Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Markoolios miljoninvestering – bryter ihop efter svåra tiden

Hör Markoolios egna ord om svåra barndomen
Foto: JOHAN ADELGREN
Foto: MIKAEL SJÖBERG
Foto: OLLE SPORRONG

Markoolio gör sin största satsning någonsin när han intar Globen med en enorm show som kostar flera miljoner kronor.

Samtidigt är fortfarande den tuffa uppväxten, som han berättade om i ”Sommar i P1”, ett öppet sår – nu berättar han om planen för att söka professionell hjälp.

– Jag vill inte att jag ska gå sönder i varje offentligt sammanhang som jag är med i, säger artisten.

Det har varit bråda dagar för Marko ”Markoolio” Lehtosalo. Hans konsert i Globen har tagit mycket tid och kraft i anspråk.

Den 44-årige artisten vill ha total kontroll över alla delar.

– Jag vill att det ska bli bra. Jag kan inte gå in i ett sådant här projekt med en axelryckning. Folk har betalat 500 spänn för att komma och se Markoolio och då ska de få Markoolio. Jag skulle ha kunnat gjort det lätt för mig och ta den låtlistan vi har när vi kör festivalspelningar och gått in i Globen med lite enklare ljus. Men det vill jag inte, säger han.

Markoolio fick idén att återvända till Globen, som han fyllde för 19 år sedan, när han insåg att hans publik blivit äldre. Matinékonserterna har ersatts med nattklubbsgig och sena festivalspelningar.

– I somras fick jag den vansinniga idén att gå in i Globen igen. Så jag drog det med mitt bokningsbolag och de sa att ”ja, det är nog fan dags”. Det är samtidigt lite läskigt för det här kan ju gå käpprätt åt skogen, det går inte att testsläppa biljetter till ett gig i Globen. Du måste sätta i gång hela apparaturen, släppa handbromsen och så får det bära eller brista. Det blir lite nerv, det hade ju kunnat vara så att vi hade sålt 700 biljetter i dag.

”I somras fick jag den vansinniga idén att gå in i Globen igen”, säger Markoolio. Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES

Slog igenom för över 20 år sedan

Namn: Marko Kristian Lehtosalo.

Ålder: 44.

Familj: Hustrun Jessica Westergård, 36. Tre barn.

Bakgrund: Född i Lahtis i Finland, familjen flyttade sedan till Orminge i Nacka utanför Stockholm. Slog igenom som artist 1998 med singeln ”Sommar och sol”. Har sedan dess släppt en lång rad hits samt medverkat i tv-program och teateruppsättningar. Bor i dag på Ingarö i Värmdö kommun.

Aktuell: Med en jättekonsert i Globen den 7 december. Nästa år kommer också den svenska versionen av ”Top gear” som han leder tillsammans med Adam Alsing och Tony Rickardsson.

 ”Behöver inte tjäna cash”

Konserten är en jättesatsning med dyrt ljus och pyroteknik. Vinsten är inte det viktiga.

– Direkt när vi bestämde oss sa jag att jag är glad om jag går plus-minus noll. Jag behöver inte tjäna cash på det här. Så länge jag inte blir betalningsskyldig är jag överlycklig.

Hur mycket kostar det här?

– Flera miljoner. Det drar ju i väg. Varenda grej drar i väg. Allt måste ju vara mycket större nu. Ljusriggar, lasrar och grejer. Det är fler musiker. Man måste tänka större och det kostar ju.

– Jag tror att man skulle tjäna pengar om man gjorde den här konserten 20 gånger. Eller om jag som trubadur suttit ensam på en jävla pall och spelat gitarr. Då hade jag kunnat åka helikopter därifrån.

Hur viktigt är det för dig att tjäna pengar?

– Det är klart att det är viktigt. Men just det här projektet, jag går inte in i den här fantastiska lokalen som man kan mörklägga och sätta upp eget ljus med någon idé om att ”nu ska jag tjäna två miljoner”. Skulle någon ha sagt att vi skulle göra det mindre skulle jag ha skitit i det.

Jag tänkte om du är helt ekonomiskt oberoende och inte behöver bry dig?

– Nej, nej, nej. Så är det absolut inte, långt därifrån. Eller vänta.... så här, om jag skulle flytta upp till en timmerstuga längst upp i Lapplandsfjällen, då skulle jag kanske klara mig. Men hur kul skulle det vara?

Markoolio berättar hur svårt det var att prata om sin uppväxt. Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES

Markoolio om svåra uppväxten

Förra sommaren berättade Markoolio om sin svåra uppväxt i ”Sommar i P1”. Det var år som präglades av missbruk i familjen och våldsamma män – något som senare ledde till att hans egen ventil blev att supa och slåss.

Inför konserten i Globen gjorde Markoolio häromveckan en uppmärksammad intervju i podcasten ”Värvet” där han bröt ihop när sommarprogrammet kom på tal.

Nu säger han:

– Det är jättejobbigt. Jag märker redan nu att jag går ned i energi. Jag har ju inte pratat om det så mycket. Jag gjorde ”Sommar” och sedan kom det mycket förfrågningar om intervjuer men jag sa ”nej, jag hänvisar till sommarpratet, jag har pratat klart om det här nu”.

– Jag märker att det är bra att jag pratar om det ibland, men att jag pratar om det i sådana där sammanhang... Det blir terapitimmar för mig själv men det är mycket folk som lyssnar på det. Men jag tänker att jag ska gå och prata med någon ordentligt, sätta in det i kalendern och prata med någon kontinuerligt.

Artisten vill söka hjälp 

Markoolio har funderat på om han skulle kunna göra något mer av sin historia. Åka ut i skolor och prata om sina upplevelser.

– Samtidigt skulle jag inte kunna sitta framför barn just nu och prata om det. Titta på barnen och tänka att någon kanske har det som jag hade det när jag var liten. Då skulle jag också bryta ihop.

Du måste ha fått erbjudanden om att göra något av det här i tv också?

– Men jag vill inte göra det. Jag vill inte sitta i offentliga rum och bryta ihop hela tiden. Det kan jag göra i något instängt terapirum. Jag har försökt att inte bryta ihop men det har gått så där. Jag vill inte att jag ska gå sönder i varje offentligt sammanhang som jag är med i, ”nu sitter han och gråter igen”.

– Någon skrev i en kommentar att det är ett öppet sår, vilket det är. Jag måste prata och få ut mer av det här ur min hjärna och kropp.

Har du bokat in så att du kan gå och prata med någon?

– Nej, Nu är jag inne i den rosa Globen-bubblan. Jag får ta det efter årsskiftet.

Fem snabba

√ FINLAND eller √ SVERIGE

NACKA eller VÄRMDÖ

√ BIL eller CYKEL

SMÅSTADSKROG eller √ ARENA

√ SOLA OCH BADA eller PIÑA COLADA

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.