Liza Marklund och James Patterson arbetar på en thriller som utspelas i Europa och USA. Boken släpps nästa år.
Liza Marklund och James Patterson arbetar på en thriller som utspelas i Europa och USA. Boken släpps nästa år.

Marklund och Patterson i samarbete

Publicerad
Uppdaterad
Hon är en av Nordens mest lästa. Och han en av USA:s största författare.
Nu skriver Liza Marklund och James Patterson en bok ihop.
- Han skriver halva meningen på engelska, sedan skriver jag resten på svenska. Det ser helt förvirrat ut, säger Liza Marklund till Expressen.se.
Liza Marklund kommer snart med en ny bok - tillsammans med storsäljaren James Patterson, vars böcker sålt i mer än 170 miljoner exemplar.
Författaren ligger bakom bland annat ”Women's Murder Club” och böckerna bakom ”I spindelns nät” och ”Och han älskade dem alla” som filmats med Morgan Freeman i huvudrollen.

"Hade läst mina böcker"

Den gemensamma boken, som släpps nästa år, är en thriller som utspelas i Europa och USA, med en huvudperson från Stockholm och en från New York.
Vad den ska heta vågar inte Liza Marklund säga, på grund av upphovsrättsliga skäl.
Hon berättar för Expressen.se om hur kriminaljättarna möttes.
- Han hade läst mina böcker och frågade om jag ville skriva en bok med honom. Och jag hade koll på honom också och hade läst hans böcker, säger Liza Marklund.
Liza Marklund åkte och hälsade på James Patterson hemma i Palm Beach i Florida, där de umgicks i några dagar och gick igenom idéer.
- Han la ut hela grundhistorien. Sedan skickade han över den till mig och jag gick igenom den, skrev till grejer som jag tyckte och förändrade grejer jag tyckte han missuppfattat. Så skickade jag tillbaks den till honom och så skrev han till sina synpunkter.

"Bra på gång"

Nu skriver Liza Marklund ett första utkast till boken. Sedan ska James Patterson skriva ett andra utkast.
- Sedan ska vi skicka det fram och tillbaka så där. Vi är väldigt bra på gång, säger Liza Marklund.
Båda har jobbat med andra författare förut - men nu jobbar de över språkgränserna.
- Jag läser engelska lika fort som svenska, men jag skriver inte lika fort. Så jag skriver på svenska, sedan översätter vi det och sedan skriver han på engelska tillbaks, säger Liza Marklund.
Hon säger sig ha lärt sig mycket av James Patterson, som skrivit i många genrer - och som dessutom har rekordet på New York Times bästsäljarlista med 39 titlar.
Han är något av USA:s Liza Marklund?
- Det kanske var så han tänkte, jag vet inte, säger Liza Marklund.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag