Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Markoolios mammas känslosamma ord

Irma Lehtosalo berättar i ”Carina Bergfeldt” om tuffa tiden som varit.
Foto: SVT
Marko Lehtosalo uppväxt kantades av våld och alkohol i hemmet.
Foto: SVT
I dag har mamma Irma och sonen Marko Lehtosalo en fin och nära relation.
Foto: SVT

Marko ”Markoolio” Lehtosalo har tidigare delat med sig av sin tuffa uppväxt kantad av våld och alkohol i hemmet.

Tillsammans med sin mamma berättar han i ”Carina Bergfeldt” om de stökiga helgerna som barn.

– Det var en väldigt stressig uppväxt. Jag mådde inte så bra, och jag försökte hoppa emellan, försökte få bort mamma från den här miljön, säger Markoolio i programmet.

I Carina Bergfeldts show i SVT är artisten och författaren Marko ”Markooolio” Lehtosalo, 47, gäst tillsammans med sin mamma Irma Lehtosalo, 66.

Där berättar de om sin nära mor och son- relation i dag. Bland annat ringer de varandra flera gånger om dagen, säger de och skojar vidare om att mamma Irma fortfarande tvättar sonens kläder.

Men de har en tuff tid bakom sig.

I sitt ”Sommar i P1” 2018 valde Marko Lehtosalo att berätta om sin uppväxt där hemförhållandena kantades av våld och alkohol.

Där berättade han att det inte funnits någon pappa med i bilden från att han föddes. Och att fadersgestalten ersattes av olika män som utsatte hans mamma och hela familjen för våld under uppväxten.

– Jag älskade att sova över hos kompisar på helgerna. Man slapp ha den där klumpen i magen och vara spänd på att det kanske skulle smälla. Det dracks mycket, sen spårade det med våld. Jag har sett min mamma bli misshandlad av olika män i mitt liv, säger han i ”Sommar i P1” 2018. 

Irma och Marko Lehtosalo tänker tillbaka på tuffa tiden tillsammans i ”Carina Bergfeldt” i SVT.
Foto: SVT

Mammans känslosamma ord

För Carina Bergfeldt berättar Irma Lehtosalo att hon än i dag inte kan förlåta sig själv, och syftar på sitt drickande på den tiden.

– Det går inte. Det spökar här i huvudet... hur i helskotta jag kunde göra så, säger hon.

Irma Lehtosalo tar upp glassbilen som ett exempel på en situation som kunde uppstå när barnen var små.

– Jag hittar pengar till ölen och sprit. Men jag hittar inte pengar till glassbilen så de kunde köpa glass.

När hon tänker tillbaka känner hon ångest och panikångest, säger hon i programmet.

”Det var mycket ångest”

Marko Lehtosalo berättar hur han upplevde helgerna som barn. Han beskriver hur tv-apparater kunde sparkas sönder och askkoppar flyga ut genom fönstret.

Han minns också hur hans mamma blev ”fysiskt misshandlad” av vissa män hon umgicks med.

– Det var en väldigt stressig uppväxt. Jag mådde inte så bra, och jag försökte hoppa emellan, försökte få bort mamma från den här miljön. Det var mycket ångest. Det var väldigt mycket ångest.

Hela tiden fanns det en vilja och tro om att det skulle bli bättre, och att det skulle gå över, säger Marko Lehtosalo.

– Om det var stökigt en helg, och sen på söndagen förstod de att det hade gått för långt, och polisen hade varit där med dragna batonger, så sades det att: ”Nu blir det lugnt, nu ska vi inte dricka så där mycket igen”.

Men nästa helg blev det ”samma skit” fyller Irma Lehtosalo i.◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.