Marika Carlssons känslosamma resa

Marica Carlsson i Uganda.
Foto: SVT
Från reportaget.
Foto: SVT
Foto: SVT

I kväll vankas galan ”Tillsammans för världens barn” i SVT. 

Inför programmet har programledaren Marika Carlsson åkt på en resa till Uganda – för att träffa hemlösa barn. 

– Det är ju väldigt drabbande att se den misären som intellektuellt finns på vår jord, men att vara i det och känna doften och se dessa barn och ungdomar i ögonen, det känns. Annars så har man ett hjärta av sten, säger hon. 

I kväll är det dags för ”Tillsammans för världens barn” i SVT. Galan har ett flertal programledare så som Eric Saade, Clara Henry och Marika Carlsson. 

Inför galan har Marika Carlsson gjort en reportageresa till Uganda där hon träffar hemlösa barn. Resan lämnade henne inte oberörd. 

Vad berörde dig mest? 

– Jag tror inte det finns någon specifik händelse. Jag tänkte väldigt mycket på att det är resurser som går förlorade för både individen och landet på något sätt. Barnen har drömmar om något annat, det är ingen som vill bo. Det handlar ju bara om att överleva. Det handlar inte om att bo, säger hon och fortsätter:  

– Den hotbilden är ju brutal både i din utsatthet rent fysiskt och så när någon berättar att det finns ormar som är hur giftiga som helst och du blir nedslagen och du blir rånad. Det är jättehotfullt och så är det allt från den minsta jag träffade som var 5-6 år och de vet inte hur länge de har bott på gatan för de har ingen tidsuppfattning längre. Och det blir din vardag och din trygghet och det naturliga. 

Ja det är ju en väldig stor skillnad på hur många barn har det i Sverige jämfört med i Uganda. Det måste vara påtagligt. 

– Så är det ju. Även om vi vet det, så är det också därför jag åker på en sån här resa, för jag vill förmedla det till de som ser programmet, det handlar inte om mig eller Erik eller alla programledare eller artisterna, utan det handlar om att vi på riktigt gör en gemensam insats för att göra vår värld lite bättre.

Tvekade du någonsin på att göra det här reportaget?  

– Tiden var mogen för mig. Jag har blivit tillfrågad innan men jag har inte känt att tiden har varit mogen. Man måste veta var man själv står eller är i livet. Det ska inte vara en resa som handlar om någon sorts terapi för mig. Det måste vara en resa som handlar om att jag är angelägen om att berätta något för andra.

Vad förväntar du dig på galan?  

– Sjukt mycket pengar. Jag vill verkligen att folk ska se programmet och lyfta sin telefon och antingen ringa in eller swisha in. Det är mitt enda mål. Ju mer pengar vi får in, desto mer pengar kan vi hjälpa. Även om vi får in 1000 kronor så kommer det att vara bättre än noll. 

Marika Carlsson vill också påpeka att de pengarna som skänks faktiskt på riktigt hjälper. 

– Det projektet som jag besökte det är ju lokala människor som driver det. Det är inte så att västerlänningarna kommer till Uganda och startar ett projekt och sen när västerlänningarna åker hem så finns det inget kvar. Den tiden är förbi vad gäller bidrag och bistånd. Nu är det Ugandabor som själva är utbildade socialarbetare, socionomer, lärare som driver de här projektet men de behöver bara pengar. 

Programledaren menar att det alltid finns en skepticism mot att skänka pengar. Kanske tänker många ”går inte bara pengarna till personalavgifter och byråkrati?

– Då kan jag säga nej, det hjälper verkligen. Förra året på bara det här projektet, det hjälpte över 500 barn. 

Se delar från reportaget i videospelaren över. 

”Tillsammans för världens barn” sänds 20.00 i SVT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.