Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mark Levengood är fast på Åland – hårda coronaregler

Mark Levengood och Jonas Gardell har återupplivat sin podd.Foto: OLLE SPORRONG
Mark Levengood kan inte läman Åland.Foto: /IBL / /IBL

Mark Levengood sitter fast på Åland sedan stränga karantänregler infördes efter coronautbrottet.

Han kom till ön eftersom hans mamma gick bort – och nu är det oklart hur länge han blir kvar.

– Allting är tomt och tyst och ingen människa runtomkring, sägen han i podcasten med maken Jonas Gardell.

Mark Levengood och Jonas Gardell har återupplivat sin podcast ”Mark & Jonas podd”, för att bjuda på lite underhållning i rådande coronatider.

– Vi kände att vi måste göra någonting, vi är fältartister nu. Vi tänker att folk är vana vid våra röster, de här gamla fjollorna har de hört sen de föddes. Vi hoppas att folk mår bra av att höra oss tjafsa, säger Jonas Gardell i söndagens avsnitt.  

Mark Levengood deltar på telefon eftersom han är på Åland och inte kan lämna ön.

– Det har varit en enormt turbulent vecka. Mamma dog och det var fruktansvärt sorgligt. Jag hann knappt till sjukhuset innan karantänlagarna slog till stenhårt på Åland, säger han i podden.

– Du kommer inte där ifrån, fyller Jonas Gardell i.

Mark Levengood kan inte lämna Åland

När coronaviruset började få spridning i Europa tog Finland centralt och Åland lokalt flera åtgärder för att bromsa utvecklingen. Nu är det väldigt svårt att komma till Åland, både från finska fastlandet och Sverige, vilket svenska YLE rapporterat om.

Mark Levengood utvecklar i podden att han får lämna Åland om han vill, men att han i så fall inte får återvända till mammans begravning som kommer att hållas senare. Han har också fyra syskon i Finland som det är osäkert om de kan komma.

Han berättar i podden om sin sorg som ramas in av den speciella tid och atmosfär som råder just nu.

– Det fullständigt absurda är att när jag kom ut från sjukhuset så är allting tomt och tyst och ingen människa runtomkring. Man hamnar i ett sorts vakuum och plötsligt är yttervärlden precis likadan som ens inre vakuum. Allting går in i någon sorts stillhet, säger Mark Levengood.

Jonas Gardell önskar han kunde åka

Jonas Gardell säger att han önskar att han kunde åka till Åland för att vara med Mark Levengood.

– Jag vill ju vara hos dig, varför är man gift om man inte är med varandra när saker krisar. Men jag får inte komma dit, säger han.

Expressen har sökt Mark Levengood.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.