Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Marika skakade om stjärnorna med sin historia

Komikerns svåra uppväxt: "Vill berätta".
Grynet Molvig och David Lagercrantz i ”Stjärnorna på slottet”.
Foto: TV4
Carola Häggqvist och Per Andersson i ”Stjärnorna på slottet”.
Foto: TV4
Marika Carlsson i ”Stjärnorna på slottet”.

Det bästa med ”Stjärnorna på slottet”, det är när någon överraskar.

Det gjorde komikern Marika Carlsson.

Hon skakade om de andra med sin dramatiska livshistoria och på Carola kom tårarna. 

”Stjärnorna på slottet” är i år en väl sammansatt grupp med succéförfattaren David Lagercrantz, skådespelaren Grynet Molvig, vilde komikern Per Andersson, Carola Häggkvist, Sveriges mest kända artist och premiärens huvudperson, Marika Carlsson etablerad komiker med lust att provocera. 

Henne kunde jag i stora drag – adopterad från Etiopien, uppväxt i pingstkyrkan, karriär som blommade långsamt och gift med en tjej. Något mer? Jo, mycket mer. Och vad bra hon berättade. 

Livets dramaturgi, upp och ner, lycka och sorg, himmel och helvete och en lång kamp för att bli fri.

De andra stjärnorna var skakade redan vid frukosten och Carola Häggkvist kämpade med tårarna och tänkte förstås på sin egen adoptivdotter från Sydafrika. 

Det handlade om barndomen, att ha en annorlunda hudfärg i Lund och hatet hon mötte från andra barn. ”Brunt är fult”, ”Såna som du ska inte vara här”… 

Marikas tre första år i skolan blev ett helvete, hon grät varje kväll, och tyckte att föräldrarna skulle skicka tillbaka henne. 

Marikas trygga plats blev pingstkyrkan och med humor skildrade hon sig själv som ung stå-upp-predikant. Men kyrkan var också en trång miljö, så när hon första gången blev förälskad – i en flicka – så visste hon att själva tanken var omöjlig i pingstkyrkan. 

Avbrott för tramsig aktivitet med sommarlekar i slottsparken. Ägg på sked, köra skottkärra, kasta prick på burkar. Roligare för ”stjärnorna” än för tittarna, men alla behövde lite pusta-ut-paus.

Vid lunchen berättade Marika Carlsson med distans och humor om sin karriär, som gick trögt i flera år. Och om sina provocerande föreställningar, ”En negers uppväxt” och ”Jag är Gud”, som också verkade ingå i hennes resa mot frihet.

Vid middagen överraskade Marika igen, när hon tog upp ett missbruk som det sällan talas om. Sockerberoende – en drog, som hon kallade det själv. Det är en evig kamp för att inte få återfall. När hon bokar hotell ber hon dem tömma rummets minibar – inte på alkohol, utan på allt godis. 

En stark start för ”Stjärnorna på slottet” och de andra verkade både utmattade och fulla av beundran. 

– Vi älskar dig, avslutade Grynet Molvig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.