Nu berättar Liza Marklund om härvan kring boken "Gömda". Foto: Sven Lindwall
Nu berättar Liza Marklund om härvan kring boken "Gömda". Foto: Sven Lindwall

Marklund om härvan: "Jag har aldrig ljugit"

Publicerad
Uppdaterad
Författaren Liza Marklund anklagas för att ha hittat på succéromanen "Gömda".
Enligt journalisten Monica Antonsson var huvudpersonen Mia varken hotad eller sönderslagen - och knappast något oskyldigt offer.
Nu väljer Liza Marklund att för första och enda gången kommentera bråket:
- Jag har aldrig ljugit, skarvat eller överdrivit för att göra historien bättre.
Liza Marklund stövlar in på förlagets konferensrum. Rösten skakar när hon beskriver sin frustration. I en exklusiv intervju med Expressen vill hon försöka försvara sin roman - utan att avslöja en enda detalj som kan röja Maria Erikssons riktiga identitet.
- Det är svårt eftersom jag aldrig kommer att bryta mot källskyddet. Jag kan helt enkelt inte berätta allt jag vet, säger Liza Marklund.
Två dagar tidigare har hon plöjt igenom den 500 sidor tjocka reportagebok Mia - sanningen om "Gömda".
- Jag har inte haft möjlighet att läsa tidigare, eftersom förlaget har vägrat skicka den, säger hon.

Målas ut som lögnare

I boken, som kommer ut i dag, hävdar frilansjournalisten Monica Antonsson att "Gömda" är en bluff. Berättelsen är kraftigt överdriven och viktiga delar är påhittade för att passa dramaturgin, menar hon.
Men bråket slutar inte där.
I går kontrade huvudpersonen, som i boken kallas Mia, med att anmäla Monica Antonsson till justitiekanslern för brott mot källskyddet, eftersom hon anser att Monica Antonsson röjt hennes identitet.
Samtidigt anmälde Liza Marklund tre olika tidningar till Pressombudsmannen för att de - utan att ha kontrollerat några uppgifter med henne - gått på Monica Antonssons linje och målat ut Liza Marklund som en lögnare.
De flesta kan redan historien om Maria Eriksson - småbarnsmamman som misshandlades, trakasserades och tvingades fly utomlands för att komma undan sin exman - Mannen med de svarta ögonen. "Gömda" låg etta på försäljningslistorna och diskuterades på regeringsnivå.

"Ringa brott"

- Jag gjorde flera intervjuer och tillhörde de som vurmade för Mia. Men en dag blev jag uppringd av Mias exman som sa "att nu får det vara slut med lögnerna", säger Monica Antonsson.
Enligt journalisten hade ingen hört talas om överfallen, flera viktiga polisanmälningar saknades - och skadorna beskrevs som mycket lindriga. Exmannen var visserligen dömd för misshandel, men brotten beskrevs som ringa och någon allvarlig hotbild ska aldrig ha funnits, enligt journalisten.
- Det mest allvarliga är att författarna har valt att glömma att Mias nya man, som i boken kallas Anders, försökte döda hennes exman genom att köra på honom med bilen, säger Monica Antonsson.
Misshandeln ska ha resulterat i ett års fängelse. Efter händelsen kunde Mias familj inte bo kvar. Men rädslan ska alltså ha berott på en hotbild mot Anders och inte mot Mia, hävdar Monica Antonsson.

Karaktärsmord

Liza Marklund slår ut med händerna. Hon kan inte ens bekräfta att hennes böcker handlar om samma personer som röjs i Monica Antonssons bok.
- Jag skulle kunna berätta exakt vad som hände och inte hände. Men jag är bakbunden av källskyddet, men en sak kan jag säga: jag har aldrig hört talas om den påstådda historien med bilen.
Enligt Liza Marklund nämndes händelsen varken i kammarrättsförhandlingen, som slog fast att familjen inte kunde bo kvar i Sverige, eller i den 1100 sidor långa utredningen som låg till grund för familjens asyl i USA.
- Maria Eriksson har heller aldrig nämnt detta för mig.
Liza Marklund reagerar också mycket kraftigt på beskrivningen av huvudpersonen i Monica Antonssons bok.
- Det här är ett oerhört karaktärsmord. Antonsson beskriver en person som är korkad och lat, på gränsen till prostituerad och en usel mamma. Men man ska komma ihåg att de största uppgiftslämnarna är två exmän som båda låg i infekterade vårdnadstvister med henne.

Medvetet förändrat

"Gömda" lanserades som "den sanna berättelsen" men Liza Marklund säger att hon har förklarat att boken är en dokumentär roman - berättad ur offrets perspektiv.
- Monica Antonsson har granskat min roman under lupp som om det vore en journalistisk artikel, men jag har aldrig påstått att varenda detalj stämmer. Vi har till exempel medvetet förändrat Maria Erikssons bakgrund för att inte identifiera henne.
Men berättelsens grundpelare stämmer, förklarar hon.
- Det här Maria Erikssons subjektiva bild av sanningen. Jag har inte kontrollerat allt hon sa, men jag kom aldrig någonsin på henne med en lögn.
Ångrar du att ni inte var tydligare med att allt i boken inte var sant?
- Absolut inte.
Är det någonting i Monica Antonsson kritik som du tar åt dig av?
- Nej, inte alls.
Liza Marklund menar tvärtom att Monica Antonssons bok på många sett bekräftar Maria Erikssons upplevelser.
- Hon säger att det bara var ett par blåmärken. "Det är väl inte så farligt".
- Och det är ju precis så Maria Eriksson upplevde att hon blev bemött hos polisen, säger Liza Marklund.
Hela boken genomsyras av ett stort människoförakt, menar hon.
- Hon gör ett stort nummer av att den trygga Anders från Norrland "egentligen var en liten suspekt XX (mannens etnicitet, reds.anm.)". Och att Mia hade 3,65 och inte 4,8 i betyg. Vad spelar det för roll? Är man mindre värd då? Och var det okej att hon misshandlades om hon bara hade 3,65?

Rörig partsinlaga

Liza Marklund beskriver boken som en rörig partsinlaga.
- Visst, man kan välja att tro på mannen som misshandlar. Men jag är den enda förutom Maria Eriksson som har haft tillgång till alla hennes sekretessbelagda handlingar.
Vad vill du säga till folk som läst Gömda och nu läser den här boken?
- Monica Antonssons bok är bara en partsinlaga precis som "Gömda".
- Skillnaden är att hon påstår att det är den objektiva sanningen och att hon pekar ut människor på ett väldigt klanderfullt sätt.
- Jag och Maria Eriksson har aldrig pekat ut en enda människa.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag