Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Markoolios beslut – nu väljer han att berätta om tunga tiden

Marko ”Markoolio” Lehtosalo ska prata om ett ämne som känns svårt för honom, men som han hoppas ska kunna hjälpa andra. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Marko ”Markoolio” Lehtosalo Foto: OLLE SPORRONG
Foto: MIKAEL SJÖBERG

Marko ”Markoolio” Lehtosalo ska sommarprata i ”Sommar i P1”, och har fattat beslutet att öppna upp om någonting han aldrig tidigare berättat om.

Artistens program kommer att handla om en uppväxt där hemförhållandena kantades av alkohol och våld.

– Jag har förstått att i vissa situationer så påverkar det här mig. När mina barn gråter så får jag panik. För att jag associerar det med när jag själv var liten och var ledsen, säger han. 

Marko ”Markoolio” Lehtosalo, 43, debuterar den 12 juli som sommarvärd i ”Sommar i P1”.

Den populära artisten är förknippad med humoristiska hits och glada shower.

Men vid presskonferensen för ”Sommar i P1” berättade Marko Lehtosalo att han  kommer att ta av sig ”Markoolio-masken” och berätta om en mörkare del av sitt liv. Programmet kommer att handla om hans uppväxt där hemförhållandena kantades av mycket alkohol och våld på helgerna, något som Lehtosalo aldrig tidigare har pratat öppet om.

– Jag tänkte direkt när de ringde mig: här kommer fönstret när jag ska berätta saker jag inte har berättat tidigare. Jag har gått sönder ganska mycket, säger han. 

Marko Lehtosalo pratade med sin mamma och sina två syskon innan han sa ja till att sommarprata.

– Morsan har varit på mig: ”varför säger du i intervjuer att jag har varit en bra mamma? Jag har inte alltid varit det, säg sanningen!”. Då har jag sagt: ”varför ska jag prata om det där? Det är gammal jävla ångest, vi blickar framåt istället”.

 

LÄS MER: De sommarpratar 2018 - alla sommarvärdarna 

 

Har sökt professionell hjälp

Tillsammans med sin fru Jessica Westergård Lehtosalo, 34, har Marko Lehtosalo tre barn. Efter att själv ha blivit förälder har han förstått att uppväxten påverkar honom i vissa situationer.

– När mina barn gråter så får jag panik. För att jag associerar det med när jag själv var liten och var ledsen. Barn ska ju få vara ledsna men då ber jag dem panikslaget: ”Gråt inte! Var inte ledsen!”. Jag har också märkt att vid tjafs och diskussioner så stänger jag av efter ett tag och går i väg bara. Det har varit min försvarsmekanism, tror jag, säger han och fortsätter:

– Allt det jag har gjort, med humor och så, är för att jag vill vara glad. Jag skulle kunna berätta bara roliga turnéminnen, men jag känner att det här är en viktig sak att ta tag i. 

Marko Lehtosalo berättar att han har tagit professionell hjälp för att prata om sin uppväxt. 

– Absolut. Men jag är inte klar med någonting. Det här är också en process för mig själv att ta tag i det. 

Anledningen att artisten väljer att prata om det svåra ämnet är för att kunna hjälpa andra.

– Jag har varit artist i 20 år och vet vilken målgrupp som lyssnar på mig. Jag kan använda det jag har byggt upp för att prata om det här. Kanske kan det hjälpa något barn eller ungdom som befinner sig i samma situation. Det är därför jag väljer att prata om det, trots att det är väldigt läskigt. Det är en helt ny situation för mig, säger han.

Markoolio har en rad listettor bakom sig som ”Sommar och sol”, ”Vi drar till fjällen” och ”Mera mål”. Han har spelat ”Karlsson på taket”, gjort flera barnprogram i tv som ”Dr Mugg” och ”Familjen Rysberg”. 2013 vann han ”Let's dance”. Under våren har Marko Lehtosalo turnerat med musikalen ”Äventyret Aladdin”.

 

LÄS MER: Markoolios fest med kungen