Marie Nilsson Lind: ”Orkade inte ens tänka på att leva vidare”

Folkkära artisten Josefine Nilsson fick en hit med låten ”Älska mej”.
Foto: LIZZIE LARSSON / IBL
Marie Nilsson Lind beskriver sorgen efter Josefine Nilsson.
Foto: Malin Stenström

Folkkära artisten Josefin Nilsson från Ainbusk gick bort i februari 2016.

Då drabbades hennes syster Marie Nilsson Lind av en obeskrivlig sorg.

– Först orkade jag inte ens tänka på att leva vidare, säger Marie Nilsson Lind i ”Framgångspodden” med Alexander Pärleros. 

Systrarna Marie Nilsson Lind och Josefin Nilsson blev folkkära när de var med och slog igenom med Gotlands-gruppen Ainbusk i början av 1990-talet.

Hitlåten ”Älska mej” seglade upp på Svensktoppen och gruppen medverkade även i Melodifestivalen 2008. 

Men i februari 2016 gick artisten och skådespelerskan Josefin Nilsson bort i sitt hem på Gotland.

Sorgen efter Josefin Nilsson

För hennes syster, Marie Nilsson Lind, blev det en obeskrivlig sorg.  I ”Framgångspodden” berättar Marie Nilsson Lind att hon fortfarande jobbar med att bearbeta den. 

– Först orkade jag inte ens tänka på att leva vidare. Men jag har många nära och kära, en fantastisk man och mycket i livet som pågår. Jag försöker leva, säger hon.

– Det är så mycket känslor som pågår i mig och jag går fortfarande i terapi en gång i veckan. Det är mycket hur jag ska hantera mitt eget driv, mina egna känslor och min egen sorg. Det pågår dagligen: Livet.

Försökte ta sitt liv när hon var 14

Marie Nilsson Lind berättar vidare att hon redan vid ung ålder brottades med frågor som ”Vad är meningen med livet?” och ”Varför finns just jag?”. 

När hon började skolan gick hon från att vara en driftig och livsglad unge, till att bli mer blyg och rädd. 

– Olyckliga omständigheter gjorde att jag kom av mig i min fart. Jag fick glasögon i ettan och kände ingen i min klass. Jag blev ensam i skolan och var så blyg och rädd, och hade inget eget driv att vara en egen person. Jag var äldst av alla syskon och blev viktig i det som var hemma, men inte så viktig i det som var mig själv. 

Marie Nilsson Lind upplevde inte att hon fick något gehör för sitt dåliga mående. Hon kände sig osynlig och värdelös som människa. När hon var 14 år gammal försökte hon ta sitt liv genom att svälja en massa tabletter. 

– Lösningen som jag kände då, som jag fortfarande brottas med då och då, är att jag vill fly från allt. Det är den stora flykten, att man inte orkar med livet. Jag finner mig inte i det här som ska kallas för mitt liv. Jag hade en väldigt romantisk syn på vad livet skulle kunna vara och jag stod inte ut med alternativet. 

”Jag fick Josa att älska mig”

Marie Nilsson Lind växte upp i en kreativ miljö, med en pappa som var revykung och en mamma som hjälpte till bakom scenen. 

Hon upplevde att det fanns förväntningar om att hon skulle vara framgångsrik, vara bra på scen, bra på att sjunga och vara som sin mamma och pappa. Ju mer hon insåg sin egen väg och sitt eget liv uppfattade hon sig själv som misslyckad. 

Tonåren var fylld av mörker och tvivel, men Josefin Nilsson fick henne att börja tycka om sig själva och hitta en personlighet. 

– När ”Josa” växte ikapp och vi hittade det här med Ainbusk så lyfte hon mig på ett sätt som gjorde att jag började tycka om mig själv. Jag kunde inte älska mig själv, men jag fick känna att ”Josa” att älska mi, säger hon till Expressen.

Även om saknaden efter Josefin är stor så känner Marie Nilsson Lind att det är mycket i livet som är bra, och just nu är hon mitt uppe i förberedelserna inför en vinterföreställning i Domkyrkan på Gotland. 

– Det är mycket stor och vacker musik, men också poetiska, humoristiska monologer om hur det är att leva och längta efter att bli lycklig. Det som vi alla håller på med. 

MÅR DU ELLER NÅGON DU KÄNNER DÅLIGT? HIT KAN DU VÄNDA DIG.

Är du närstående: Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.


Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.


En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång. Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.


Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.


Ring alltid 112 om läget är akut.

BRIS vuxentelefon: 077-150 50 50.

BRIS – Barnens hjälptelefon: 116 111, www.bris.se.

Självmordslinjen: 90 101, chatt.mind.se.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Föräldratelefon: 020-85 20 00.

Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

Spes (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu. 

Telefonjouren: 08-34 58 73.


Källor: mind.se och www.spesistockholm.se.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.