vill lära känna henne lite bättre innan du berättar det för hela svenska folket?

– Ja, och framför allt vill jag ju berätta det själv och att mina anhöriga får veta det först. Skulle jag träffa någon skulle jag inte gå och smyga med det i tio år, jag är ganska öppen med mitt liv och tycker att det är löjligt när man håller på och är hemlig med en massa saker. Men träffar jag någon ska det vara seriöst och på riktigt. 

PS Så var mötet

"Jag kommer inte att prata om Camilla", sms:ar Martin Melin i förväg då vi bokar in en intervju i samband med att han ska medverka i Expressen TV:s sändning om att det är 20 år sedan "Expedition: Robinson" började sändas. Jag har intervjuat Martin flera gånger tidigare, bland annat då jag skulle göra ett stort reportage inför tioårsdagen av mordet på utrikesminister Anna Lindh. Martin Melin var en av de första poliserna på plats på NK och han berättade i Expressenintervjun om sina intryck den där septemberdagen 2003 då han följde ambulansen till Karolinska universitetssjukhuset. Och oavsett om man pratar om löpning eller böcker så kommer Martin Melin ofta osökt in på polisyrket. 

Martin Melin kommer nästan alltid in på sin identitet som polis när han intervjuas av Expressens Karin Sörbring.
Foto: OLLE SPORRONG

LÄS MER: Martin Melin: "Min partner är nummer ett för mig" 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.